ΤΟΠΙΚΑ

Στη δημοσιότητα σήμερα η μελέτη για τα λιμάνια

στη-δημοσιότητα-σήμερα-η-μελέτη-για-τα-169977

Σήμερα Τρίτη θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την αξιοποίηση δέκα περιφερειακών λιμανιών μεταξύ των οποίων και το λιμάνι του Βόλου, καθώς χθες σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών με τους ενδεχόμενους παραχωρησιούχους.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, με τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος.

Ο κ. Κουρουμπλής, σε επίσκεψή του στον Βόλο τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κάνει γνωστό ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη των λιμανιών με το σύστημα των παραχωρήσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ συνέταξε μία μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό που θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα λιμάνια, και εν προκειμένω το λιμάνι του Βόλου.

Το λιμάνι του Βόλου, όπως είναι γνωστό ενδιαφέρεται να προχωρήσει στη δημιουργία σταθμού διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και στην ανάπτυξη του τουριστικού κομματιού του, όπως με τη δημιουργία μαρίνας. Μάλιστα, για τον σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων έχουν επιδείξει ενδιαφέρον δύο πολυεθνικές, με τις οποίες ο ΟΛΒ βρίσκεται σε συνεχή επαφή, ενώ για τη μαρίνα πρόκειται να προχωρήσει σε πρόκληση ενδιαφέροντος.

Η σύσκεψη

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ξενόφος υπογράμμισε τη σημασία που έχει το κοινωνικό αποτύπωμα των λιμανιών στις τοπικές κοινωνίες, και οι πρόεδροι των Οργανισμών τόνισαν την σημασία που έχει η σύμπλευση των λιμανιών με τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πολιτική του Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσει η αξιοποίηση των λιμανιών στο εξής με τη διαδικασία των παραχωρήσεων. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την άριστη, όπως είπαν, συνεργασία τους με τον υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια για την αξιοποίηση των λιμανιών, στα γραφειοκρατικά εμπόδια που συχνά δεν επιτρέπουν στους Οργανισμούς να προχωρήσουν σε έργα ή επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη, καθώς και στις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζουν τα λιμάνια. Τέλος εξέφρασαν απορίες για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι Οργανισμοί σε διάφορες πρωτοβουλίες (leasing, δάνεια, ανάπτυξη μαρίνων κλπ) και αναφέρθηκαν σε ζητήματα λειτουργίας των Οργανισμών ως φορέων γενικής κυβέρνησης.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συζητήσεων

Ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους, και εξέφρασε την βούληση να επισκεφτεί όλα τα λιμάνια.

Εποικοδομητική η συνάντηση

Ο κ. Σταυριδόπουλος, που συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση για τον τρόπο ανάπτυξης των λιμανιών και την ανάγκη που υπάρχει να ακολουθηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός. «Πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε ως προς το σύστημα των παραχωρήσεων, το οποίο θα πρέπει να παρέχει κοινωνικό αποτύπωμα, να φέρνει δηλαδή ανάπτυξη στα λιμάνια αλλά και απασχόληση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου