ΤΟΠΙΚΑ

Στα γκισέ …στενάζουν οι Βολιώτες

στα-γκισέ-στενάζουν-οι-βολιώτες-180809

Παραμονές Πρωτοχρονιάς… μπροστά από τα γκισέ τραπεζών και του Ταχυδρομείου, τη βγάζουν… στενάζοντας οι Βολιώτες για να προλάβουν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ Νοεμβρίου, φόρο εισοδήματος, δόσεις ρυθμίσεων και ΕΦΚΑ. Εντός και εκτός τραπεζικών υποκαταστημάτων και του κεντρικού υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. δημιουργήθηκαν χθες μεγάλες ουρές, και δεν έλειψε η ταλαιπωρία και ο εκνευρισμός από την πολύωρη αναμονή, που κατά περιπτώσεις έφθασε ακόμη και τη μία ώρα. Χαρακτηριστικό του μεγάλου όγκου των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν ένα 24ωρο πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, το γεγονός ότι διαρκώς «έπεφτε» το on line σύστημα στα μηχανήματα easy pay και οι πληρωμές γίνονταν με μεγάλη δυσκολία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ Νοεμβρίου, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, δόσεων ρυθμίσεων.
Τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι και ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ.
Φοροτεχνικοί εξηγούν πως εφόσον η καταληκτική ημερομηνία των τελών κυκλοφορίας συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, η λήξη παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ήτοι στις 2 Ιανουαρίου.
Πάντως πηγές της ΑΑΔΕ επιμένουν πως η προθεσμία για πληρωμή ΕΝΦΙΑ, και τελών κυκλοφορίας ορίζεται το τέλος του μήνα και ως εκ τούτου η καταληκτική ημερομηνία για τα τέλη κυκλοφορίας είναι η 29η Δεκεμβρίου. Ενδέχεται πάντως να δοθεί σιωπηρή παράταση 2-3 ημερών προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.
Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, χθες, εκατοντάδες ήταν οι Βολιώτες που στήθηκαν με τις ώρες στις ουρές στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Εντός και εκτός τραπεζικών υποκαταστημάτων οι ουρές ήταν μεγάλες και η αναμονή ξεπερνούσε το μισάωρο κατά μέσο όρο.

Ακόμη και εντός των τραπεζών, μπροστά από τα μηχανήματα easy pay όπου οι συναλλασσόμενοι μπορούν να πληρώνουν βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου, τέλη, λογαριασμούς ή να κάνουν ενημερώσεις βιβλιαρίων καταθετικών λογαριασμών τους, η αναμονή ήταν μεγάλη.

Μολονότι υπήρχε προσωπικό των τραπεζών για να βοηθά στις συναλλαγές μέσω των μηχανημάτων, δεν έλειψαν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα λειτουργούν με on line συνδέσεις και λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των συναλλαγών που διεκπεραιωνόταν, το σύστημα έπεφτε συνεχώς. Έτσι για να πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας, χρειαζόταν να εισάγει ξανά και ξανά τα στοιχεία του, μέχρι να ξεμπλοκάρει το σύστημα.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής εμπρόθεσμα των οφειλών και αναμένεται να επικρατήσει η ίδια εικόνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου