ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για εκδρομή μαθητών που ακυρώθηκε

εισαγγελέας-για-εκδρομή-μαθητών-που-α-187671

«Πάγωσε»… η χαρά της εκδρομής για 64 μαθητές λυκείου του νομού, που επρόκειτο χθες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής του σχολείου τους. Η Τροχαία σε έλεγχο που έκανε στα τουριστικά λεωφορεία κατέγραψε ελλείψεις και τα έκοψε, με αποτέλεσμα η εκδρομή να αναβληθεί και οι μαθητές να αναστατωθούν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις 7 χθες το πρωί, οι 64 μαθητές εμφανίστηκαν στο σχολείο τους, έτοιμοι να επιβιβαστούν στο πούλμαν που θα τους πήγαινε Θεσσαλονίκη. Ολοι ήταν ενθουσιασμένοι, καθώς δεν θα έκαναν μάθημα και θα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη γιορτινά στολισμένη συμπρωτεύουσα. Η εκδρομή ήταν μονοήμερη αλλά… δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ο διευθυντής του σχολείου, όπως υποχρεούται βάσει Νόμου, πριν την επιβίβαση και αναχώρηση κάλεσε την Τροχαία να ελέγξει την καταλληλότητα και τα έγγραφα του λεωφορείου και του οδηγού που θα μετέφερε τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Εξονυχιστικός έλεγχος γίνεται πριν από κάθε σχολική εκδρομή.

Στον έλεγχο του διώροφου λεωφορείου από την Τροχαία βρέθηκε ότι λείπει ένα έγγραφο, και «κόπηκε». Ο διευθυντής επικοινώνησε με το τουριστικό γραφείο μέσω του οποίου έκλεισε την εκδρομή το σχολείο, εξήγησε το πρόβλημα και ζήτησε άλλα λεωφορεία. Αμεσα στάλθηκαν δύο λεωφορεία, ένα 50 κι ένα 20 θέσεων. Και στον δεύτερο έλεγχο, το ένα από τα δύο λεωφορεία δεν είχε το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και «κόπηκε».

Μετά και το δεύτερο περιστατικό, ο διευθυντής ενημέρωσε τους μαθητές ότι η εκδρομή… αναβάλλεται. «Πάγωσε» μεταφορικά και κυριολεκτικά λόγω του τσουχτερού κρύου το χαμόγελο στα πρόσωπα των μαθητών, που μόνο για μάθημα δεν ήταν προετοιμασμένοι.

Αντί της εκδρομής, έγινε εκκλησιασμός και στη συνέχεια παρουσιάσεις, μέχρι να έρθει η ώρα να φύγουν. Κάποιοι μαθητές στεναχωρήθηκαν τόσο πολύ, που ζήτησαν να φύγουν και ειδοποιήθηκαν οι γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Ο διευθυντής του σχολείου θα ζητήσει επίσημο έγγραφο από την Τροχαία για το πόρισμα του ελέγχου, ενώ θα συντάξει έκθεση όπως υποχρεούται και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ιδιαίτερη προσοχή

Με αφορμή το συμβάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Λεωφορείων και Πρακτορείων «Η Μαγνησία», Αθανάσιος Μούτσιος, υπογραμμίζει ότι τα τουριστικά γραφεία, ακόμη κι όταν μισθώνουν λεωφορεία για να εκτελέσουν εκδρομές, είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν αν τα οχήματα είναι σε άριστη μηχανολογική κατάσταση, αν υπάρχει το σύνολο των εγγράφων για το λεωφορείο και τον ίδιο τον οδηγό.

Προκαταρκτική για την αναστολή της μαθητικής εκδρομής

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Βόλου προκάλεσε η χθεσινή αναβολή της μαθητικής εκδρομής σχολείου της Μαγνησίας, μετά από έλεγχο της Τροχαίας Βόλου.

Η Τροχαία Βόλου, σε τυπικό χθεσινό έλεγχο έξω από το σχολείο, λίγο πριν την αναχώρηση του τουριστικού λεωφορείου που θα μετέφερε τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής, διαπίστωσε παραβάσεις και «έκοψε» το λεωφορείο.

Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκε πλαστό δελτίο επιθεώρησης του ΕΟΤ και ο οδηγός συνελήφθη. Ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι το έγγραφο του το έδωσε ο ιδιοκτήτης του λεωφορείου.

Ο φάκελος παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Βόλου, που διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής, ανοίγοντας τον «φάκελο» των σχολικών εκδρομών με κατάλληλα λεωφορεία. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί ποιος κατάρτισε το πλαστό έγγραφο του ΕΟΤ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου