ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα ύψους 18.000 € για μη χρήση POS

πρόστιμα-ύψους-18-000-e-για-μη-χρήση-pos-170905

Ενόψει της εφαρμογής του Νόμου για την υποχρεωτική χρήση τερματικών μηχανημάτων τον περασμένο Αύγουστο ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Εστιατορίων προειδοποιούσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, επαληθεύεται με το χειρότερο τρόπο. Σε αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων επέβαλε πρόστιμα ύψους 18.000 ευρώ για μη χρήση των POS. Τα περισσότερα από τα καταστήματα που είχαν παραβατική συμπεριφορά ανήκαν στον κλάδο της εστίασης με τους γνώστες του θέματος να επισημαίνουν ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει συνεχώς έγγραφα προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η οποία είναι η αρμόδια για τον έλεγχο της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας. Ο λόγος; Ότι πολλά από τα καταστήματα εστίασης δεν έχουν προμηθευτεί τερματικά μηχανήματα και παρά την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης πραγματοποίησε 85 ελέγχους σε τέσσερις μήνες και βεβαίωσε συνολικά δώδεκα παραβάσεις με τα πρόστιμα να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά της τάξεως των 1.500 ευρώ, εάν δεν πληρωθούν εντός τριάντα ημερών από τη στιγμή επιβολής τους.

Παράβαση για μη χρήση τερματικών μηχανημάτων βεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια των γιορτών με επαγγελματία να επιβαρύνεται με το υψηλό πρόστιμο.

Με την εφαρμογή ισχύος του επίμαχου Νόμου ήταν γνωστό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα προέκυπταν σημαντικά προβλήματα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ Εστιατορίων Γιάννης Γρηγορίου λέει ότι επαγγελματίες που βρίσκονται πισθάγκωνα δεμένοι με οφειλές προς το Δημόσιο με τη χρήση των τερματικών μηχανημάτων δεν μπορούν να εισπράττουν τα έσοδά τους καθώς αυτά κατάσχονται.

Αυτός είναι και ο λόγος, εξηγεί ο ίδιος, που ορισμένοι δεν προμηθεύτηκαν τα τερματικά μηχανήματα. «Στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης η εστίαση αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Το 2017 το 85-90% των καταστημάτων είχε παθητική οικονομική χρήση» εξηγεί ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες δουλεύουν κατά κύριο λόγο Σαββατοκύριακα και γιορτές, όμως φαίνεται ότι αυτό το διάστημα δεν επαρκεί για να καλύψουν τα έξοδά τους. Ο κ. Γρηγορίου λέει ότι μόνο το κόστος για το ρεύμα αντιστοιχεί στο ύψος ενός ενοικίου.

«Κάθε χρόνο επιβαρυνόμαστε με επιπλέον φόρους και έξοδα, ενώ η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών μειώνεται. Το 2018 θα υπάρχουν μόνο καταστήματα που κλείνουν, δεν θα υπάρχουν καινούργια μαγαζιά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν αντέχουν άλλο. Λειτουργούν σε άκρως εχθρικό από φορολογικής άποψης περιβάλλον αλλά και σε φοβερές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Βλέπεις μαγαζιά να ανοίγουν να ρίχνουν το κόστος των προϊόντων και σε μερικά χρόνια να κλείνουν ζημιώνοντας τους πάντες, και το δημόσιο και τους ανταγωνιστές τους αφού πλέον δεν υπάρχει σταθερός τιμοκατάλογος» προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου