ΤΟΠΙΚΑ

Διερευνητική η πρώτη μέρα των εκπτώσεων στην τοπική αγορά

διερευνητική-η-πρώτη-μέρα-των-εκπτώσε-169000

Διερευνητική χαρακτηρίστηκε η χθεσινή πρώτη μέρα των χειμερινών εκπτώσεων από πολλούς εμπόρους, οι οποίοι διέκριναν, ωστόσο, θετικά μηνύματα σε σχέση με τη γενικότερη καταναλωτική διάθεση των Βολιωτών.

Πολλά βλέμματα στράφηκαν στις βιτρίνες των τοπικών καταστημάτων. Καταναλωτές περιεργάστηκαν είδη και τις νέες τιμές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποίησαν τις πρώτες αγορές, αξιοποιώντας την ευκαιρία που δίνει η εκπτωτική περίοδος.

Τα ποσοστά ξεκινούν από το 15 και φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50% στην τοπική αγορά. Το ενδιαφέρον μονοπωλούν, κατά τα συνήθη, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ όπως επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, ευχή και προσδοκία των επαγγελματιών του κλάδου, είναι να ανταποκριθούν οι καταναλωτές στο σύνθημα: «Στηρίζουμε την τοπική αγορά, καταναλώνουμε τοπικά».

Στόχος και προσδοκία των εμπόρων, σε κάθε κλάδο, είναι να υπάρξει σταθερό ενδιαφέρον και καταναλωτική ροή, σε όλη τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, και μέχρι τη λήξη της που έχει οριστεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Κάνοντας τον συνολικό απολογισμό της εορταστικής περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε, και του Δεκεμβρίου στο σύνολό του, ο κ. Οντόπουλος επεσήμανε ότι σημειώθηκε μικρή απόκλιση σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω της υποτονικής εικόνας που παρουσίασε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, ενώ η εμπορική κίνηση που σημειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ειδικότερα, ήταν καλύτερη από πέρυσι.

Σαφής εικόνα αναμένεται να υπάρξει, ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που θα διεξαχθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου.

Χρήσιμες συμβουλές

Στο μεταξύ, 12 χρήσιμες συμβουλές για τις εκπτώσεις δίνει η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου (Ε.Ε.Κ.Β) προκειμένου να αποφεύγονται οι περιττές αγορές από τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων.

Αναλυτικά για υπεύθυνες αγορές συμβουλεύει τα εξής:

• Οριοθετούμε τις ανάγκες μας και προγραμματίζουμε πάντα με λίστα τις αγορές.

• Δεν παραλείπουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και να ελέγχουμε όχι μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των προϊόντων.

• Ενημερωνόμαστε για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων.

• Αποφεύγουμε αγορές από πλανόδιους πωλητές, τόσο για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων όσο και για την πάταξη του παραεμπορίου και τη μείωση της ανεργίας.

• Ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής μας όταν αγοράζουμε προϊόντα με δόσεις

• Πριν προβούμε σε αγορές με πιστωτική κάρτα, είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

• Ενημερωνόμαστε από τα καταστήματα για την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τα ελαττωματικά προϊόντα αλλά και τις επιστροφές.

• Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών.

• Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές.

• Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους.

• Δεν παραλείπουμε να ζητάμε την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουμε αγοράσει.

• Καλό θα ήταν να προτιμούμε τα προϊόντα των καταστημάτων που αναγράφουν και την παλαιά και τη νέα τιμή.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου