ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνιούν επαγγελματίες και καταναλωτές για την εξομοίωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

αγωνιούν-επαγγελματίες-και-καταναλω-181599

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των πρατηριούχων της περιοχής μας, κατ’ αντιστοιχία με την υπόλοιπη Ελλάδα, με την αγωνία να κορυφώνεται λόγω της πρόθεσης εξομοίωσης της τιμής μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, που εξέφρασε η κυβέρνηση. Ο προβληματισμός εντείνεται λόγω των αντικειμενικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, με δεδομένους τους υψηλούς φόρους, αλλά και τη μείωση 20% που σημειώνεται στις παραγγελίες του Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ένα επιπλέον δεινό στα όσα αντιμετωπίζει ο κλάδος, χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες η πρόθεση εξομοίωσης, με την πρόεδρο του Συλλόγου πρατηριούχων της Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το μέλλον καθίσταται εξαιρετικά δυσοίωνο για όλους.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι η εξομοίωση τιμών θα εντείνει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές, ενώ τονίζει ότι η ραγδαία άνοδος που θα ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα καταστήσει πλέον δύσκολο έως αδύνατο για τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο για οικιακή χρήση.

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος στον κλάδο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με υπέρογκους φόρους και ουσιαστική δυσκολία επιβίωσης, λόγω της αύξησης των υποχρεώσεων και της μείωσης, ταυτόχρονα, των παραγγελιών από την πλευρά των καταναλωτών. Είναι προφανές, ότι οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις παραγγελίες τους, και κατ’ επέκταση στα χρήματα που διαθέτουν, με τον μέσο όρο της παραγγελίας να φτάνει τα 500 λίτρα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Στο μεταξύ, πρόθεση των επαγγελματιών είναι να εκφράσουν άμεσα την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, ενώ όπως σημειώνει η κ. Κοντοχρήστου «ο κλάδος μας είναι ήδη αποδεκατισμένος, και καθίσταται πλέον δύσκολη η επιβίωσή μας».

Πολλοί πρατηριούχοι αναλογίζονται με περίσκεψη το μέλλον, λόγω της αυξημένης φορολογίας και της μειωμένης κατανάλωσης, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των πάγιων υποχρεώσεων των επαγγελματιών.

Σχολιάζοντας τη φετινή χρονιά, με βάση τα δεδομένα που διαφαίνονται, η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Μαγνησίας εκτιμά ότι «θα είναι πολύ δύσκολη, γιατί ο κόσμος πληρώνει φόρους και εισφορές, πολύ δε περισσότερο οι επαγγελματίες. Αν εφαρμοστεί τελικά η εξομοίωση από την κυβέρνηση, θα είναι καταστροφική, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι τους, γιατί η τιμή θα είναι υπέρογκη» καταλήγει η κ. Κοντοχρήστου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου