ΤΟΠΙΚΑ

Το ΣτΕ θέτει το Πήλιο εκτός του ΕΣΠΑ

το-στε-θέτει-το-πήλιο-εκτός-του-εσπα-185704

«Ταφόπλακα» στην ανάπτυξη του Πηλίου βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ιδιωτική επένδυση, η οποία αποκτά εφαρμογή για το σύνολο του Πηλίου.

Η ιδιωτική επένδυση αφορούσε σε συγκρότημα κατοικιών σε περιοχή του Πηλίου η οποία δεν έγινε δεκτή, με το σκεπτικό ότι στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια πρέπει να κτίζεται μόνο μία κατοικία, ανεξαρτήτως του συντελεστή δόμησης.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο αποφάσισε να παρέμβει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και το πολιτικό προσωπικό της Μαγνησίας και τους τοπικούς φορείς.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, τόνισε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη από το ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η ανέγερση περισσοτέρων της μίας κατοικίας ήταν εφικτή μετά από έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Η εφαρμογή της έχει σαν αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι επενδύσεις στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια του Πηλίου εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός ότι η οικοδομή περνάει μεγάλη κρίση και -το κυριότερο- ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ τρέχει.

Όλο αυτό το διάστημα το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει ανοίξει αλληλογραφία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο ωστόσο δεν έχει δώσει ακόμη διευκρινήσεις, με αποτέλεσμα η απόφαση του ΣτΕ να «δεσμεύει» τις υπηρεσίες σε αιτήματα ανάλογων επενδύσεων.

Καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμη διευκρινήσεις, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας αποφάσισε να παρέμβει. «Η απόφαση του ΣτΕ συνιστά μεγάλο πλήγμα για το Πήλιο, για τον επιπλέον λόγο ότι δεν θα μπορούν να απορροφηθούν χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 για τουριστικά καταλύματα, καθώς αυτό προβλέπει ρητά χρηματοδοτήσεις άνω των τριών ανεξάρτητων καταλυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας θα ενημερώσει σχετικώς και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε χρειάζεται συνεργασία ώστε να δοθεί η βέλτιστη αρμονική επίλυση για την ανάπτυξη του Πηλίου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί εκτός του ΕΣΠΑ» συμπλήρωσε η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου