ΤΟΠΙΚΑ

Στρώνουν το τραπέζι σε 2.500 οικογένειες πνευματικό κέντρο και ενορίες

στρώνουν-το-τραπέζι-σε-2-500-οικογένειες-π-192516

Δέματα με τρόφιμα πρόκειται να διανεμηθούν τις επόμενες μέρες από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, προκειμένου να μη λείψουν τα αναγκαία από το εορταστικό τραπέζι 2.000 περίπου οικογενειών της περιοχής μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η διανομή των δεμάτων αγάπης θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τοπικής Εκκλησίας, 700 πακέτα θα διανεμηθούν από το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως και τα υπόλοιπα από τους ενοριακούς ναούς.

Τα εορταστικά δέματα που θα διανεμηθούν περιλαμβάνουν κρέας, γάλα, τυρί, αυγά, αλεύρι, καφέ, ζάχαρη και λάδι, προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες δεκάδων οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω ανεργίας και οικονομικών προβλημάτων που πολλαπλασιάζονται την περίοδο της κρίσης.

Στο μεταξύ, δεκάδες άπορες οικογένειες επικοινωνούν καθημερινά με την κοινωνική υπηρεσία της Μητροπόλεως και ζητούν εναγωνίως πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο έναρξης της διανομής τροφίμων ενόψει Χριστουγέννων, ενώ εκφράζουν, παράλληλα, τον προβληματισμό και την αγωνία τους για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, ο οποίος επεσήμανε ότι η διανομή των τροφίμων θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία όλοι όσοι χρήζουν βοήθειας από την τοπική Εκκλησία.

Η εικόνα των καθημερινών προβλημάτων είναι η ίδια και απαράλλαχτη την τελευταία δεκαετία, με τα αιτήματα για βοήθεια να αυξάνονται κατά γεωμετρική πρόοδο, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Μητρόπολης Δημητριάδος, γίνονται καθημερινά αποδέκτες της αγωνίας του κόσμου, της αδυναμίας πολλών να αντιμετωπίσουν έκτακτα ή χρόνια προβλήματα υγείας, να πληρώσουν το ρεύμα ή το νερό, να προμηθευτούν ξύλα ή θερμαντικό σώμα για να περάσουν τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση δίνεται χέρι βοήθειας, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια για να στηριχθούν δεκάδες οικογένειες και μοναχικά άτομα, που αντικρίζουν το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας.

Παράλληλα, αποστέλλονται τρόφιμα και από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψουν πάγιες ανάγκες και κυρίως να ενισχύσουν τις αποθήκες των σπιτιών γαλήνης της τοπικής Εκκλησίας, που προσφέρουν καθημερινά ζεστό φαγητό, σε όποιον το έχει ανάγκη, αλλά και σε ιδρύματα της περιοχής μας.

Βοήθεια από τη Μονή Βατοπεδίου

Με την καθοριστική βοήθεια και συμπαράσταση της Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, η Τοπική Εκκλησία θα συνδράμει και φέτος εκατοντάδες άπορες οικογένειες της περιοχής μας, ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου προς τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Εφραίμ, η αγιορείτικη μονή απέστειλε μεγάλη ποσότητα αναγκαίων ειδών διατροφής τα οποία, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα διατεθούν σε επτακόσιες οικογένειες, μέσω των κατά τόπους ενοριών.

Σε σχετική επιστολή του προς τον Καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, ο Σεβασμιότατος επισημαίνει ότι «η πολύτιμη συμπαράστασή σας θα έρθει να συμπληρώσει και να ενισχύσει το δικό μας βαλάντιο, που είναι αρκετά εξασθενημένο πλέον, αφού οι απαιτήσεις που έχουμε μπροστά μας σε όλα τα μέτωπα είναι τεράστιες».

Έρανος αγάπης

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, ο φετινός έρανος Αγάπης της Τοπικής Εκκλησίας. Ομάδες εθελοντριών κυριών από τις ενορίες επισκέπτονται τις οικίες και τα καταστήματα, υποβάλλοντας την παράκληση της Ιεράς Μητροπόλεως για την οικονομική στήριξη του μεγάλου κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια όλων, ο φετινός έρανος της αγάπης θα ενισχύσει το πρόγραμμα: προσφοράς 2.000 μερίδων φαγητού σε απόρους καθημερινά, φιλοξενίας 30 ηλικιωμένων στο γηροκομείο Καναλίων, υποτροφιών σε 40 φοιτητές, καθημερινού φαγητού σε τρία ιδρύματα της πόλης μας, προσφοράς τροφίμων και οικονομικών βοηθημάτων σε απόρους από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Φιλοξενίας, υλικής συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για τους φυλακισμένους, διά του Σ.Σ. Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», προσφοράς φαρμάκων, διά του κοινωνικού φαρμακείου, πολλαπλής στήριξης στην κοινωνικοποίηση των ΡΟΜΑ του Αλιβερίου κ.ά.

«Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας, ο φετινός έρανος αγάπης θα αποδείξει ότι οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να προσφέρουμε ελπίδα, αγάπη, συμπαράσταση σε συνανθρώπους μας, που μας έχουν πραγματικά ανάγκη» επισημαίνεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου