ΤΟΠΙΚΑ

«Αγιε Βασίλη, στείλε δουλειά…»

αγιε-βασίλη-στείλε-δουλειά-183692

Επισκέφτηκαν τον δήμαρχο της πόλης, τον Μητροπολίτη, άλλους φορείς, και τους έδωσαν τις κάρτες με τις ευχές τους. Έγραψαν και το γράμμα τους στον Αϊ Βασίλη. Αύριο ανήμερα των Χριστουγέννων θα καθίσουν πια στο γιορτινό τους τραπέζι. Έχουν στολίσει και το δεντράκι τους, θα έχουν βάλει και τα καλά τους ρούχα και θα περιμένουν…

Δεκαεφτά από τα είκοσι ένα παιδιά του Ορφανοτροφείου θα περάσουν αύριο Χριστούγεννα στο Ίδρυμα. Δύο μόνο επισκέφτηκαν την οικογένειά τους και άλλα τόσα ανάδοχες οικογένειες. Με την ανταπόκριση της πόλης οι λιλιπούτειοι έχουν τα πάντα. Ένα όμορφο περιβάλλον, ένα πλούσιο τραπέζι, που δεν έχουν όλα τα παιδιά. Δεν έχουν όμως τη μητρική φιγούρα δίπλα τους.

Τα παιδιά του Ορφανοτροφείου έχουν όλα τα πράγματα που χρειάζονται, όπως τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, συντροφιά με συνομήλικους. Όλα όμως ζήτησαν από τον Άγιο Βασίλη να τους πάρει ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να μπορούν να μιλούν με φίλους, να έχουν επικοινωνία με τα πρόσωπα που αγαπούν… Αν και καθημερινά αυτές τις γιορτινές μέρες έχουν στο πλάι τους φορείς, συλλόγους, και σωματεία της πόλης, όλα ζητούν στις ευχετήριες κάρτες τους να έχουν επισκέψεις να μην τους ξεχάσει ο κόσμος, να είναι δίπλα τους, να τους επισκεφτεί ξανά και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα Ορφανοτροφείο Βόλου το Χριστούγεννα είχε γιορτινό τραπέζι το μεσημέρι για τα παιδιά με γεμιστή γαλοπούλα, σουτζουκάκια, σαλάτες γλυκίσματα των ημερών. Το Ίδρυμα θα έχει τις πόρτες του ανοιχτές. Το προσωπικό δουλεύει με βάρδιες. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το βράδυ το χωριό του Αγ. Βασίλη, για το οποίο αδημονούν.

Η εκπαιδευτικός κ. Ελένη Τασιά, λέει ότι ο Δήμος Βόλου έδωσε στα παιδιά κάρτες για να ψυχαγωγηθούν στο λούνα πάρκ. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, συνοδευόμενα από το προσωπικό, οι λιλιπούτειοι έλαβαν μέρος στην εκδήλωση του Δήμου Βόλου στην παραλία με τα φαναράκια. Εστειλαν ψηλά στον ουρανό τις ευχές τους.

Η κ. Μαρία Τσακίρη, υπεύθυνη των επιμελητριών, λέει ότι ένα παιδί στο γράμμα του ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη να φτιάξει το σπίτι του, να είναι σε καλή κατάσταση, να μπορεί να μείνει με τους γονείς. Ένα άλλο ζήτησε δουλειά για τον πατέρα του, ώστε να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και να γυρίσει σπίτι.

Κάποια από τα παιδιά θα έχουν κοντά τους γονείς τους αύριο Χριστούγεννα, καθώς είναι από τον Βόλο. Άλλα όμως έχουν το πρόσθετο πρόβλημα της απόστασης. Οι γονείς τους, λέει η κ. Τσακίρη, δεν είναι το ίδιο εύκολο να τα επισκεφτούν, και γι’ αυτό έχουν ανήσυχη ψυχολογική κατάσταση.

Στο Ορφανοτροφείο Βόλου φιλοξενούνται 21 παιδιά ηλικίας, από 5 έως 18 ετών, δέκα κορίτσια και έντεκα αγόρια. Τα παιδιά πραγματοποίησαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ εκθέτουν τις δημιουργίες τους στο Χωριό του Αη Βασίλη. Με τη βοήθεια εθελοντριών δημιούργησαν διάφορα χριστουγεννιάτικα είδη διακόσμησης, όπως κεριά και στολίδια, αλλά και κοσμήματα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν συνεχείς επισκέψεις στο Ίδρυμα. Η κ. Τασιά λέει ότι έχουν την αγάπη του κόσμου. Το Ορφανοτροφείο επισκέφτηκαν η 111 Πτέρυγα Μάχης, ο «Προμηθέας», άλλοι Σύλλογοι. Τα παιδιά ψυχαγωγούνταν καθημερινά με εκδηλώσεις και διάφορες προσφορές από φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, συλλόγους.

Το προσωπικό του Ιδρύματος είναι συνέχεια δίπλα τους και μαζί αποτελούν οικογένεια. Το προσωπικό αποτελείται από πέντε επιμελητές, δύο παιδαγωγούς και δύο μάγειρες. Ωστόσο, στην καθημερινότητά τους τα παιδιά έχουν επαφή με πολύ κόσμο. Υπάρχουν πολλά φροντιστήρια, σύλλογοι, μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές, άλλοι εθελοντές, που φροντίζουν για τη δωρεάν μόρφωση των παιδιών, την ψυχαγωγία τους, τη συνοδεία τους σε δραστηριότητες.

Η κ. Τσακίρη λέει ότι τα παιδιά αγαπούν τις επισκέψεις στο Ίδρυμα. Τους αρέσει η επικοινωνία η οποία ενισχύει θετικά τον ψυχικό τους κόσμο. Χαίρονται να γνωρίζουν την αποδοχή των πολιτών και την αγάπη.

Οι λιλιπούτειοι στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους

Οι ευχές και οι προσδοκίες

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επισκέφτηκε τους λιλιπούτειους στο Ορφανοτροφείο Βόλου. Όλα τα παιδιά μετέφεραν τις ευχές τους. Εύχονται υγεία για όλο τον κόσμο. Χριστούγεννα με αγάπη για όλο τον κόσμο. Τα ίδια περιμένουν με λαχτάρα τα δώρα του Αγ. Βασίλη. Ο Κώστας για παράδειγμα θέλει ακουστικά και ένα πληκτρολόγιο ρέιζερ. Η Εμμανουέλλα ζητά ένα κινητό, ένα τάμπλετ και ένα λάπτοπ. Η Χριστούλα θέλε μία μαύρη μπλούζα και ένα υψηλόμεσο παντελόνι. Ο Γιάννης επιθυμεί ένα κινητό. Ο Βαλάντης προτιμά ένα σιδερένιο ψεύτικο όπλο, μία σημαία του ΠΑΟΚ και ένα τάμπλετ. Η Άννα θέλει ένα κινητό, η Κωνσταντίνα επίσης, η Εβίτα το ίδιο.

Ελένη Τασιά: Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τα παιδιά έλαβαν μέρος στην εκδήλωση στην παραλία με τα φαναράκια. Εστειλαν ψηλά στον ουρανό τις ευχές τους…

Το Ορφανοτροφείο

Το έτος 1894, εποχή που δεν υπήρχε καμία φιλανθρωπική κίνηση στον Βόλο, μία ομάδα συμπολιτών ίδρυσε το Σωματείο με τον τίτλο «Φιλόπτωχος Αδελφότης» και συνέταξε το πρώτο καταστατικό με σκοπό την αλληλοβοήθεια των απόρων μελών του Σωματείου.

Στο Ορφανοτροφείο, σύμφωνα με τον κανονισμό του 1913, γίνονταν δεκτά παιδιά Ελληνόπουλα άρρενα ορφανά των δύο ή και του ενός γονέα καταγόμενα από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος, κατά προτίμηση όμως από την επαρχία Βόλου.

Στο ίδρυμα παρεχόταν υποχρεωτικά για όλους τους τροφίμους η διδασκαλία γραμμάτων, τεχνών και μουσικής. Από το 1911 μέχρι το 1922 το Ίδρυμα περιθάλπει ορφανά και γέροντες. Μετά το πτωχοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε Ορφανοτροφείο Αρρένων και Θηλέων. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της Φ.Α.Β. το 1935 το Σωματείο λειτουργεί τα ιδρύματα Πτωχοκομείου και Ορφανοτροφείου Αρένων και Θηλέων, που εκτός από την περίθαλψη και διαπαιδαγώγηση στους τροφίμους προσφέρουν μόρφωση στα γράμματα, στις τέχνες και στην οργανική μουσική.
Το καταστατικό της Φ.Α.Β. μετά από μερικές επί μέρους τροποποιήσεις το 1942 παρέμεινε το ίδιο μέχρι το 1973.

Τότε συστήνεται από τη Φ.Α.Β. το φιλανθρωπικό ίδρυμα με την επωνυμία «Ορφανοτροφείο Βόλου» με σκοπό την παροχή οργανωμένης περίθαλψης σε άρρενα ορφανά ανήλικα και άπορα παιδιά. Το ίδρυμα είχε δικό του Οργανισμό και Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, όπου καθορίζονται όλα τα της λειτουργίας του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου