ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο της «Τερμίτα» σε ομιλία του Νίκου Βούτση

μπλόκο-της-τερμίτα-σε-ομιλία-του-νίκ-169913

Μέχρι τον Κεραμεικό έφθασαν διαμαρτυρίες αντιεξουσιαστών για την κατεδάφιση της κατάληψης «ΤΕΡΜΙΤΑ» την περασμένη Πέμπτη στον Βόλο. Ομάδα 70 περίπου αντιεξουσιαστών βρέθηκαν στον χώρο όπου γινόταν πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκίμασαν έντονα τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Προχθές το βράδυ, με την ολοκλήρωση πορείας διαμαρτυρίας στον Βόλο, αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε βανδαλισμούς στο γραφείο του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ενταση επικράτησε χθες, όταν αντιεξουσιαστές εισέβαλλαν στον Πολυχώρο όπου ετοιμαζόταν να γίνει πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμαρτυρηθούν για την εκκένωση της κατάληψης ΤΕΡΜΙΤΑ στον Βόλο.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προσήλθε στις 7.15μ.μ. στον Κεραμεικό μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Π. Ρήγα και άλλους βουλευτές, και μέχρι τις 8.00μ.μ. παρέμενε έξω από τον χώρο που είχε προγραμματισθεί να γίνει η εκδήλωση.

Μέσω γνωστής ιστοσελίδας οι αντιεξουσιαστές έκαναν έκκληση για ενίσχυση της παρέμβασης, προκειμένου να ματαιωθεί η εκδήλωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ανάρτησή τους ανέφεραν ότι «οι ιδιαίτερες ευαισθησίες (;!) της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα κινήματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα (sic), το θέμα της ομιλίας και η παρουσία του ανώτατου αυτού κυβερνητικού στελέχους κρίθηκαν ικανός συνδυασμός για να αποφασίσουμε τον αποκλεισμό της εισόδου με σκοπό τη ματαίωση της εκδήλωσης. Όπως οι κρατικές δυνάμεις εισβάλλουν στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα έτσι κι ο κόσμος του ακηδεμόνευτου αγώνα πηγαίνει σε κομματικά, κυβερνητικά και κρατικά εδάφη σε μια στοιχειώδη συλλογική απάντηση στην καταστολή», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αντιεξουσιαστές.

Τα επεισόδια έγιναν στον απόηχο της γιγαντιαίας επιχείρησης της αστυνομίας, την περασμένη Πέμπτη για την εκκένωση των δύο εκ των έξι κτιρίων σε χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που τελούσαν υπό κατάληψη από την «ΤΕΡΜΙΤΑ», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερση δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τη στέγαση των τμημάτων πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Βανδαλισμοί στο γραφείο του Κοσμήτορα

Την περασμένη Κυριακή, στόχος έγινε το γραφείο του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον απόηχο της κυριακάτικης πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη «ΤΕΡΜΙΤΑ».

Ατομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, δεν περιορίστηκαν στην αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους δημοσίων κτιρίων κατά τη διάρκεια της πορείας.

Μόλις η πορεία ολοκληρώθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή, απέναντι από τα χαλάσματα όπου μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν το «σπίτι» της «ΤΕΡΜΙΤΑ», μπήκαν στο κτίριο της Χωροταξίας και κατευθύνθηκαν απευθείας στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του κοσμήτορα.

Πέταξαν πράγματα, κατέστρεψαν εξοπλισμό του γραφείου και άδειασαν το περιεχόμενο των πυροσβεστήρων στον χώρο, προκαλώντας καταστροφές.

Όταν χθες το πρωί οι υπάλληλοι μπήκαν στον χώρο, αντίκρισαν… χάος και ξεκίνησαν σιγά-σιγά την αποκατάσταση των ζημιών.

Η κατεδάφιση δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ έως τέλος Ιανουαρίου πρόκειται να προκηρυχθεί από το Π.Θ. διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση του ενός εκ των δύο κτιριακών συγκροτημάτων, στα οποία προορίζεται να εγκατασταθούν μόλις ολοκληρωθούν, το 2020, τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό έργο είναι προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου