ΤΟΠΙΚΑ

Συλλήψεις δύο Βολιωτών για την πρωτοφανή απάτη στον ΟΣΕ

συλλήψεις-δύο-βολιωτών-για-την-πρωτοφ-196314

Δύο συλλήψεις έγιναν στον Βόλο για συμμετοχή στη σπείρα που έστησε την πρωτοφανή ατάτη στον ΟΣΕ και εξαρθώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν γνωστός ιδιοκτήτης επιχείρησης σκραπ και ο υπάλληλός του και κατηγορούνται για συμμετοχή στην απάτη.

Υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο, από την εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου τροχαίου υλικού από σιδηροδρομικούς σταθμούς, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση. Η οργάνωση, που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ κατηγορείται ακόμη για την εξαπάτηση επιχειρήσεων δημόσιας ωφέλειας και την πραγματοποίηση πλασματικών μετρήσεων εκποιούμενου υλικού σε ζυγιστικά όργανα, ώστε οι δράστες να καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο, βλάπτοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο.

Συνελήφθησαν συνολικά, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, 19 άτομα, μεταξύ των οποίων τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είναι Ρομά, καθώς και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού. Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 11 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ και ένας της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται από τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ εκτεινόταν, με τη μορφή δικτύου, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σημειώνεται, ότι τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που εντοπίζεται στην ίδρυση, διαχείριση και εκμετάλλευση τριών επιχειρήσεων με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης προέκυψε ότι τα μέλη της ακολουθούσουν κυρίως δύο μεθόδους δράσης. Στην πρώτη περίπτωση η σπείρα επεδίωκε οι ποσότητες ανακυκλώσιμου υλικού που κάθε φορά παραλαμβάνονταν πραγματικά από τα μέλη της οργάνωσης, να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα «εικονικά» ζυγολόγια και πρωτόκολλα παράδοσης που συντάσσονταν από συγκεκριμένους υπάλληλους των ζημιωθέντων νομικών πρόσωπων, που ορίζονταν από τα μέλη των επιτρόπων παράδοσης.

Ενδεικτικό του εύρους της δραστηριότητας του κυκλώματος είναι ότι μόνο το τελευταίο τετράμηνο διαπιστώθηκε ότι εκδοθήκαν συνολικά 71 «εικονικά» ζυγολόγια, καθώς και 34 πρωτόκολλα παράδοσης εκποιούμενου υλικού που αποτελούν προϊόν ψευδούς βεβαίωσης, υπογεγραμμένα από υπάλληλους της «Ο.Σ.Ε. Α.Ε.», οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί.

Στη δεύτερη τα μέλη της οργάνωσης, υπό τις εντολές των «αρχηγών» προέβαιναν συστηματικά στην κλοπή εκποιήσιμου υλικού, από χώρους που είχαν εναποτεθεί προς παράδοση. Η κλοπή εκποιήσιμων υλικών πραγματοποιούνταν είτε σε χρόνο εκτός του καθορισμένου ωραρίου παράδοσής τους, είτε κατά τις ώρες που επιτρεπόταν η παράδοση, κατόπιν συνεννόησης με υπάλληλους – μέλη της οργάνωσης. Τα υλικά παραλαμβάνονταν χωρίς να ζυγιστούν, να συνταχθούν δελτία αποστολής και χωρίς την ύπαρξη σύμβασης εκποίησης ή απόφασης παράδοσης εκποιήσιμου υλικού. Οι ποσότητες εκποιήσιμου υλικού, μετά την παραλαβή τους από τα μέλη της οργάνωσης, ζυγίζονταν εκ νέου, προκειμένου να διαπιστώνεται το πραγματικό βάρος του φορτίου μετάλλων και στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε χώρους προσωρινής αποθήκευσης, με σκοπό τη μεταπώληση τους σε χαλυβουργίες.

Τι εντόπισαν οι αρχές

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 220 τόνοι σιδηροδρομικού υλικού, που ανήκει στην ΟΣΕ ΑΕ και στην ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, το οποίο αποδόθηκε, 4 τράκτορες, 102.440 ευρώ, 15 χρυσές λίρες, μια επιταγή των 8.470 ευρώ και διάφορα όπλα.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ανδρέας Αποστολόπουλος, οι μίζες των υπαλλήλων του ΟΣΕ κυμαίνονταν από 100 έως 40.000 ευρώ, ενώ αναζητούνται τραπεζικοί λογαριασμοί σε Κύπρο και Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικούς για να συνεννοούνται μεταξύ τους, όπως «πέντε γεμιστήρες με λουκάνικα», εννοώντας μίζα 5.000 ευρώ, «μαύρο-άσπρο φορτίο» που σήμαινε φορτίο χωρίς ζύγιση, «σαλάμι και φυστίκι» που ήταν τα μετρητά, καθώς και «πιράνχας» που αφορούσε υπαλλήλους του ΟΣΕ.

Οι μίζες

Τα χρηματα της μιζας στους υπαλλήλους του ΟΣΕ ξεκινούσαν από τα 100 ευρώ κα έφταναν μέχρι και τα 40.000 ευρω. Κατά μέσο όρο, ο κάθε υπάλληλος που λαδώνονταν έπαιρνε 10 ευρώ για κάθε τόνο μεταλλικών αντικειμένων που έφτανε στους Ρομά.

Χαρακτηριστικές είναι οι κωδικές ονομασίες του κυκλώματος.

Οι “πέντε γεμιστήρες με λουκάνικα” σήμαινε 5.000 ευρώ μίζα. “Παιχνίδι” ήταν η συμφωνία με υπάλληλο για την παραλαβή αντικειμένων χωρίς ζύγισμα, “’άσπρο μαύρο” το φορτίο χωρίς ζύγιση και παραστατικά, “σαλάμι” και “φυστίκια” τα μετρητά και “μοιράδιο” τα χρήματα που έδιναν στους επχιειρηματίες για να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου