ΤΟΠΙΚΑ

Εργοτάξιο το Νότιο Πήλιο

εργοτάξιο-το-νότιο-πήλιο-170475

Σε απέραντο… εργοτάξιο μετατρέπεται ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Ο Ιανουάριος είναι κομβικός μήνας για την έναρξη μεγάλων έργων στην περιοχή, στη λίστα των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα λιμάνια σε Πλατανιά και Αγία Κυριακή, οκτώ ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές, κατασκευή Πολυκέντρου στην Αργαλαστή, λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας αλλά και αποκατάσταση της γέφυρας στον Κάλαμο που επί δύο χρόνια παραμένει «κομμένος» στα δύο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, μεθαύριο, Δευτέρα, πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά για τη νέα χρονιά η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου και μάλιστα με διευρυμένη σύνθεση. Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει προγραμματισμός όλων των έργων και εργασιών που πρόκειται να γίνουν εντός του 2018.

Το πρώτο κι ένα από τα σημαντικότερα έργα που ξεκινά μέσα στον τρέχοντα μήνα είναι η αποκατάσταση της γέφυρας του Καλάμου. Εντός των ημερών εγκαθίσταται ο εργολάβος και ξεκινά η κατασκευή της γέφυρας που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο. Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής διανύουν δεύτερο χειμώνα με τον οικισμό «κομμένο στα δύο». Η γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του οικισμού και η οποία είχε καταρρεύσει τον Μάρτιο του 2016 μετά από θεομηνία, δεν έχει αποκατασταθεί, σύντομα όμως ξεκινούν οι εργασίες.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται εξάλλου και το τελικό πράσινο φως από το «Πράσινο Ταμείο» για την έναρξη κατασκευής οκτώ νέων ασφαλών και πιστοποιημένων παιδικών χαρών στον δήμο. Πρόκειται για έργο 250.000 ευρώ που περιλαμβάνει κατασκευή οκτώ παιδικών χαρών σε Τρίκερι, Αγία Κυριακή, Λαύκο, Προμύρι, Γατζέα, Ξινόβρυση, Νεοχώρι, Καλά Νερά, και οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μέχρι την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας στην Αργαλαστή για την υποστήριξη των δημοτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη δύο ατόμων που θα στελεχώσουν το κέντρο.

Ο δήμος ετοιμάζεται εξάλλου να καταθέσει πρόταση στο LEADER που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, για την κατασκευή στην Αργαλαστή, ενός Πολυκέντρου στα πρότυπα αντίστοιχου χώρου που λειτουργεί στα Καλά Νερά. Το Πολυκέντρο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα χωροθετηθεί σε έκταση πάνω από τα δύο σχολεία της Αργαλαστής και θα χρησιμεύσει ως χώρος εκδηλώσεων.

Δρομολογούνται τα λιμάνια

Ωστόσο, τα πιο σημαντικά έργα είναι αυτά των αλιευτικών καταφυγίων σε Πλατανιά και Αγία Κυριακή. Εντός του μήνα αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου το άνοιγμα της πρόσκλησης μέσω ΕΣΠΑ για τα αλιευτικά καταφύγια, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις προς χρηματοδότηση.

Το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά, θα εξασφαλίσει στα αλιευτικά σκάφη ένα ασφαλές καταφύγιο και θα εξυπηρετήσει και τουριστικά σκάφη, τονώνοντας την επισκεψιμότητα και την οικονομία της περιοχής.

Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, που προβλέπει επέκταση του προβλήτα κατά 30 μέτρα μέσα στη θάλασσα, μόλο στα 132 μέτρα και, παράλληλα με την παραλία, προβλήτα μήκους 170 μέτρων.

Ο δήμος είναι σε ετοιμότητα και για την ένταξη του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Κυριακής, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η ΜΠΕ. Το έργο -80 θέσεων συνολικά- προβλέπει επέκταση του μόλου, κατασκευή κρηπιδώματος για την πρόσδεση τουριστικών σκαφών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου