ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου για την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

ανοιξαν-οι-ασκοί-του-αιόλου-για-την-32η-τ-191385

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η αποκλειστική αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ότι η στρατιωτική ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχεδιάζει τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, οι κυβερνητικοί παράγοντες θορυβημένοι, αναζήτησαν ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και ειδικότερα από τους κ.κ. Πάνο Καμμένο και Δημ. Βίτσα, οι οποίοι και παραδέχτηκαν πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξετάζει διάφορα σενάρια για την αναδιάρθρωση της δομής των στρατοπέδων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Για να διασκεδάσουν ωστόσο τις εντυπώσεις, φέρεται να υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ακόμη ειλημμένη απόφαση, και πως όλα είναι σε επίπεδο διαβούλευσης και σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, Αλ. Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον κ. Πάνο Καμμένο ώστε να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε σύσκεψη στο Πεντάγωνο. Στις επικοινωνίες εξάλλου που έγιναν, εκφράστηκε η κάθετη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας από το Στρατόπεδο Γεωργούλα για τον Αυλώνα.

Ο κ. Καμμένος πάντως τις επόμενες μέρες θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή δημόσια πλέον για το θέμα, καθώς χθες κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος, ζητώντας από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο στο Κοινοβούλιο για το αν ισχύουν οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί, και ζητώντας να ακυρωθούν στην πράξη ώστε να μη ζημιωθεί η Μαγνησία.

Δεν θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο, ως προς τη συνολικότερη ύπαρξη του Στρατοπέδου Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, το θέμα που ανοίγει με φόντο το Γενικό Πολεοδομικό, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλλή σε προσωπική ανακοίνωση που εξέδωσε να αναφέρεται στις προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, στην έκταση που σήμερα εκτείνεται το στρατόπεδο, και τον Δήμο Βόλου να απαντά ότι όλες οι προτάσεις που αφορούσαν στην αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου, είχαν ως προϋπόθεση πως δεν θα απομακρυνθεί σε άλλη περιοχή, αλλά σε έκταση εντός της πόλης.

Νέες πληροφορίες για τα επιτελικά σχέδια του ΓΕΣ

Επί της ουσίας τώρα, όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, νεότερες πληροφορίες που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, λένε πως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή και συζήτησε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δομής των στρατοπέδων, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού για τη μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου, ένθερμος υποστηρικτής αυτού του σχεδιασμού που θέλει την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών να μετακινείται στον Αυλώνα, είναι και ο Γενικός Αρχηγός του Ναυτικού.

Ο βασικός λόγος ο οποίος κάνει τους επιτελείς των δύο σωμάτων του στρατού να γέρνουν υπέρ της άποψης η 32η Ταξιαρχία να μεταφερθεί στον Αυλώνα, είναι καθαρά οικονομικός και έχει να κάνει με το κόστος που αφορά στα αρματαγωγά, τα οποία σε κάθε άσκηση θα πρέπει να ναυλώνονται για να μεταφέρουν την 32η Ταξιαρχία από τον Βόλο, όπου υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη.

Εκ μέρους του Ναυτικού, φέρεται να έχει επισημανθεί πως το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και πως η μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας στον Αυλώνα «λύνει τα χέρια» όλων, καθώς αφενός το Ναυτικό γλυτώνει από μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση, και αφετέρου αναβαθμίζεται το Κέντρο Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, που τελούσε υπό κατάργηση και έτσι μπορεί να διασωθεί. Επιπλέον διαθέτει ένα σημαντικό κομμάτι υποδομών για να στεγάσει την 32η Ταξιαρχία, οπότε δεν θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια για τις τεχνικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως να είναι απαραίτητες ώστε να είναι λειτουργικοί όλοι οι χώροι.

Την ερχόμενη Πέμπτη συνέρχεται εκ νέου το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Μετά τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, δεν αποκλείεται προς το παρόν να «παγώσει» το όλο θέμα, αν και όσοι γνωρίζουν από μέσα πώς ακριβώς κινούνται σε ανάλογες περιπτώσεις οι στρατιωτικές αρχές, εκτιμούν πως από τη στιγμή που άνοιξε «παράθυρο», δεν αποκλείεται -προκειμένου να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις-, να επιχειρηθεί η τμηματική μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από δύο τάγματα και αρκετές υπομονάδες, όπου υπηρετούν συνολικά 450 στρατιωτικά στελέχη και 550 κληρωτοί οπλίτες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ηχηρό μήνυμα κατά του «ξηλώματος» του Γεωργούλα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής του στρατοπέδου «Γεωργούλα» στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, έλαβε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα και έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά της απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που αποκάλυψε με αποκλειστικό του πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Το θέμα εισήγαγε με πρόταση ψηφίσματος ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, και με ερωτήσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Τέλης Δουλόπουλος και Νίκος Χαυτούρας.

Την εισήγηση έκανε ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα εξαιρετικά σοβαρό. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είτε επιβεβαίωσαν είτε απλώς δεν διέψευσαν το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. «Όπως φαίνεται θέμα υπάρχει. Επιβεβαιώνεται ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση και ότι έχει πάρει μορφή διαβούλευσης. Οφείλουμε να πάρουμε θέση. Αυτή τη στιγμή το στρατόπεδο πρέπει να παραμείνει στην πόλη. Χρειάζεται. Στη Ν. Ιωνία υπήρχε πάγιο αίτημα για την απομάκρυνση του στρατοπέδου από τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά για τη μετεγκατάστασή του στην Κάπουρνα, όχι εκτός δήμου και νομού», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς τάχθηκε υπέρ της παραμονής του στρατοπέδου στον Δήμο, έστω κι αν χρειαστεί να μετεγκατασταθεί σε άλλο από τον σημερινό χώρο, εντός όμως των ορίων του καλλικρατικού Βόλου.

«Κάποτε υπήρχε όντως βούληση για την απομάκρυνση του στρατοπέδου από τη Ν. Ιωνία. Σήμερα όμως η λειτουργία του είναι βασική οικονομική πηγή για τη Ν. Ιωνία. Αν υπάρξει κίνηση απομάκρυνσης, θα ήταν ζημιά για την περιοχή. Η διαδικασία θα πρέπει να παγώσει», είπε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

«Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι εκ του πονηρού γίνονται όλα αυτά. Βάλανε φιτίλια τώρα, ώστε να παλιώσει σαν θέμα και αργότερα να έρθουν να το κάνουν. Δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση. Αρα έχει δρομολογηθεί. Λένε ότι δεν έχει εγκριθεί, δεν μας διαβεβαιώνει κανείς ότι δεν θα εγκριθεί στο μέλλον. Αν φύγει το στρατόπεδο θα είναι η χαριστική βολή», είπε εξάλλου ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος.

«Δεκαετίες πριν, η δημοτική αρχή της Ν. Ιωνίας είχε βάλει στόχο τη μεταφορά του στρατοπέδου, διότι το κέρδος του δήμου και των δημοτών θα ήταν μεγαλύτερο από τη μεταφορά του παρά από την παραμονή του. Εμείς είμαστε υπέρ της μεταφοράς του στρατοπέδου όπως είχε σχεδιαστεί τότε, αλλά όχι στον Αυλώνα», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

Για σχέδιο συρρίκνωσης και φτωχοποίησης σε όλα τα επίπεδα, μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Χαυτούρας, προβλέποντας μάλιστα ότι η απόφαση θα είναι άμεση για να περάσει με το όσο το δυνατό λιγότερες αντιδράσεις.

Φόβους ότι αν απελευθερωθεί ο χώρος του στρατοπέδου, η έκταση θα γίνει ένα τεράστιο hot spot στο κέντρο της πόλης, εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Λαΐνας.

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, έσπευσε με την έναρξη της συζήτησης να χαρακτηρίσει fake news το αποκλειστικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στο μεσοδιάστημα όμως φαίνεται να ενημερώθηκε και για την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του κόμματος, βάσει της οποίας η υπόθεση είναι σε στάδιο επεξεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναγκάστηκε να τα «μαζέψει» και να δηλώσει ότι «φυσικά θα στηρίξουμε την άρνησή μας σε οποιαδήποτε μεταφορά του στρατοπέδου εκτός της περιοχής μας».

Μάλιστα στην κ. Κοκκινάκη, επιτέθηκε και ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός: «Δεν είναι επ’ ουδενί fake news. Είναι αδιανόητο δημοτικοί σύμβουλοι να υπερασπίζονται τις κυβερνητικές προθέσεις».

Προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από Ν. Χαυτούρα και Τ. Δουλόπουλο

Δυναμική αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ζήτησε με πρόταση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χαυτούρας ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους που κατέχουν θέσεις στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες διοικητικές και κυβερνητικές θέσεις , εις ένδειξη διαμαρτυρίας να παραιτηθούν.

«Δεν μπορούν να αντιδρούν για τα 200 μέτρα της Καραμπατζάκη και να μην αντιδρούν στην συνεχόμενη ερήμωση του τόπου μας» σημειώνει στην πρότασή του ο κ. Χαυτούρας και καλεί επίσης τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές «να αντισταθούν και να αντιδράσουν, ακόμη και με παραίτηση ή ανεξαρτητοποίηση, όπως αναφέρει, για να αποδείξουν ότι σέβονται τους συμπολίτες τους».

Eρώτηση εξάλλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Τέλης Δουλόπουλος, με την οποία ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη δημοτική αρχή για τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα απαρτίζεται από τους τοπικούς βουλευτές και φορείς της περιοχής ενάντια στην απομάκρυνση του στρατοπέδου και διεκδικώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μ. Μπαλλής: Δεν υπάρχει έγγραφη απόφαση

Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής, για το συγκεκριμένα θέμα μεταξύ άλλων επισημαίνει:

Επειδή για τρίτη μέρα συνεχίζεται μία προσπάθεια να εμφανισθεί ως δεδομένη και ήδη αποφασισμένη η μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και το «κλείσιμο» του στρατοπέδου «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία, θα πρέπει να διευκρινισθούν τα εξής:

  1. Όποια δημοσιεύματα παρουσιάζουν ως ήδη αποφασισμένη μία τέτοια ενέργεια είναι απολύτως αναληθή, σύμφωνα με διευκρινίσεις που αναζήτησα και έλαβα από επιτελικά στελέχη.
  2. Η αναδιοργάνωση της δομής του στρατεύματος βρίσκεται ακόμη σε στάδιο μελέτης και δεν έχει ολοκληρωθεί
  3. Η όποια σχετική απόφαση λαμβάνεται από το Συμβούλιο Αρχηγών, που ακόμη δεν έχει συνεδριάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία πρώτη ενημερωτική συνεδρίαση θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ληφθεί παρόμοια απόφαση, απαιτείται διάρκεια κάποιων ετών για να υλοποιηθεί.
  4. Ο,τιδήποτε παρουσιάζεται σήμερα ως έγγραφο απόφασης, δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ερωτηματολόγιο διερεύνησης προθέσεων ή προσδιορισμού κόστους και προπαρασκευαστικών κινήσεων. Όλοι αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο, αλλά κανείς δεν το παρουσιάζει.
  5. Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τον όποιον πιθανό σχεδιασμό των επιτελείων, έχει επισημανθεί προς την πολιτική ηγεσία η σημασία (οικονομική και άλλη) της ύπαρξης του στρατοπέδου «Γεωργούλα» για την περιοχή και η αρνητική στάση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων.
  6. Όσοι θεώρησαν ότι μπορούν να στηρίξουν την πολιτική τους παρουσία σε μία απόφαση που ακόμη δεν υπάρχει ή θεώρησαν ότι βρήκαν εύκολο τρόπο να κατηγορήσουν πολιτικά την κυβέρνηση και τους τοπικούς «κυβερνητικούς παράγοντες», θα πρέπει να απαντήσουν γιατί δεν αντέδρασαν αναλόγως όταν τον Οκτώβριο του 2015 δημοσιοποιήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου η μελέτη για την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου στην οποία (σελ. 4-114 και 4-115) αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο στο «Γεωργούλα» θα δημιουργηθεί Διοικητικό-Εμπορικό Κέντρο, με χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου, το δε Πολεοδομικό Σχέδιο κάνει λόγο για «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο σύνολο της έκτασης.

Θα πρέπει να προστεθεί ότι η παραπάνω απόφαση για το «Γεωργούλα», όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, αποτελεί και ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Βόλου που είχε συσταθεί παλαιότερα, όταν γινόταν η συζήτηση των προτάσεων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας»

Τονίζεται σε κoινή ανακοίνωση ΝΕ και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Για το θέμα της απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας εκδόθηκε χθες κοινή ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και των δύο βουλευτών Αλ. Μεϊκόπουλου και Μάκη Μπαλλή, στην οποία εκφράζεται η πλήρη αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σχετικά με πληροφορίες περί απομάκρυνσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα του Βόλου και μετεγκατάστασή της στον Αυλώνα για επιχειρησιακούς λόγους, μετά από ενημέρωσή μας δεν υπάρχει σχετική ειλημμένη απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, καθώς είναι σε εξέλιξη μελέτες και έρευνες στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε κάθε ενδεχόμενο εφαρμογής μίας τέτοιας απόφασης, η ΝΕ και όλοι οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας και θα αγωνιστούμε για την παραμονή της στη πόλη μας.

Η 32η Ταξιαρχία είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την πόλη του Βόλου, και η λειτουργία της βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την τοπική κοινωνία και οικονομία. Αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική μονάδα του νομού Μαγνησίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό στρατιωτικών και στρατιωτών, οι οποίοι κατοικούν με τις οικογένειές τους και δραστηριοποιούνται στην πόλη του Βόλου, και μια ενδεχόμενη μετακίνησή τους θα επέφερε καίριο πλήγμα στην ήδη χειμαζόμενη περιοχή μας».

Να ξεκαθαρίσει το ΥΠ.ΕΘ.Α. για την Ταξιαρχία των Πεζοναυτών

Ζητά με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το ζήτημα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια απόφαση.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Μαγνησίας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχεδιάζει τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα της Νέας Ιωνίας Βόλου στο υπό κατάργηση Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αυλώνα, επικαλούμενο επιχειρησιακές ανάγκες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σκεπτικό της απόφασης για μετακίνηση της ταξιαρχίας στηρίζεται στην άποψη ότι οι πεζοναύτες θα πρέπει να βρίσκονται, χωροταξικά, πιο κοντά στα αρματαγωγά του Στόλου, προκείμενου να μη σπαταλούνται πολύτιμες ώρες για την επιβίβασή τους και καθυστερούν οι επιχειρήσεις. Όμως, με αυτή την απόφαση δεν εξοικονομείται ούτε χρόνος ούτε χρήμα, διότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η μετακίνηση των πεζοναυτών από τον Αυλώνα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να τίθεται και πάλι ζήτημα χρόνου. Μάλλον μικροτοπικά είναι τα κριτήρια της απόφασης.

Επίσης, από την απόφαση αυτή πλήττονται περίπου 450 στρατιωτικοί, που μαζί με τις οικογένειές τους εξαναγκάζονται σε βίαιη και ξαφνική μετακίνηση. Ακόμη και σε περίπτωση που το σκεπτικό της απόφασης θεωρηθεί δικαιολογημένο, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί μια ολόκληρη ταξιαρχία και τόσες οικογένειες έτσι ξαφνικά στον Αυλώνα, μέσα στον χειμώνα, και μάλιστα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.

Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τον Βόλο εδώ και σαράντα χρόνια, καλύπτει επιχειρησιακά την Κεντρική Ελλάδα μαζί με την 1η Στρατιά στη Λάρισα, την 1η ΤΑΞΥΠ Αεροπορίας Στρατού που βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο και την 111 Π.Μ. της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο. Όπως αποδεικνύεται, η απόφαση για μετακίνηση είναι σαφώς μια μεσοβέζικη λύση, χωρίς κανένα προγραμματισμό, που στην ουσία δεν συντελεί ούτε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού μας ούτε στην εξοικονόμηση πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες. Συγχρόνως, σημαντικό είναι το πλήγμα και για την τοπική οικονομία της Μαγνησίας. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνω ότι γεννά ερωτήματα το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία θεωρεί αντιεπιχειρησιακή την επί σαράντα χρόνια εγκατάσταση της ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο».

Με βάση τα προαναφερθέντα, καλείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να απαντήσει, αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες ότι επίκειται πολύ σύντομα μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα του Βόλου στον Αυλώνα, και αν προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που προκύπτουν από αυτή τη «μεσοβέζικη λύση», όπως τη χαρακτηρίζει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ.

Απάντηση Δ. Βόλου στην ανακοίνωση του βουλευτή Μ. Μπαλλή

Για το Γενικό Πολεοδομικό με «φόντο» το Στρατόπεδο Γεωργούλα

Σε απάντησή του ο Δήμος Βόλου, με αφορμή όσα επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής για το Γενικό Πολεοδομικό, αναφέρει: «Ασφαλώς το τελευταίο που θα περίμενε ο πολίτης της Μαγνησίας να ακούσει από τον κάτοχο βουλευτικής έδρας – τζόκερ, Μάκη Μπαλλή είναι μια αληθινή και σοβαρή κουβέντα. Το τελευταίο. Κάτι που «κατέκτησε» με τη γενικότερη παρουσία του στα κοινά και του το αναγνωρίζουν όλοι!

Πώς να του εξηγήσουμε τώρα και να καταλάβει, όταν έχει ξεπουλήσει τα πάντα (ακόμη και το ταμείο απ’ όπου μέχρι πρότινος συνταξιοδοτούνταν, ψηφίζοντας το μνημόνιο, που και αυτός θα ξέσκιζε) για μια βουλευτική αποζημίωση, ότι ο δήμος, ψηφίζοντας το Γενικό Πολεοδομικό δεν ζήτησε να φύγει το στρατόπεδο, αλλά έδωσε μια προοπτική στην περίπτωση που θα βρίσκονταν μια κυβέρνηση, σαν τη δική του, να το μεταφέρει;

Και για να του φρεσκάρουμε την ταλαιπωρημένη του μνήμη, του θυμίζουμε ότι ακόμη και ο Στέφανος Φούσκης, την Δημοτική Αρχή του οποίου με φριχτά αποτελέσματα υπηρέτησε, ζητούσε μεν τη μεταφορά του στρατοπέδου (για τη δημιουργία χώρου πρασίνου), αλλά σε τοποθεσία εντός της Μαγνησίας.

Τώρα, αν ο Μάκης Μπαλλής, η παρουσία και ο ρόλος του οποίου στη Βουλή ίσως κάποτε αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας (για να εξηγηθεί η χρησιμότητα ύπαρξή τους), αρνείται ότι υπάρχει θέμα για να δικαιολογήσει στους άτυχους ψηφοφόρους του ότι συνελήφθη κοιμώμενος για τα σχέδια του υπουργείου, αν και ο ίδιος είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας της Βουλής, ας βρει άλλο τρόπο να το κάνει. Εμείς δεν προσφερόμαστε για παιχνίδια με τον συμπαθή, κατά τα άλλα, Μάκη, ιδιαίτερα μάλιστα σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα για την τοπική μας κοινωνία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου