ΤΟΠΙΚΑ

Διήμερο μνήμης στη Δράκεια

διήμερο-μνήμης-στη-δράκεια-194240

Γεγονότα της νεότερης ιστορίας ξεδιπλώνονται στις διήμερες εκδηλώσεις

Διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στη μνήμη των αδικοχαμένων κατοίκων της Δράκειας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την μεγάλη τραγωδία που έζησε το χωριό στις 18 Δεκέμβρη 1943, πραγματοποιούνται σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και αύριο Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Η Δράκεια ,όπως κάθε χρόνο τιμά τη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών της, διοργανώνοντας το παραπάνω διήμερο, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, και με τη συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου Δράκειας και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΔΡΑΚΕΙΑ».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης περιλαμβάνει τα εξής:

Σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 6μ.μ θα τελεστεί εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας. Στις 8μ.μ. διοργανώνεται λαμπαδηδρομία με τη συνοδεία τυμπάνων, αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων, και κατάληξη στο Ηρώων.

Ακολουθεί εκδήλωση στο Κοινοτικό καφενείο της κάτω πλατείας, που περιλαμβάνει προβολή βίντεο με τίτλο «Το χρονικό της εκτέλεσης» και επετειακά τραγούδια από τη χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων».

Αύριο Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου το πρωί θα τελεστούν Θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας. Στις 10.30π.μ προγραμματίζεται ομιλία για το χρονικό της εκτέλεσης απ’ τον εκπαιδευτικό κ. Καλατζή Δημήτριο.

Στις 11π.μ. στο μνημείο πεσόντων, θα πραγματοποιηθεί προσκλητήριο πεσόντων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δράκειας, ανάγνωση αποσπάσματος του ποιήματος «Τύμβος» του Γ. Φάτση από την Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου (μέλος Ε.Ε.Π., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, και η εκδήλωση μνήμης θα ολοκληρωθεί με τον εθνικό ύμνο.

Το χρονικό της μνήμης

Ήταν 17 Δεκεμβρίου 1943 όταν σε μια συμπλοκή ανταρτών με γερμανικά στρατεύματα στην περιοχή Αλυκόπετρα σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας. Οι Γερμανοί δεν δίστασαν το ίδιο βράδυ να κατηφορίσουν προς τη Δράκεια για να εφαρμόσουν αντίποινα. Κανείς δεν ήξερε τι θα ξημερώσει για τους κατοίκους, ακριβώς μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

Με συνοπτικές διαδικασίες συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες του χωριού στο κεντρικό καφενείο, ενώ τα ξημερώματα άφησαν ελεύθερα τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Κι εκεί αρχίζει η τραγωδία. Τα πολυβόλα στράφηκαν εναντίον των Δρακειωτών, όπου τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ σε μια ρεματιά κοντά στην σε ομάδες των πέντε. Εκτελέστηκαν πάνω από 100 άνδρες. Η πλατεία γέμισε με ορφανά και χήρες που αναζητούσαν στον σωρό με τα πτώματα τον άνθρωπό τους, ενώ έγινε ένας μεγάλος ομαδικός τάφος στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου. Τραγική φιγούρα η Δρακειώτισσα σύζυγος και μητέρα που έμεινε πίσω μόνη της να φροντίσει την οικογένεια, μέσα στη θλίψη και την αγωνία του αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου