ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα χρόνια στη θάλασσα

τριάντα-χρόνια-στη-θάλασσα-175639

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» έκανε «ποδαρικό» στο λιμάνι του Βόλου, προχθές, ανήμερα Πρωτοχρονιάς στις 20.30, μεταφέροντας από τα νησιά των Βορείων Σποράδων 80 επιβάτες, εννέα Ι.Χ. οχήματα και τρία φορτηγά. Στο τιμόνι του καραβιού, ο καπετάνιος Θανάσης Κομπογιάννης, γόνος παλιάς οικογένειας ναυτικών και αλιέων από το Κεραμίδι Πηλίου, ο οποίος βρίσκεται 30 χρόνια στη θάλασσα, ταξιδεύει με ούριο άνεμο, αλλά και αντίξοες καιρικές συνθήκες, πιστός στο καθήκον, αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον καπετάνιο του «Εξπρές Σκιάθος», προκειμένου να καταγράψει τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα ενός πλοιάρχου που βρίσκεται καταμεσής στο πέλαγος ακόμη και τη μέρα της γιορτής, την Πρωτοχρονιά, κρατώντας ανοιχτό τον δίαυλο της εξυπηρέτησης των νησιών.

«Νιώθεις αγαλλίαση όταν το καράβι προσεγγίζει το λιμάνι, και η επικοινωνία με τον κόσμο μετριάζει το αίσθημα της νοσταλγίας που νιώθεις, όταν βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου τις γιορτινές μέρες» αναφέρει ο 55χρονος πλοίαρχος.

Ο ίδιος εργάζεται ως καπετάνιος 20 χρόνια, και τα οχτώ τελευταία βρίσκεται στο τιμόνι του «Εξπρές Σκιάθος», πραγματοποιώντας δρομολόγια στη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων, με καλές αλλά και αντίξοες καιρικές συνθήκες. «Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου, τους δικούς σου ανθρώπους τις γιορτινές μέρες, αλλά σκέφτομαι πολλές φορές ότι είναι ακόμη πιο έντονη η έλλειψη των αγαπημένων προσώπων για όσους ταξιδεύουν με ποντοπόρα πλοία» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κ. Κομπογιάννης, βρίσκεται από παιδί κοντά στη θάλασσα και διατηρεί την οικογενειακή παράδοση που είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα. «Ο πατέρας μου, Ευστάθιος Κομπογιάννης, ήταν ψαράς και οι θείοι μου ναυτικοί. Από παιδί ήθελα να γίνω καπετάνιος και μόλις τελείωσα το σχολείο έδωσα εξετάσεις στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων».

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος πολλές και το αίσθημα της ευθύνης, υψηλό. Δεν είναι λίγες οι φορές που έκανε κυριολεκτικά «αγώνα δρόμου» πάνω στα κύματα για να σωθεί η ζωή κάποιου ασθενούς, ενώ δεν έλειψαν και τα γεννητούρια εν πλω, όταν βρισκόταν στη γραμμή των Κυκλάδων. «Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος και οι επιβαίνοντες στο πλοίο» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ τονίζει παράλληλα ότι πολλές φορές έχει πάρει το ρίσκο της προσέγγισης των λιμανιών των νησιών των Βορείων Σποράδων, ακόμη και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η ευχή που διατυπώνει, κλείνοντας, για την καινούργια χρονιά, είναι «υγεία σε όλο τον κόσμο και ειρήνη. Ας υπάρχει αισιοδοξία τουλάχιστον, για να μη γινόμαστε μελαγχολικοί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου