ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών από την Επιτροπή

αγώνας-κατά-της-καύσης-σκουπιδιών-από-199288

Τον αγώνα τους κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, αποφάσισαν να συντονίσουν και να εντείνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, πολίτες που απαρτίζουν την Επιτροπή Αγώνα Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων.

Μολονότι η ΑΓΕΤ έχει αδειοδοτηθεί για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, με βάση την εθνική νομοθεσία και σε συμφωνία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, η επιτροπή δηλώνει αποφασισμένη να βάλει «οριστικό τέλος». Η αγωνιστική διάθεση όμως φαίνεται να εξαντλείται στο θέμα της ΑΓΕΤ -που διανύει «δοκιμαστική περίοδο καύσης RDF» και υπόκειται σε ελέγχους από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνονται υπερβάσεις- και γενικά των τσιμεντοβιομηχανιών. Για τις παράνομες ανεξέλεγκτες εστίες καύσης μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, και που βρίσκονται στο μικροσκόπιο ελεγκτικών μηχανισμών και εισαγγελικών αρχών, εκφράστηκε απλώς η… προτροπή διά στόματος Μάρκου Βαξεβανόπουλου: «Βεβαίως και οι παράνομες εστίες καύσης θα πρέπει να σταματήσουν».

Στην ενημερωτική εκδήλωση των πολιτών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο Γιάννης Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, ο Δρ Γεωλογίας Α.Π.Θ. Μάρκος Βαξενόπουλος επικαλέστηκε τη συγκέντρωση 2.000 υπογραφών, και κάλεσε τους βουλευτές «να πάρουν θέση» πάνω σε νόμους ψηφισμένους που συμπεριλαμβάνονται στην εθνική νομοθεσία και είναι σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή.

Στο πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης είχε προαναγγελθεί εισήγηση από τον Δρ Χημείας, καθηγητή του

St. Lawrence University in Canton, New York, Paul Connet, η οποία έγινε μέσω ηχογραφημένης συνομιλίας, αποσπάσματα της οποίας προβλήθηκαν υπό τη μορφή βίντεο.

Αλλά και ο χημικός μηχανικός του Ε.Μ.Π., Μιχαήλ Χριστόλης, μίλησε για το «σχηματισμό διοξινών κατά την καύση RDF από τσιμεντοβιομηχανίες» με γραπτή εισήγηση που ανέγνωσε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Στην εκδήλωση εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση των συμμετεχόντων στην καύση. Δήλωσαν υπέρ της μείωσης των σκουπιδιών, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης-επανάχρησης, της κομποστοποίησης. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε και η κατηγορηματική τους αντίθεση στην απόφαση του Δήμου Βόλου, «να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Θα έχει ως αποτέλεσμα τα απόβλητα από την Ελλάδα και τα εξωτερικό να έρχονται στην πόλη μας για να μετατραπούν σε καύσιμα για την ΑΓΕΤ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου