ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις ξενοδόχων για το τέλος διανυκτέρευσης

αντιδράσεις-ξενοδόχων-για-το-τέλος-δι-181612

Τέσσερις μόλις ημέρες πριν την έναρξη του νέου έτους, κορυφώνεται η αγωνία των ξενοδόχων για το ειδικό τέλος διανυκτέρευσης, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, καθώς, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση «ακόμη δεν έχει δοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο». Η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας ζητά διευκρινήσεις για το νέο τέλος, ενώ παράλληλα, διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις από την πλευρά πολλών επαγγελματιών του κλάδου, για το νέο «χαράτσι» όπως το χαρακτηρίζουν.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν επειγόντως σαφείς κατευθύνσεις για τον τρόπο τιμολόγησης, διότι «δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, όπως υπογράμμισε, στους επαγγελματίες. Οι περισσότεροι, προσέθεσε, έχουμε αυτόματα συστήματα και πρέπει να γίνουν έγκαιρα, οι ανάλογες ρυθμίσεις από τους τεχνικούς».

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στον κλάδο των ξενοδόχων, απορρέει από το γεγονός ότι «ενώ κάποιες πλατφόρμες κρατήσεων δωματίων έχουν ήδη προβλέψει να το ενσωματώσουν στα συστήματά τους, εντούτοις, παραμένουν οι ασάφειες και τα ερωτηματικά», όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Ζαφείρης.

Οι δεκάδες επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία ανησυχούν διότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες κρατήσεις της νέας σεζόν, και εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν «φόρο με καθαρά εισπρακτικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα», που θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Την ίδια θέση συμμερίζεται, παράλληλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, ο οποίος τονίζει επιπροσθέτως, ότι «πρέπει να εκδοθεί σαφής ανακοίνωση από το κράτος, ότι αυτό είναι υποχρέωση του πελάτη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούμε να το επωμιστούμε εμείς οι ξενοδόχοι. Ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν συμφωνίες, οι οποίες έχουν κλειστεί από το εξωτερικό».

Το ζητούμενο για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, ενώ όπως σημείωσε ο Γιώργος Ζαφείρης «είναι ένα επιπλέον μείον, το οποίο αποδυναμώνει το τουριστικό προϊόν. Το καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό».

Ο ίδιος επεσήμανε, παράλληλα, ότι ο κλάδος έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη υπομνήματα στους κυβερνώντες, έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στην πολιτεία, πλην όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Κλείνοντας, ο κ. Ζαφείρης επανέλαβε ότι νέο τέλος θα επιβαρύνει το τουριστικό προϊόν, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα διαρκώς προστιθέμενα βάρη στους ώμους των επαγγελματιών, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον φετινό χειμώνα και την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου