ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν αγκαλιά στους μετανάστες

ανοιξαν-αγκαλιά-στους-μετανάστες-191295

Την αγκαλιά τους στους μετανάστες άνοιξαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, που από φέτος και για δύο χρόνια συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «πώς η μετανάστευση εμπλουτίζει τον πολιτισμό». Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, στο σχολείο πραγματοποιήθηκε ημερίδα-εναρκτήρια εκδήλωση για το πρόγραμμα, στην οποία φορείς της πόλης μοιράστηκαν με τους μαθητές την εμπειρία τους κοντά στους μετανάστες και σε όσους έχουν ανάγκη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στους μαθητές μίλησαν ο υπεύθυνος του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», π. Θεόδωρος Μπατάκας, η ιδρύτρια της Κουζίνας Αλληλεγγύης, Αγγελική Ιωαννίτη, ο διευθυντής Ασφάλειας Βόλου, Γεώργιος Ντιζές, η πρόεδρος του «Εγγλεζονησίου» Ουρανία Σταματιάδου, ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Βόλου, Βασίλης Ηλιόπουλος, η θεατροπαιδαγωγός, Μάγδα Βίτσιου, η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Μοντεσάτου.

Οι ομιλητές ενέπνευσαν τους μαθητές να ακολουθήσουν το δικό τους παράδειγμα.

«Πρέπει να αγκαλιάζουμε τους συνανθρώπους μας. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες του τόπου έχουν προσφέρει τα μέγιστα στους μετανάστες, και θα ήθελα κι εγώ κάποια στιγμή να γίνω ενεργός πολίτης», ανέφερε η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Ακριβή Μαυρομάτη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για φόβο. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όποιον έχει ανάγκη», είπε η μαθήτρια της ίδιας τάξης Λαμπρινή Τζαρτζάνη.

«Θα ήθελα να βρεθώ στη θέση των ανθρώπων που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους μετανάστες. Να νιώσω τη χαρά του να προσφέρεις βοήθεια, την ανταμοιβή του χαμόγελου που σου προσφέρουν και που είναι ανεκτίμητη», είπε η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Αργυρώ Καμινάρη.

«Νομίζω ότι η χώρα μας έχει δώσει δείγματα φιλοξενίας και είναι πολύ σημαντικό ότι για μία ακόμη φορά είναι χώρα υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών τους οποίους έχουμε αγκαλιάσει με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε εξάλλου, η Αγορίτσα Μαυρομάτη.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια αγγλικών του 1ου Γυμνασίου Βόλου που συμμετέχει στο πρόγραμμα, κ. Ελένη Βροντινού, «οι μετανάστες είναι πλούτος σε μια κοινωνία». «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους μαθητές μας είναι ότι πρέπει να είναι ανοιχτοί, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στο διαφορετικό, και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τους κάνουμε να αγαπήσουν τη χώρα μας, και οι ίδιοι να εμπλουτίσουν τη δική μας κοινωνία με τις δικές τους παραδόσεις», είπε.

«Θέλουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα. Υπάρχουν στοιχεία που μας ενώνουν», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια μουσικής, Αθανασία Κινδαλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου