ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξε ο δρόμος για την Πανεπιστημιούπολη

ανοιξε-ο-δρόμος-για-την-πανεπιστημιού-172938

Η γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε χθες το πρωί από την Αστυνομία για την εκκένωση και κατεδάφιση έξι κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πίσω από τον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ Μαγνησίας, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της «Πανεπιστημιούπολης», προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σχέδιο εκκένωσης και κατεδάφισης των κτιρίων μελετήθηκε από την Αστυνομία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με απόλυτη μυστικότητα και τέθηκε σε εφαρμογή αιφνιδιαστικά, πιάνοντας στην κυριολεξία στον ύπνο μέλη της «ΤΕΡΜΙΤΑ», που επί χρόνια είχαν καταλάβει δύο από τα έξι κτίρια στη συνοικία των Παλαιών και αντιδρούν στα σχέδια του ιδρύματος.

Ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση των κτιρίων είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Αύγουστο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας των έκτροπων που είχαν προηγηθεί στο τμήμα πρωτοκόλλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη διάρκεια των οποίων είχε τραυματιστεί και μία υπάλληλος.

Το διάστημα που ακολούθησε, απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του πρύτανη του Π.Θ. Γιώργου Πετράκου είχαν αναγραφεί με σπρέι σε τοίχους πανεπιστημιακών κτιρίων, αλλά και σε δρόμο κοντά στον τόπο κατοικίας του, ενώ προειδοποιητικά… μηνύματα να μην αναλάβουν το έργο της κατεδάφισης, είχαν δεχθεί και εργολήπτες δημοσίων έργων, μέσα από γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Εργολήπτες μάλιστα, βίωσαν και επιθέσεις με σπρέι και μπογιές στα τεχνικά γραφεία τους στον Βόλο.

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εργολήπτρια εταιρεία που ανέλαβε την κατεδάφιση, έως και χθες, τηρήθηκε στάση αναμονής και απόλυτη μυστικότητα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η επωνυμία της εργολήπτριας εταιρείας δεν ανακοινώθηκε ποτέ, ενώ άφησαν να περάσουν μήνες μέχρι να στηθεί η επιχείρηση κατεδάφισης, προκειμένου να ηρεμήσει το έκρυθμο κλίμα που επικράτησε στον Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο τοπικός σύνδεσμος εργοληπτών που αναζήτησε ποιος είναι ο ανάδοχος, μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση κατεδάφισης δεν κατέστη δυνατό να τον μάθει.

Κατάλληλες οι συνθήκες

Χθες, οι συνθήκες κρίθηκαν κατάλληλες. Αφενός είχαν περάσει μήνες από τις τελευταίες εξελίξεις, οπότε η κατάσταση επιφυλακής από τους καταληψίες που αντιδρούν στα σχέδια του Π.Θ. είχε… χαλαρώσει. Αφετέρου, αυτή την περίοδο λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν γίνονται μαθήματα στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματα από την ερχόμενη Δευτέρα και γενικά οι υπηρεσίες του ιδρύματος υπολειτουργούν λόγω εορταστικών διακοπών.

Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, λιγοστοί θα ήταν εκείνοι -όπως και αποδείχθηκε- που θα βρίσκονταν στα υπό κατάληψη κτίρια.

Απόλυτη μυστικότητα

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με απόλυτη μυστικότητα. Η Αστυνομία είχε δώσει ρητή εντολή να μη διαρρεύσει πουθενά ο σχεδιασμός, και ακόμη και στενοί συνεργάτες της πρυτανικής αρχής είχαν πλήρη άγνοια.

Χθες ολημερίς, στελέχη της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τήρησαν απόλυτη σιωπή. Δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν στα γραφεία τους, ούτε σε σταθερά ή κινητά τηλέφωνα.

Το παραπάνω κρίθηκε αναγκαίο για λόγους ασφαλείας, και υπό το φόβο αντίποινων από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η μόνη «επικοινωνία» της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την τοπική κοινωνία έγινε μέσω επίσημης ανακοίνωσης από το γραφείο δημοσίων σχέσεων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφέρεται στο άνοιγμα του… δρόμου για την ανέγερση των δύο νέων κτιρίων της Πολυτεχνικής Σχολής που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2020, αλλά και στις νέες δομές που ετοιμάζει προς όφελος των φοιτητών:

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξασφάλισε το 2017 τους αναγκαίους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανέγερση των κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών σε ιδιόκτητη έκταση 16 στρεμμάτων παρακείμενη της Πολυτεχνικής Σχολής στον Βόλο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή των κτιρίων θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο αναρτάται τον Ιανουάριο του 2018 ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του κτιρίου των Πολιτικών Μηχανικών. Ήδη, ξεκίνησαν οι εργασίες εκκαθάρισης του χώρου των 16 στρεμμάτων από παλαιά κτίσματα.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο, προσπαθώντας να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις σε χώρους στέγασης, άθλησης και ψυχαγωγίας φοιτητών, ολοκλήρωσε το 2017 την αγορά οικοπέδου όμορου με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής για την ανέγερση Φοιτητικής Λέσχης, η οποία θα περιλαμβάνει εντευκτήριο, χώρο δημιουργικής απασχόλησης φοιτητών/τριών και κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο σε έκταση 5 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Αθηνών. Οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο 2018 με στόχο την άμεση ανέγερσή τους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών/τριών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία, για τη δημιουργία συγκροτημάτων φοιτητικών εστιών, χώρων πολιτισμού και άθλησης, καθώς και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων. Μία τέτοια λύση θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα ενεργοποιήσει και αναβαθμίσει την περιοχή αυτή και θα επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού φοιτητικών καταλυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τα έργα υποδομών τα οποία υλοποιεί να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς όφελος των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας».

Το χρονικό των γεγονότων από το όραμα μέχρι την κατεδάφιση

Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου, σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή ξεκινώντας από το 1998. Το 2001 ενέκρινε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Με διεθνή διαγωνισμό ανέθεσε μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2017 με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα, προοπτική στην οποία αντέδρασε η «ΤΕΡΜΙΤΑ», που επί χρόνια είχε προχωρήσει στην κατάληψη δύο από τα έξι κτίρια.

Το χρονικό των αντιδράσεων:

-18 Ιουλίου 2017: Στο τμήμα πρωτοκόλλου του Π.Θ. επρόκειτο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση των κτιρίων. Ομάδα περίπου 50 ατόμων εισβάλει στον χώρο. Ακολούθησαν επεισόδια και τραυματισμός υπαλλήλου, και ο διαγωνισμός αναβλήθηκε. Το απόγευμα ο πρύτανης παρουσιάζει στην τοπική κοινωνία το όραμα της «Πανεπιστημιούπολης». Για τα επεισόδια διατάσσει προκαταρκτική ο εισαγγελέας.

-20 Ιουλίου 2017: Μέλη της «Τερμίτα» εισβάλλουν στο αμφιθέατρο Κορδάτος στη διάρκεια ορκωμοσίας, πετούν φέιγ βολάν και αποχωρούν.

-26 Ιουλίου 2017: Απανωτά χτυπήματα σε γραφεία τεχνικών εταιρειών στον Βόλο, σε συντονισμένη «επιχείρηση» από μέλη της «Κατάληψης Τερμίτα». Τεχνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών, έγιναν στόχος αντιεξουσιαστών.

-3 Αυγούστου 2017: Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου μεταφέρεται στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, που θυμίζει… αστακό. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται χωρίς επεισόδια.

-13 Σεπτεμβρίου 2017: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απευθύνει ευρύ κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, η οποία με την πολυπληθή παρουσία της στην ανοιχτή εκδήλωση της Συγκλήτου γίνεται «ασπίδα» για την πραγματοποίηση του έργου.

Χωρίς προβλήματα η κατεδάφιση των κτιρίων

Τρεις συλλήψεις και κατάσχεση υλικού από τους χώρους της κατάληψης ΤΕΡΜΙΤΑ

Γιγαντιαία επιχείρηση στήθηκε χθες από την Αστυνομία για την εκκένωση κτιρίων στα Παλιά που τελούσαν υπό την κατάληξη ΤΕΡΜΙΤΑ και την κατεδάφισή τους για την επέκταση της πολυτεχνικής σχολής με τρεις συλλήψεις και κατάσχεση λοστών, φέιγ βολάν και έντυπου υλικού, με συνθήματα αντιεξουσιαστών.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 7 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι χωρίς να υπάρξουν προβλήματα, με τη συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών και τουλάχιστον έξι διμοιριών των ΜΑΤ από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ελικόπτερο επιτηρούσε τις εργασίες από αέρος.

Ολόκληρος ο χώρος που περικλείει τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα πίσω από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, είχε αποκλειστεί από την κυκλοφορία με κορδέλες από την Αστυνομία, και δεν επιτρεπόταν παρά μονάχα η είσοδος των λεωφορείων του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Δημήτρης Κοτσιάφτης, και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Ιωάννης Τόλιας, ενώ την εξέλιξή παρακολουθούσε στενά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί «εισέβαλαν» στα κτίρια γύρω στις 7 το πρωί, και στα δύο από τα έξι κτίρια εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί νεαρής ηλικίας δυο γυναίκες και ένας άνδρας, ηλικίας από 24 έως 26 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Στα δύο κτίρια που τελούσαν υπό την κατάληψη ΤΕΡΜΙΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν λοστούς με σημαίες των αντιεξουσιαστών, φέιγ βολάν και έντυπο πληροφοριακό υλικό, και το υλικό που κατασχέθηκε βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας και είναι υπό περαιτέρω επεξεργασία και αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα με το «ντου» των αστυνομικών ξεκίνησαν και οι εργασίες κατεδάφισης, με την αστυνομική παρουσία να είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλες τις οδούς γύρω από τα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα. Σε κάθε πλευρά υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες.

Οι εργασίες κατεδάφισης συνεχίστηκαν έως περίπου τις τρεις το μεσημέρι. Για την επιχείρηση η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημέρωνε: «Σε εξέλιξη από ώρα 07.00 επιχείρηση εκκένωσης και κατεδάφισης έξι κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, εκ των οποίων τα δύο τελούσαν υπό κατάληψη».

Οι συλλήψεις

Μετά τη εξακρίβωση των στοιχείων τους από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στα Δικαστήρια Βόλου, όπου είχαν ληφθεί επίσης δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με κλούβες των ΜΑΤ να βρίσκονται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και πολλούς πάνοπλους αστυνομικούς.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Υπηρεσίας, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν δήλωσαν τίποτα για τον λόγο για τον οποίο βρίσκονταν στα κτίρια, ούτε και διαμαρτυρήθηκαν για το παραμικρό, και το μόνο που ζήτησαν ήταν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.

Εναντίον των τριών συλληφθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίστηκε κατηγορία για διατάραξη ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν σε ρητή δικάσιμο.

Τα μέτρα ασφάλειας στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου που θύμιζε το μεσημέρι αστακό, συνέχισαν να είναι σε ισχύ έως και μετά τις 3 το μεσημέρι, οπότε εκτός των δικαστηρίων είχε παραμείνει μία κλούβα των ΜΑΤ από την Κατερίνη.

Υπό αξιοποίηση το κατασχεθέν υλικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται υλικό που κατασχέθηκε από τα κτίρια που τελούσαν υπό την κατάληψη ΤΕΡΜΙΤΑ. Συγκεκριμένα τα υπό κατάληψη κτίρια ήταν δύο, και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. Το ένα από το δύο φαινόταν να χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ στο δεύτερο έμεναν οι καταληψίες.

Στους χώρους των κτιρίων οι αστυνομικοί βρήκαν αντικείμενα όπως καδρόνια, σημαίες αντιεξουσιαστών, έντυπο υλικό κ.ά. Το υλικό είναι υπό επεξεργασία, εκτιμάται όμως ότι δεν είναι αξιόλογο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία των Παλαιών

Από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου μετά το κάλεσμα μέσω indymedia

Χθες, από τις επτά το απόγευμα, περίπου 30 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Παλαιών. Στους γύρω δρόμους υπήρχαν ακροβολισμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

«Υπερασπιζόμαστε μαχητικά τις σχέσεις και τις κοινότητές μας. Κατάληψη Τερμίτα», αναγραφόταν στο πανό που αναρτήθηκε στο πάρκο στην οδό Κροκίου.

Το σύνθημα για την ειρηνική συγκέντρωση δόθηκε μέσω της ιστοσελίδας indymedia.

Νωρίτερα, στις 8:57 το πρωί, μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, «έπεσε σύρμα» για την παρουσία αστυνομία έξω από τα κτίρια της κατάληψης Τερμίτα και στις 9:19 αναρτήθηκε η είδηση της έναρξης της κατεδάφισης και των τριών προσαγωγών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου