ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις – φωτιά στα καύσιμα

αυξήσεις-φωτιά-στα-καύσιμα-167773

Εντονη ανησυχία προκαλεί σε πρατηριούχους και καταναλωτές η κατακόρυφη άνοδος που σημειώνεται στις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση 12%, με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζει το 1,02 ευρώ στην περιοχή μας, έναντι της μέσης τιμής των 96 λεπτών που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ραγδαία άνοδος στις τιμές των υγρών καυσίμων είναι διεθνές φαινόμενο, και η ανησυχία που προκαλεί είναι ευδιάκριτη σε όλους τους κλάδους, πολύ δε περισσότερο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο δεκαήμερο η τιμή του βαρελιού έχει ανέβει διεθνώς στα 62 δολάρια, και ο δείκτης πετρελαίου στα 68 δολάρια.

Τα παραπάνω δεδομένα συνεπάγονται κούρσα ανόδου για τις τιμές των υγρών καυσίμων, με τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης να κυμαίνεται γύρω στο 1,53 ευρώ στη Μαγνησία, το πετρέλαιο κίνησης γύρω στο 1,32 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,02 ευρώ, ενώ η μέση τιμή του υγραερίου στην περιοχή της Μαγνησίας άγγιξε τα 87 λεπτά.

«Η αύξηση των τελευταίων ημερών, αναμφίβολα επηρεάζει τους επαγγελματίες, γιατί με τα καύσιμα κινούνται όλα τα στάδια της εφοδιαστικής και παραγωγικής και μεταποιητικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στο τελικό προϊόν στο ράφι» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος των πρατηριούχων της Μαγνησίας.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι η κούρσα ανόδου στις τιμές παρατηρείται από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς το προηγούμενο διάστημα, πριν τον Δεκέμβριο, συγκεκριμένα, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,48 ευρώ στη Μαγνησία, του πετρελαίου θέρμανσης 96 λεπτά, του πετρελαίου κίνησης 1,25 ευρώ, και του υγραερίου 80 λεπτά.

Μεταφέροντας τον προβληματισμό που επικρατεί στον κλάδο, η κ. Κοντοχρήστου τόνισε: «Από την πλευρά μας, ως επαγγελματίες, πιστεύουμε ότι πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα παγκόσμια γεγονότα και την άνοδο των τιμών. Αν μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, τουλάχιστον στη χώρα μας θα κρατηθούν σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα οι τιμές».

Η ανοδική τάση των τιμών χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητικό φαινόμενο» από τους πρατηριούχους, με την πρόεδρο να επισημαίνει: «Οσο ανεβαίνει η τιμή, ανεβαίνουν τα προϊόντα και υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά. Θεωρούμε, ότι οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τώρα στο Ιράν, και παράλληλα το πολικό ψύχος που επικρατεί στην Αμερική, συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου