ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν προστατεύετε ούτε την πρώτη κατοικία ούτε τους συμβολαιογράφους»

δεν-προστατεύετε-ούτε-την-πρώτη-κατο-186584

Για το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με τροπολογία επεκτείνει την προστασία των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο βουλευτής επεσήμανε τα εξής: «Με βάση το νομικό μας σύστημα και τον νομικό μας πολιτισμό, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμποδίζει τους δημόσιους λειτουργούς από την άσκηση των καθηκόντων τους, πολύ περισσότερο να βιαιοπραγεί εναντίον τους και να τους εκφοβίζει. Γι’ αυτό άλλωστε και ο νομοθέτης προβλέπει ως αυτεπάγγελτα διωκόμενα τα αδικήματα της κατάληψης δικαστικών μεγάρων και τα αδικήματα που στρέφονται εναντίον της διατάραξης τέτοιων διαδικασιών.

Επεκτείνετε, λοιπόν, αυτήν την προστασία και μετατρέπετε ορισμένα αδικήματα, τα οποία ήταν κατ’ έγκληση διωκόμενα μέχρι σήμερα στους δημόσιους χώρους, όπως η απειλή εναντίον των συμβολαιογράφων, των δημοσίων λειτουργών, σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι λογικό, διότι αν κάποιος απειλεί ή βιαιοπραγεί εντός δικαστηρίου, τότε εκτός δικαστηρίου τι θα κάνει; Θα πυροβολήσει;

Από εκεί και πέρα, όμως, υποστηρίζετε ότι η τροπολογία που έρχεται καλύπτει, κυρίως, αλλά και μετατρέπει αυτά τα αδικήματα από κατ’ έγκληση διωκόμενα, σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα στους ιδιωτικούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι θέλετε να προστατεύσετε με αυτό τον τρόπο τα συμβολαιογραφικά γραφεία όπου διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Βεβαίως, αυτό είναι –αν θέλετε- κάπως έωλο, διότι φέρνετε μια τροπολογία συμβατικού περιεχομένου για να προστατεύσετε μια διαδικασία ηλεκτρονική. Όλοι γνωρίζουμε ότι με μια σύγχρονη πλατφόρμα πλειστηριασμών και με έναν κωδικό πρόσβασης των συμβολαιογράφων αυτές οι διαδικασίες δεν δρομολογούνται κατ’ ανάγκη από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, αλλά μπορούν να δρομολογηθούν από οποιοδήποτε σημείο. Κατά συνέπεια, κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία.

Για παράδειγμα, εάν οι πρώην σύντροφοί σας, εναντίον των οποίων στρέφεται αυτή η τροπολογία, αρχίζουν να πετούν πέτρες στα σπίτια των συμβολαιογράφων, αρχίζουν να τους εκφοβίζουν στον δρόμο, είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε όλον τον ποινικό κώδικα για να μετατρέψετε όλα αυτά τα αδικήματα σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα, προκειμένου να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας περί πλειστηριασμών; Τα ερωτήματα είναι υποθετικά. Δεν ξέρουμε, όμως, πού ακριβώς θα καταλήξει αυτή η ιστορία.

Όμως, αυτό που τρέμουν οι συνάδελφοί σας της πλειοψηφίας είναι η αντιμετώπιση που θα έχουν από τους πρώην συντρόφους τους, γιατί τους γνωρίζουν καλά.

Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, εφόσον ήταν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αυτά τα αδικήματα τόσο καιρό, που έγιναν τα όσα έγιναν στα ειρηνοδικεία της χώρας, πόσους συλλάβατε; Πόσες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν;

Ένα σύγχρονο κράτος δεν φτιάχνει τόξα για να πολεμήσει διαστημόπλοια. Μιλάμε για μια ηλεκτρονική διαδικασία και λέτε ότι με την απειλή του αυτεπάγγελτου θα εμποδίσετε αυτές τις διαδικασίες και θα προστατεύσετε αυτή την ηλεκτρονική διαδικασία.

Στο ερώτημα, αν πρέπει να προστατευτούν οι συμβολαιογράφοι εμείς λέμε «σαφώς ναι», όπως και ο κάθε δημόσιος λειτουργός. Όμως, η απάντηση στο ερώτημα, αν προστατεύονται τελικά από αυτή την τροπολογία οι συμβολαιογράφοι, είναι ακόμα σαφέστερη και είναι «σαφώς όχι».

Αν και υπήρχε το νομικό πλαίσιο και ήταν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα τα περισσότερα από αυτά τα αδικήματα, δεν συνελήφθη κανείς. Τι κάνετε, λοιπόν; Απλά υλοποιείτε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού έναντι των δανειστών και έναντι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους. Κυρίως, όμως, επιχειρείτε να εκπέμψετε ένα μήνυμα αριστερής κατεύθυνσης προς τους πρώην συντρόφους σας, αυτούς με τους οποίους περπατήσατε πλάι πλάι στην πορεία εξαπάτησης του ελληνικού λαού –και είναι ήπιος ο όρος ο οποίος χρησιμοποιώ- για την κατάκτηση της εξουσίας. Τους γνωρίζετε πολύ καλά. Πορευθήκατε μαζί. Μαζί κατακτήσατε την εξουσία.

Γιατί, κύριε Υπουργέ, αν δεν είχατε κάνει τα όσα κάνατε στο Σύνταγμα, στα διόδια, στα ειρηνοδικεία, στο λιμάνι του Πειραιά, στους χώρους εργασίας, στις τράπεζες, αν δεν είχατε τάξει σεισάχθεια, αν δεν είχατε εργαλειοποιήσει πολιτικά ακόμα και τις αυτοκτονίες των άτυχων συμπολιτών μας, δεν θα βλέπατε εξουσία όχι με το κιάλι, αλλά ούτε με το μακαρόνι!

Ρίχνετε τώρα μια τροπολογία, ένα τροχιοδεικτικό βλήμα αριστερής στόχευσης και απειλείτε τους πρώην συντρόφους σας, ίσως και το ΚΚΕ, ότι θα τους βομβαρδίσετε και θα τους τσακίσετε. Γιατί τώρα είστε δοβλέτι, εξουσία την οποία θα διατηρήσετε παντοιοτρόπως και με κάθε κόστος.

Ταυτόχρονα, αναζητάτε συνενόχους και ανάμεσα σε εμάς, συνενόχους στην εξαπάτηση και στην κυνική πολιτική σας μετάλλαξη. Ανάμεσά μας δεν θα βρείτε, κύριε Υπουργέ, συνενόχους.

Στο τέλος-τέλος, κύριοι της Κυβέρνησης, αφού δεν κατορθώσατε να προστατεύσετε καμιά εκατοστή ειρηνοδικεία της χώρας, πώς θα κατορθώσετε να προστατεύσετε τα εκατοντάδες συμβολαιογραφικά γραφεία;

Όσο για τους ισχυρισμούς σας περί πρώτης κατοικίας και ότι δεν ισχύουν, θα σας εξιστορήσω ένα μικρό γεγονός που συνέβη στην πόλη μου, στο Βόλο.

Τις προσφυγικές κατοικίες ελπίζω ότι τις ξέρετε. Είναι αυτές που έχτισε η ελληνική πολιτεία, καμαρούλες μια σταλιά, για να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Ένας κληρονόμος, λοιπόν, δύο τέτοιων κατοικιών που γειτνίαζαν, είχε την ατυχή έμπνευση το 2004, τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, να πάρει ένα δάνειο 110.000 ευρώ, να συνενώσει τις δύο μικρές κατοικίες και να τις μετατρέψει σε πρώτη κατοικία για την πενταμελή οικογένειά του.

Μέχρι το 2010 πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του. Μετά έμεινε άνεργος. Αυτή η οικογένεια στεγάζει δύο ανέργους και τρία παιδιά. Προχθές, λοιπόν, αναρτήθηκε ο πλειστηριασμός και ακυρώθηκε το τελευταίο λεπτό.

Σύμφωνα μάλιστα με δύο ιστορικές εφημερίδες του Βόλου, τον «Ταχυδρόμο» και τη «Θεσσαλία», ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε λόγω του ξεσηκωμού της τοπικής κοινωνίας και των δημοσιευμάτων. Σας καταθέτω μάλιστα στα πρακτικά και τις δύο εφημερίδες, οι οποίες δεν είναι φυλλάδες της σειράς. Είναι υπεραιωνόβιες και σοβαρές εφημερίδες».

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των φαρμακοποιών, θυμίζοντας στον υπουργό ότι το 2015 εκδόθηκε μία υπουργική απόφαση, η οποία όμως ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους και λόγω έλλειψης νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε τα εξής: «Εάν είχατε νομοθετήσει τότε, κύριε Υπουργέ, δεν θα μπορούσε να έρθει εκ των υστέρων το Συμβούλιο της Επικρατείας και να κρίνει άκυρη εκείνη την υπουργική απόφαση για τυπικούς λόγους, απαιτώντας νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εάν είχατε δει σοβαρά ως κυβέρνηση το θέμα, θα είχε φύγει αυτό το ζήτημα από τον ορίζοντα των προαπαιτούμενων. Άρα, η ευθύνη είναι δική σας και για τους φαρμακοποιούς.

Και στο κάτω-κάτω, κυβερνάτε τρία χρόνια. Λέτε ότι πήρατε τη δεύτερη εκλογή. Όποιος ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο του Δεκαπενταύγουστου του 2015 το ήξερε και το ενέκρινε ο ελληνικός λαός, ψευδώς ισχυρίζεται.

Εάν πραγματικά συμπεριφέρεστε έντιμα στον ελληνικό λαό, κάντε εκλογές τέλη Ιανουαρίου, στα τρία χρόνια, τώρα που ο ελληνικός λαός γνωρίζει και εμάς και εσάς και ας αποφασίσει εκείνος!» κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου