ΤΟΠΙΚΑ

Να ξεκαθαρίσει το ΥΠ.ΕΘ.Α. για την Ταξιαρχία των Πεζοναυτών

να-ξεκαθαρίσει-το-υπ-εθ-α-για-την-ταξια-192446

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το ζήτημα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Αυλώνα, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια απόφαση.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: “Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Μαγνησίας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχεδιάζει τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα της Νέας Ιωνίας Βόλου στο υπό κατάργηση Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αυλώνα, επικαλούμενο επιχειρησιακές ανάγκες, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σκεπτικό της απόφασης για μετακίνηση της ταξιαρχίας στηρίζεται στην άποψη ότι οι πεζοναύτες θα πρέπει να βρίσκονται, χωροταξικά, πιο κοντά στα αρματαγωγά του Στόλου, προκείμενου να μη σπαταλούνται πολύτιμες ώρες για την επιβίβαση τους και καθυστερούν οι επιχειρήσεις. Όμως, με αυτή την απόφαση δεν εξοικονομείται ούτε χρόνος ούτε χρήμα, διότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η μετακίνηση των πεζοναυτών από τον Αυλώνα στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να τίθεται και πάλι ζήτημα χρόνου. Μάλλον μικροτοπικά είναι τα κριτήρια της απόφασης.

Επίσης, από την απόφαση αυτή πλήττονται περίπου 450 στρατιωτικοί που μαζί με τις οικογένειες τους εξαναγκάζονται σε βίαιη και ξαφνική μετακίνηση. Ακόμη και σε περίπτωση που το σκεπτικό της απόφασης θεωρηθεί δικαιολογημένο, δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί μια ολόκληρη ταξιαρχία και τόσες οικογένειες έτσι ξαφνικά στον Αυλώνα, μέσα στο χειμώνα και μάλιστα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.

Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα το Βόλο εδώ και σαράντα χρόνια, καλύπτει επιχειρησιακά την Κεντρική Ελλάδα, μαζί με την 1η Στρατιά στη Λάρισα, την 1η ΤΑΞΥΠ Αεροπορίας Στρατού που βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο και την 111 Π.Μ. της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο. Όπως αποδεικνύεται η απόφαση για μετακίνηση είναι σαφώς μια μεσοβέζικη λύση, χωρίς κανένα προγραμματισμό, που στην ουσία δεν συντελεί ούτε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατού μας ούτε στην εξοικονόμηση πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες. Συγχρόνως, σημαντικό είναι το πλήγμα και για την τοπική οικονομία της Μαγνησίας. Τέλος, θα πρέπει να επισημάνω ότι γεννά ερωτήματα το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία θεωρεί αντιεπιχειρησιακή την επί σαράντα χρόνια εγκατάσταση της ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες ότι επίκειται πολύ σύντομα μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα του Βόλου στον Αυλώνα;
  2. Εάν προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα της μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που προκύπτουν από αυτή τη μεσοβέζικη λύση;” καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου