ΤΟΠΙΚΑ

Εκαψε μελίσσια και στην Πορταριά 49χρονος πρώην αντιεξουσιαστής

εκαψε-μελίσσια-και-στην-πορταριά-49χρον-193815

Δικογραφία σχημάτισε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας – Νέες λεπτομέρειες για τη δράση του

Ο 49χρονος πρώην αντιεξουσιαστής με βολιώτικες ρίζες και επαγγελματική δραστηριότητα σε χωριό του Πηλίου, που συνελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου για εννέα ληστείες, κρυβόταν πίσω από την κλοπή μελιού και την καταστροφή μελισσοσμηνών που συνέβη τον περασμένο Ιούνιο στην Πορταριά.

Στις 5 Ιουνίου 2017 είχε σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Στις 5:10 το πρωί εκείνης της ημέρας άγνωστος δράστης είχε συγκεντρώσει σε δύο στοίβες εκατόν ογδόντα κυψέλες και τις είχε βάλει φωτιά.

Οι πυροσβέστες έσβησαν την πυρκαγιά, αλλά δεν πρόλαβαν να σώσουν τα μελισσοσμήνη από την καταστροφή. Ο ιδιοκτήτης τους είχε υποστεί ζημιά ύψους 18.000 ευρώ. Το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας εξιχνίασε χθες τις κλοπές και τις καταστροφές μελισσοσμηνών που είχε διαπράξει ο 49χρονος στο διάστημα από τις 20 Μαΐου 2015 έως και τις 25 Αυγούστου 2017. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η προαναφερόμενη, που συνέβη στον Πορταριά του Πηλίου Μαγνησίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο 49χρονος είχε αναπτύξει ανάλογη δράση και σε ορεινές περιοχές της Οίτης & της Γκιώνας Φθιώτιδας (Παύλιανη, Θερμοπύλες, Δαμάστα, Λιανοκλάδι, των Βαρδουσίων Φωκίδας (Στρώμη, Αγία Τριάδα, Καλοσκοπή κ.α.).

Ο 49χρονος διέπραξε συνολικά 22 κλοπές μελιού, προκαλώντας την καταστροφή τουλάχιστον 1.135 μελισσοσμηνών, που αποτελούταν κατά προσέγγιση από 55.000.000 μέλισσες.

Αφαιρούσε τους κηρηθροφορείς από το εσωτερικό των κυψελών, ενώ ακολούθως προέβαινε στην καταστροφή τους, είτε με την κατακρήμνισή τους, είτε με τον εμπρησμό αυτών.

Η συνολική ζημιά που προκάλεσε, πέραν της σημαντικής υποβάθμισης που υπέστη το περιβάλλον, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Από αγροικία – «καβάτζα» που διατηρούσε σε περιοχή της Φθιώτιδας, καθώς και από οικία σε περιοχή της Χαλκίδας, κατασχέθηκαν 95 δοχεία που περιείχαν 203 κιλά περίπου μέλι, καπνιστήρια μελισσών, καρότσια μεταφοράς, βασιλικά διαφράγματα κυψελών, χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας κ.ά.

Επιπλέον κατασχέθηκαν και διάφορα άλλα αντικείμενα, μέρος των οποίων αφορούσαν δύο κλοπές – διαρρήξεις στην περιοχή της Λάρισας και της Πιερίας, ενώ για τα υπόλοιπα ερευνάται η προέλευσή τους.

Σημειώνεται ότι ο 49χρονος συνελήφθη την 05-12-2017 σε περιοχή της Αττικής, κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του για διάπραξη ληστείας.

Ο 49χρονος κατηγορείται για ληστείες τραπεζών την περίοδο 2002-2009, ενώ το 1994 που είχε προκαλέσει φθορές στο Υπουργείο Πολιτισμού.

To βιολογικό υλικό του 49χρονου εντοπίστηκε σε περίπτωση ληστείας το 2009, ενώ αποτύπωμά του ταυτοποιήθηκε σε ανάλογη περίπτωση το 2003.

Ο δράστης έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, από το 1993, αφού έχει συλληφθεί και καταδικαστεί για διακεκριμένες φθορές σε κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού (το 1994), παράνομη οπλοφορία, κλοπές και ένοπλες ληστείες σε καταστήματα (1999, 2001 και 2010), ενώ έχει παραμείνει έγκλειστος σε φυλακές για συνολικά πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής που έχει αναλάβει την έρευνα, ο 49χρονος που έχει γεννηθεί στη Γερμανία, εμφανιζόταν την περίοδο 1994-2009 να έχει επαφές με δραστήριους αντεξουσιαστές και ποινικούς -ένας εξ αυτών από την περιοχή της Φθιώτιδας- που είχαν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο της Αθήνας, αλλά και με μέλη ορισμένων ενόπλων περιφερειακών οργανώσεων που έδρασαν παράλληλα ή μετά την 17Ν.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την περιοχή των Εξαρχείων.

Σχετικά άρθρα:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου