ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή η αγορά την Κυριακή

ανοιχτή-η-αγορά-την-κυριακή-166332

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιανουαρίου και η τοπική αγορά θα λειτουργήσει από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές, των χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, συγκεκριμένα, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ν. Ιωνίας, ειδικότερα, προτείνει να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα από τις 11.00 έως τις 16.00.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, επεσήμανε ότι: «Ενισχύεται σταδιακά το καταναλωτικό ενδιαφέρον, σε σύγκριση με την κίνηση που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, μέρα έναρξης των εκπτώσεων, και εκτιμούμε ότι θα κορυφωθεί η κίνηση στο διάστημα που θα ακολουθήσει».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου, θα κυμανθεί σε θετικό πλαίσιο η συνολική κίνηση της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, διότι αρκετοί καταναλωτές ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στα χρήματα που δαπάνησαν στη διάρκεια των γιορτών, εν αναμονή της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων.

«Θεωρούμε ότι θα αυξηθεί η κίνηση στα τέλη Ιανουαρίου, όταν καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Είναι λογικό μετά την εορταστική περίοδο να παρατηρείται κάμψη στην εμπορική κίνηση, αλλά θεωρώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εξελιχθεί θετικά» όπως επεσήμανε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου – Ν. Ιωνίας με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, υπογραμμίζεται ότι: «Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι «όλοι πρέπει να τηρούν τις ενέργειες των εκπτωτικών περιόδων, όπως αυτές περιγράφονται στους νόμους. Για τυχόν παραπλανητικές τακτικές, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου θα κινηθεί έννομα ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα που υποβαθμίζουν την αξιοπιστία και το κύρος κάθε εμπορικής δραστηριότητας».

Τσουχτερά πρόστιμα

Στην ίδια ανακοίνωση εφιστάται, εξάλλου, η προσοχή στους εμπόρους «γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους», όπως υπογραμμίζεται. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού «ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης».

Στήριξη τοπικής αγοράς

Ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί, τέλος, τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις την περίοδο των εκπτώσεων, καθώς οι χαμηλές τιμές που προέρχονται από την έκπτωση ανταποκρίνονται σε όλα τα «βαλάντια» αλλά κυρίως ανταποκρίνονται στην ποιότητα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και καθημερινά παλεύουν με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την οικονομική ανασφάλεια. Κάθε μικρομεσαία επιχείρηση του τόπου μας στηρίζει την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το εργατικό δυναμικό της χώρας μας. Γι΄ αυτό, λοιπόν, Βολιώτη καταναλωτή αυτή τη φορά διάλεξε να αγοράσεις αυτό που χρειάζεσαι από τον έμπορο της γειτονιάς σου, φίλο και γνωστό του τόπου σου», καταλήγει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου