ΤΟΠΙΚΑ

50 ευχετήριες κάρτες με ηχητικό αντικαπνιστικό μήνυμα

50-ευχετήριες-κάρτες-με-ηχητικό-αντικαπ-188532

Αποδέκτες ευχών για το νέο έτος αλλά και αυστηρών… συστάσεων θα γίνουν επώνυμοι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και αθλητές που έχουν συλληφθεί… φωτογραφικά να καπνίζουν. Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Επιστημονική Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου, αποφάσισαν φέτος να στείλουν με πρωτότυπο τρόπο τις ευχές και τα μηνύματά τους.

Κάθε μία από τις 50 επώνυμες προσωπικότητες της χώρας που επιλέχθηκαν, θα παραλάβει μία ευχετήρια ηχητική κάρτα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, εξωτερικά η κάρτα θα είναι όπως όλες οι ευχετήριες, με την ιδιαιτερότητα ότι επιλέχθηκε μία ζωγραφιά με γιορτινά λουλούδια που χάρισαν στον ίδιο, μαθητές γυμνασίου σε μία ομιλία του. Ανοίγοντας όμως οι αποδέκτες την κάρτα, μέσω μηχανισμού θα ακούγεται ένα ηχογραφημένο αντικαπνιστικό μήνυμα-χαστούκι, που θα έχει τη φιλοσοφία: «εσύ απολαμβάνεις, ο άλλος πεθαίνει».

«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο μήνυμα, θέλουμε όμως να είναι κάτι αυστηρό, που να καθιστά κάθε επώνυμο υπεύθυνο για το κακό πρότυπο που δίνει με δημόσιες φωτογραφίες του να καπνίζει», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ενας από τους αποδέκτες θα είναι κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, που «πιάστηκε» από τον φωτογραφικό φακό να απολαμβάνει πούρο.

Οι μηχανισμοί για τις κάρτες αναμένονται έως τέλος της εβδομάδας, και εκτιμάται ότι οι επώνυμοι καπνιστές θα τις παραλάβουν ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Με τις κάρτες η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Επιστημονική Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου, μαζί

με τις ευχές τους για ένα υγιές και ευτυχισμένο 2018, θα τους καλούν να στρατευθούν στον αγώνα για εφαρμογή του Νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, για ένα νέο έτος με λιγότερο κάπνισμα και περισσότερο ελεύθερο, καθαρό από καπνό, περιβάλλον!

10 νέοι καρκίνοι την εβδομάδα

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, κάθε εβδομάδα, η Πνευμονολογική Κλινική, δέχεται 10 νέα περιστατικά καρκίνου από τις πόλεις της Θεσσαλίας.

Το κάπνισμα είναι μια σύνθετη παθολογική συμπεριφορά, αποτέλεσμα γνωστικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών συνθηκών. Οι καπνιστές φαίνεται να έχουν μικρή επίγνωση των βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα και νομίζουν ότι το κάπνισμα χρησιμοποιείται για χαλάρωση, μείωση της πίεσης και του άγχους. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιρροές, οι οποίες φαίνεται να είναι και οι πιο ισχυρές, το κάπνισμα έρχεται ως αποτέλεσμα της άμεσης και ισχυρής επίδρασης των προτύπων όπως είστε εσείς.

Μεγάλα προβλήματα επίσης προκαλούνται και στους παθητικούς καπνιστές, καθώς το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους ετησίως, από τους οποίους οι 165.000 αφορούν παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Και ενώ οι αντικαπνιστικοί νόμοι στην Ελλάδα δεν χαίρουν αποδοχής και ουσιαστικής αντιμετώπισης, ενδιαφέρον παρουσιάζει να διερευνηθούν οι λόγοι που ένας καπνιστής αδιαφορεί για τις συνέπειες της καπνιστικής του συμπεριφοράς απέναντι στους μη καπνιστές.

«Η ενσυναίσθηση, η ικανότητα του να «μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου», θα μπορούσε να βοηθήσει τους καπνιστές να ελέγχουν την επιθυμία τους να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, επειδή αναγνωρίζουν ότι εκτός από τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό τους βλάπτουν και τους ανθρώπους γύρω τους. Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της εκπόνησης του διδακτορικού του ψυχολόγου Γιώργου Ιατρού, μελετάμε τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών εστιατορίων και καφετεριών και μετράμε την ενσυναίσθηση τους.

Προτρέπουμε όλους όσους λάβουν την ευχετήρια κάρτα μας, να μην την πετάξουν, αλλά να κόψουν το κάπνισμα και να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας, στέλνοντας το μήνυμά τους στο email [email protected]», δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο νέο «σύμμαχο», ένα σύγχρονο βρογχοσκόπιο, που έχει αποκτήσει η πνευμονολογική κλινική για την καλύτερη διάγνωση των παθήσεων του πνεύμονα και τη μείωση των Θεσσαλών που αναγκάζονται να διαφεύγουν σε ιατρικά κέντρα εκτός της περιφέρειας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου