ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχοι από τη Μαγνησία στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

συνταξιούχοι-από-τη-μαγνησία-στο-συλλ-195114

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της ΣΕΑ και της Μαγνησίας, με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τους χιλιάδες συνταξιούχους όλης της χώρας που αψηφώντας, τα προβλήματα του ταξιδιού εκατοντάδων και χιλιάδων χιλιομέτρων, έφτασαν στην Αθήνα στο Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από την Θεσσαλία. «Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης» ήταν το βασικό μήνυμα των συγκεντρωμένων που έφτασαν στην Αθήνα από όλη τη χώρα διεκδικώντας όλα όσα τους έχει αφαιρέσει η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ξεχωριστή στιγμή, η αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι συνταξιούχοι από τα μεγάφωνα στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό μετά την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλωσόρισε όλους τους συνταξιούχους που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο. «Έρχονται νέα μέτρα και είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης. Δεν της δίνουμε κανένα άλλοθι όταν προσπαθεί με τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα να δημιουργήσει αυταπάτες», τόνισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι “η προπαγάνδα για την «ανάπτυξη» δεν μπορεί να κρύψει τις «νέες θανατηφόρες περικοπές», με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, όπως και κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία και τη μείωση του αφορολόγητου”.

«Δεν επιλέγουμε δήμιους», σημείωσε και πρόσθεσε πως την ίδια ευθύνη με την κυβέρνηση έχουν τα κόμματα, που «κινούνται στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών». Επίσης συμπλήρωσε πως «αγωνιζόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι λύσεις θα δοθούν μόνο μέσα από τον αγώνα και την συμμαχία αυτών που μαζί μας υποφέρουν. Με τα παιδιά μας που είναι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας ή άνεργα, με τους φτωχούς αγρότες, με τους αυτοαπασχολούμενους που τους τσακίζουν».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν πρόεδροι άλλων Ομοσπονδιών και ειδικότερα ο Χρήστος Μπουρδούκης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, η Φανή Κούρου από το Σύλλογο ΑΞΙΑ δικαιούχων συντάξεων χηρείας, ο Τάσος Γεωργιάδης από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ο Γιάννης Γουσέτης από τους συνταξιούχους δικηγόρους, η Γεωργία Παπαδάκου από τους συνταξιούχους εμπόρους (ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ), ο Γιώργος Βρανάς από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ και ο Τέλης Κάντας από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, παρέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό και στα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, όπου παραθέτουν το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεών τους, αναφέροντας πως «τα αιτήματά μας είναι δίκαια, τις συντάξεις μας, τα δικαιώματα, στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση τα έχουμε πληρώσει με την δουλειά μας και το αίμα της ζωής μας και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους».

Το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στον Πρωθυπουργό και στα Κόμματα της Βουλής (εκτός της Χρυσής Αυγής) ύστερα από την ολοκλήρωση των ομιλιών στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έχει ως εξής:

«Κυρίες, Κύριοι Εκπρόσωποι των Κομμάτων,

Στις 15 του Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι από όλη τη χώρα κατεβήκαμε για μια ακόμη φορά σε πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, είμαστε σε γενικό πανελλαδικό ξεσηκωμό, σε αποφασιστική, αδιάκοπη δράση, οργάνωση και πάλη. Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα τις κυβέρνησης.

Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με τις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης. Δεν της δίνουμε κανένα άλλοθι όταν προσπαθεί με τα επιδόματα φτώχειας από τις σφαγιασμένες μας συντάξεις και τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα να δημιουργήσει αυταπάτες. Καταδικάζουμε τις τακτικές προπαγάνδας για να κρύψει τις νέες θανατηφόρες περικοπές, τη νέα καρατόμηση που ετοιμάζει, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας, τη φοροληστεία, με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ.

Όταν ο νέος προϋπολογισμός για το 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην Υγεία – Περίθαλψη, αφού προβλέπει νέα μειωμένα κονδύλια για την Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμό στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά μαζί με τις νέες περικοπές στις συντάξεις μας, στους μισθούς αποδείχνουν ότι η δυστυχία των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του λαού αποτελεί τη βασική προϋπόθεση των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση των κερδών τους.

Μας ρίχνουν κυριολεκτικά στον Καιάδα για τα κέρδη των ολίγων. Αυτό το χαρακτήρα έχει η αιματοβαμμένη ανάπτυξη που στοχεύουν.

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας που και αυτά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους με ανεργία, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητικές.

Την ίδια ευθύνη έχουν και εκείνα τα κόμματα που είτε ψήφισαν είτε αποδέχτηκαν την εφαρμογή των τριών μνημονίων κι ενώ δήθεν καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα σε βάρος μας μέτρα, θα κινηθούν στις ίδιες ράγες της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις από το έτος 2009 έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές, πανελλαδικές, σε όλη τη χώρα, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές – αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, του λαού. Οι περικοπές που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα στις συντάξεις μας, στην Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις κοινωνικές μας παροχές είναι άδικες, καταστρεπτικές και θανατηφόρες. Τα Ταμεία μας τα λεηλάτησαν το κράτος για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών και όχι οι συνταξιούχοι.

Διεκδικούμε ό,τι με τη βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι χάρισμα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας.
  • Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν, επαναφορά του ΕΚΑΣ.
  • Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Εξάλειψη της εμπορευματοποίησης με πολιτική πλήρους λειτουργίας όλων των βαθμίδων του τομέα Υγείας.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Τη δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων κ.ά.
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση απόδοση σύνταξης στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, με την αναλογία των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει, και απόδοση του παρακρατηθέντος ποσού για κοινωνικό τουρισμό, του νόμου 3863/10.
  • Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών – αντεργατικών νόμων και απόδοση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.
  • Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018.

Κάνουμε γνωστό σε όλους ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Τις συντάξεις μας, τα δικαιώματα στην Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση τα έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας και το αίμα της ζωής μας και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει άδικα αφαιρεθεί, δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή γιατί δεν δανειστήκαμε, αλλά δουλέψαμε πολύ σκληρά και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες μας τόσο για εμάς αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που προορίζονται για δούλοι χωρίς συμβάσεις, ωράρια εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία».

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε το γλέντι με φαγητό και ζωντανή μουσική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου