ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Δασκαλάκης: Ενέπνευσε τους μαθητές και όχι μόνο

κων-δασκαλάκης-ενέπνευσε-τους-μαθητέ-188478

Πηγή έμπνευσης για περισσότερους από 500 μαθητές 25 γυμνασίων και λυκείων της Μαγνησίας, που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» για τον ακούσουν, αποτέλεσε ο σπουδαίος Ελληνας επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Ο πολυβραβευμένος καθηγητής, που χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη διάνοια -ήταν εκείνος που έλυσε τον κώδικα του Νας που απασχολούσε για περισσότερα από 60 χρόνια τους επιστήμονες της πληροφορικής- μίλησε στους μαθητές χθες το πρωί, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στον Βόλο, προσκεκλημένος του παραρτήματος Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, που συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της το 2018, που έχει χαρακτηριστεί και ως Έτος Μαθηματικών.

Ο 36χρονος καθηγητής μίλησε στους μαθητές για τους αλγόριθμους, που όπως τόνισε αποτελούν ένα κεντρικό εργαλείο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, και τους προέτρεψε να κάνουν όνειρα, να έχουν πάθος, να βρουν αυτό που τους καλεί και να το ακολουθήσουν.

Το προηγούμενο βράδυ, στο επίσης ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως υπογράμμισε, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί έκρηξη στο συγκεκριμένο πεδίο. «Η επαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει σε περίπου 20 χρόνια. Στο μέλλον, το όριο μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και της τεχνολογίας δεν θα είναι τόσο σαφές. Η τεχνολογία θα μπαίνει όλο και περισσότερο γύρω μας, δημιουργώντας ηθικές και επιστημονικές προκλήσεις», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Όπως κάθε τεχνολογία, ενέχει κινδύνους που έχουν να κάνουν με τις εφαρμογές της και κατά πόσο είναι προσβάσιμη σε όλον τον κόσμο, σε όλα τα κράτη. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να είναι κρυφή η τεχνολογία σε κράτη και καπιταλιστές που τη χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος».

Ο κ. Δασκαλάκης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε δραματικό γεγονός το brain drain.

Είναι δραματικό για τη χώρα μας να χάνονται τα ταλέντα. Η χώρα επενδύει σε αυτά τα παιδιά και τελικά δεν τα αξιοποιεί στην οικονομία της. Στις επιστήμες τεχνολογίας υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ελληνική τεχνολογία θα γίνει καλύτερη αν εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό της», είπε ο κ. Δασκαλάκης.

Τον πολυβραβευμένο καθηγητή βράβευσαν για την προσφορά του στις επιστήμες το παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, αλλά και ο Σύλλογος Κρητών Μαγνησίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Δασκαλάκης έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου