ΤΟΠΙΚΑ

Σε κατάσταση ετοιμότητας η ΔΕΥΑΜΒ

σε-κατάσταση-ετοιμότητας-η-δευαμβ-186390

Εγκρίθηκε χθες το σχέδιο δράσης της επιχείρησης σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων

Σε κατάσταση ετοιμότητας η ΔΕΥΑΜΒ για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από ενδεχόμενες χιονοπτώσεις και φαινόμενο παγετού. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο παγετός που επικράτησε είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να μείνουν επί μέρες χωρίς νερό. Φέτος, η επιχείρηση, δηλώνει «ετοιμοπόλεμη», και στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου ενέκρινε και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη, το σχέδιο δράσης, αποτελεί έναν σαφή μπούσουλα ενεργειών σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. «Εχουμε ένα γεμάτο δίμηνο ίσως και τρίμηνο μπροστά μας, στη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε ο κ. Σαββάκης εστιάζοντας στην πρόληψη δυσά
ρεστων, αντίστοιχων των περσινών, καταστάσεων. Όπως ο ίδιος τόνισε, το σχέδιο δράσης κινείται σε δύο άξονες: αφενός στις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑΜΒ και αφετέρου στα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να μην πουν το… νερό νεράκι. «Πέρυσι το χειμώνα, πολλές από τις ζημιές που είχαν στερήσει το νερό σε νοικοκυριά ήταν από τα ίδια τα σπίτια κι όχι στο δίκτυο ύδρευσης. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υδραυλικών τους εγκαταστάσεων», ανέφερε. Βάσει του σχεδίου που ψηφίστηκε ομόφωνα, σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων, μπαίνει σε επιφυλακή το σύνολο της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜΒ, για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν βλαβών που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, η ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη φροντίσει να εξασφαλίσει προσφορές από εργολάβους με μηχανήματα, προκειμένου να συμβάλλουν εφόσον χρειαστεί στον αποχιονισμό των αντλιοστασίων, του δικτύου φρεατίων και του δικτύου βανών.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ προχωρούν σε καθημερινό έλεγχο και συντήρηση του δικτύου ομβρίων. Σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ θα βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ και οι εργολάβοι με τους οποίους συνεργάζεται η επιχείρηση θα «επιστρατευτούν» για να δώσουν τη μάχη. Εμφαση θα δίνεται σε υδραγωγεία, δίκτυα διανομής νερού και δίκτυα αποχέτευσης. Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, έχει εξασφαλιστεί και απόθεμα υλικών για την επιδιόρθωση βλαβών.

Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης, η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να δώσει τη μάχη μόνη της.

Απαιτείται η ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι -σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένωνθα πρέπει να φροντίζουν για τα εξής:

•Προστασία εκτεθειμένων βρυσών και σωληνώσεων νερού ή αποχέτευσης.

•Να μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

•Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

•Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

•Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, και γενικά να πάρετε μέτρα προστασίας των δικτύων που εξυπηρετούν τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

•Μη σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

•Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου