ΤΟΠΙΚΑ

Ατελείωτες ουρές για κατάθεση πινακίδων

ατελείωτες-ουρές-για-κατάθεση-πινακί-181015

Αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη εκατοντάδες υπόχρεοι και σπεύδουν για ακινησία οχημάτων

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας στο Τμήμα Αυτοκινήτου της Εφορίας Βόλου από την αρχή του χρόνου και μέχρι και σήμερα με τους κατόχους αυτοκινήτων να σπεύδουν κατά δεκάδες την τελευταία εβδομάδα να δηλώνουν ακινησία αυτοκινήτων και να παραδίδουν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους για να γλιτώσουν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα από τη μη καταβολή τελών κυκλοφορίας, καθώς η προθεσμία πληρωμής τους λήγει σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017.
Ατελείωτες

Ουρές σχηματίζουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων τις τελευταίες μέρες έξω από το Τμήμα Αυτοκινήτων της Εφορίας Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μέρα εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά μέσο όρο περίπου εβδομήντα φορολογούμενοι δηλώνουν στους υπαλλήλους ότι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους για μερικές μέρες. Τα πρόστιμα για τη μη καταβολή τελών είναι τσουχτερά, καθώς είναι διπλάσια του ποσού που καλούνται να πληρώσουν για τα τέλη οι φορολογούμενοι.

Οι περισσότεροι υπόχρεοι επιθυμούν λοιπόν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους σε… ακινησία για μερικές μέρες ώστε να «φύγει» το 2017 και να μην αφήσει πίσω του χρέη. Το νέο χρόνο, όπως φέρονται να δηλώνουν οι περισσότεροι, θα ξαναπάρουν πίσω τα αυτοκίνητά τους αμέσως μόλις είναι σε θέση να ανταποκριθούν, καθώς τώρα ο οικογενειακό κορβανάς έχει επιβαρυνθεί δυσβάσταχτα με πολλούς φόρους όπως ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, γονικές παροχές κ.α.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα οι κάτοχοι αυτοκινήτων που κατέθεσαν τις πινακίδες τους ανέρχονται σε 2.100, ενώ πέρυσι στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 1.395. Εντούτοις, απόλυτη εικόνα για την αύξηση που παρουσιάζεται δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πινακίδων που κατατέθηκαν αφορούσαν σε κατόχους αυτοκινήτων που το καλοκαίρι έκαναν χρήση του ειδικού καθεστώτος της αναλογικής πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2017. Παρόλα αυτά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει για την καταβολή των τελών αφού οι υπόχρεοι που προχώρησαν σε κατάθεση πινακίδων είναι αισθητά αυξημένοι σε σχέση με
το περασμένο έτος.

Οι ουρές φορολογουμένων έξω από το Τμήμα Αυτοκινήτων της Εφορίας Βόλου χθες για ακόμη μία φορά ήταν ενδεικτικές της επικρατούσας κατάστασης με τους υπαλλήλους να πασχίζουν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους προσπαθώντας ταυτόχρονα να εκδώσουν κάθε είδους πιστοποιητικά όπως για δηλώσεις κλοπών, για αναγκαστικές ακινησίες, για βεβαιώσεις εξόφλησης τελών κυκλοφορίας για μεταβιβάσεις αυτοκινήτων κ.α.

Πολλοί οικονομολόγοι πάντως, χθες δήλωναν ότι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας πρέπει να λήγει την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 και ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ενημερώσει άμεσα ότι η προθεσμία δεν εκπνέει σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου όπως έχει ανακοινωθεί, καθώς η 31η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αργίας, ενώ η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι τα τέλη καταβάλλονται μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Το Δημόσιο προβλέπει ότι θα εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου