ΤΟΠΙΚΑ

Επιδιώκουν λύση για τον Αλατά

επιδιώκουν-λύση-για-τον-αλατά-192800

Λύση για την ακινητοποιημένη επί 20 χρόνια επένδυση στον Αλατά θα αναζητήσουν από κοινού Δήμος Νοτίου Πηλίου και επενδυτές, σε συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές πιθανότατα από το νέο έτος. Την πρόσκληση σε… ραντεβού έως τις 20 Ιανουαρίου 2018 προς τους επενδυτές απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου, που συνεδρίασε για το θέμα της επένδυσης την περασμένη Τετάρτη.

Όπως είναι γνωστό, στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Το σχέδιο αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου, που προτίθεται να επενδύσει εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, η United Five Development Hellas. Περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. Είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και από την οποία -σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί- ο δήμος θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 700.000 ευρώ.

Εως και σήμερα, η επένδυση δεν έχει προχωρήσει. Τελευταίο και πιο πρόσφατο εμπόδιο, το ΣΧΟΟΑΠ, που δεν έχει ολοκληρωθεί για την περίπτωση του Τρικερίου. Εκκρεμεί η σύνταξη δύο μελετών, για τις οποίες ο Δήμος δεν έχει χρήματα προκειμένου να τις ολοκληρώσει.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινή λύση για να ολοκληρωθεί το ΣΧΟΟΑΠ και να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση. Πρόταση του Δήμου θα είναι η καταβολή μέρους των μισθωμάτων που οφείλει η εταιρεία στα δημοτικά ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις μελέτες του ΣΧΟΟΑΠ.

Όπως έγινε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο, η εταιρεία δεν έχει καταβάλει μέχρι στιγμής μισθώματα στον Δήμο Νοτίου Πηλίου για τον Αλατά. «Υπάρχει όρος στο συμβόλαιο σύμφωνα με τον οποίο, τα μισθώματα θα βεβαιώνονται αλλά θα εισπραχθούν όταν ξεμπλοκάρει η επένδυση», εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσιάστηκε η γνωμοδότηση νομικού που ζήτησε με απόφασή της η οικονομική επιτροπή για το αν πρέπει να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από τους επενδυτές μισθώματα που σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «ο Δήμος Νοτίου Πηλίου θα μπορούσε να τα ζητήσει», και πάνω σε αυτή τη γραμμή ενδεχομένως να κινηθεί ο δήμος σε συνεννόηση με τους επενδυτές προκειμένου να μπορέσει να δρομολογήσει τις μελέτες που απαιτούνται για την υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης. «Στόχος μας δεν είναι η είσπραξη των ενοικίων, είναι να γίνει η επένδυση», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Καταγγελίες για καταστροφές και πλιάτσικο

Με αφορμή τη συζήτηση για την επένδυση στον Αλατά, η ομάδα της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή καταστροφές και… πλιάτσικο στον Αλατά: «Το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα κινδυνεύει να κατεδαφιστεί. Τόσα χρόνια δεν έχουν βάλει ούτε πέτρα. Το χειρότερο είναι ότι έχει μετατραπεί σε στάβλο για ζώα από μια πολίτη που δεν γνωρίζουμε με ποια σχέση έχει καταλάβει το μοναστήρι. Το νησί έχει ελιές φέτος (3.500 δέντρα) ποιος τις μαζεύει; Στην περιοχή ακούγεται ότι οι ελιές βγαίνουν με βάρκα κρυφά το βράδυ από διαφόρους πλιατσικολόγους. Η κατάσταση που επικρατεί είναι παρά πολύ σοβαρή, όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Παπαδημητρίου, παραδέχθηκε ότι όντως έχει γίνει αναφορά για ηλικιωμένη που έχει καταλάβει το μοναστήρι στο οποίο διαμένει, διατηρώντας αιγοπρόβατα και σκυλιά. Μάλιστα όπως είπε ο αντιδήμαρχος, δεν υπάρχει πλέον ελεύθερη πρόσβαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κινηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες -προφανώς στην ελληνική αστυνομία- για να απομακρυνθεί η ηλικιωμένη από το μοναστήρι και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου να φροντίσουν για τη γυναίκα.

Σε ό,τι αφορά τις ελιές, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι θα ζητήσει από τους επενδυτές, μέχρι να ξεκινήσει το έργο, να μπορεί ο δήμος να εκμεταλλεύεται τους ελαιώνες, προς όφελος απόρων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου