ΤΟΠΙΚΑ

Σποτάκια… αντί πολυελαίων σε ναούς

σποτάκια-αντί-πολυελαίων-σε-ναούς-172790

Σειρήνες… «ιερού πολέμου» ήχησαν στην Αγριά, όταν πιστοί είδαν λίγες ημέρες πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, να «ξηλώνεται» από την οροφή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγριάς ο επί 50ετίας τοποθετημένος μεγάλος πολυέλαιος – δωρεά οικογένειας από την περιοχή. Πιστοί ζητούν την επιστροφή του πολυελαίου που απομακρύνθηκε παραμονές εορτών και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας, την ίδια ώρα που ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ζητά από τους ενορίτες «να έχουν εμπιστοσύνη στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ιερείς τους». Σύμφωνα με τον κ. Κιαμέτη, πολυέλαιοι αφαιρούνται από πολλούς ιερούς ναούς και κάθε ναός «τους αξιοποιεί κατά το δοκούν».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στα τέλη Νοεμβρίου, το εκκλησίασμα του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, με την ολοκλήρωση της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας είχε ενημερωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετούνταν σκαλωσιές προκειμένου να γίνει αγιογράφηση του Παντοκράτορα, στην οροφή του Ιερού Ναού.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα όμως, πιστοί της ενορίας, διαπίστωσαν ότι έλειπε ο πολυέλαιος. Σύμφωνα με καταγγελίες, πιστός που ενδιαφέρθηκε για τον πολυέλαιο – δωρεά οικογένειας της Αγριάς, πήρε απάντηση ότι έχει σπάσει και ότι μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Αννας στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων. Πέρασε από τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό και δεν τον βρήκε. Άλλος πιστός ανέφερε ότι είχε πληροφόρηση ότι ο πολυέλαιος αφαιρέθηκε και δεν θα επιστρέψει. Στη θέση του θα τοποθετηθούν… σποτάκια για τον φωτισμό.

Στην Αγριά επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Όπως διαμαρτύρονται πιστοί, ο Ιερός Ναός εξοπλίστηκε στη δεκαετία του 1960 με δωρεές των πιστών της περιοχής και ευκατάστατων οικογενειών της Αγριάς. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την επιστροφή του πολυελαίου, την «τύχη» του οποίου δεν γνωρίζουν. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι πολυέλαιοι «ξηλώνονται» και από άλλους ιερούς ναούς όπως ο Αγιος Δημήτριος Ν. Δημητριάδας.

Για το θέμα παρεμβαίνει επισήμως και ο πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς, Μπάμπης Ζάχος: «Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Αγριάς γίνονται εργασίες αγιογράφησης και σωστά κάνουν. Εκείνο όμως που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι το γεγονός ότι αφαιρέθηκε ο επί 50 έτη τοποθετημένος μεγάλος πολυέλαιος – δωρεά αγριώτικης οικογένειας (χωρίς καμία έγκριση) για να τοποθετηθούν προβολείς μοντέρνοι. Σεβαστοί πατέρες του Αγίου Γεωργίου και αξιότιμοι επίτροποι δεν σας εξουσιοδότησε κανείς να αλλοιώνετε την ιστορία της Εκκλησίας μας ούτε να παίζετε με αυτή. Απαίτηση πολλών Αγριωτών είναι να παραμείνει ως είχε. Διαφορετικά θα απομακρυνθείτε ως επικίνδυνοι παραχαράκτες της ιστορίας της Εκκλησίας μας».

Ο ιερέας του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, π. Γεώργιος Πράσινος ανέφερε ότι ο πολυέλαιος απομακρύνθηκε με έγκριση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Όπως είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θα γίνει αγιογραφία του Παντοκράτορα στο κέντρο της οροφής της εκκλησίας, που σημειωτέον δεν διαθέτει τρούλο.

Από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Δ., π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ότι οι αντιδρώντες είναι μειοψηφία. «Ο πολυέλαιος ήταν υπερβολικά μεγάλος. Το μέγεθός του ήταν άνισο σε σχέση με τον ναό», είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πολυέλαιοι εξυπηρετούσαν παλιότερα το φωτισμό των ιερών ναών κι ότι πλέον υπάρχουν και πιο σύγχρονοι τρόποι, όπως σποτάκια. Εθεσε μάλιστα και θέμα «στατικών αναγκών». Επεσήμανε δε, ότι και σε άλλους «πολλούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ιερούς ναούς απομακρύνονται οι πολυέλαιοι και ότι «κάθε ναός αποφασίζει για τη φύλαξη ή αξιοποίησή του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου