ΤΟΠΙΚΑ

Υπερδιπλασιάστηκαν τα παιδιά-θύματα βίας στη Θεσσαλία

υπερδιπλασιάστηκαν-τα-παιδιά-θύματα-199301

Από το 2011 έως σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε επίπεδο Θεσσαλίας τα περιστατικά παιδιών-θυμάτων βίας, θυμάτων φτώχειας, που δεν έχουν πρόσβαση ακόμη και στο βασικό αγαθό της υγείας. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», δέχεται καταιγισμό αιτημάτων από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, προκειμένου να βοηθήσει ανυπεράσπιστα παιδιά, τονίστηκε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο, από το συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, το Β’ ΚΔΑΠ Χιλιαδούς του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και το Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής ενότητας Βόλου, Ιωάννα Ζωμένου, η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα δικαιώματα των παιδιών. «Από σήμερα (σ.σ. χθες) καθιερώνουμε αυτή την εκδήλωση ως θεσμό στα δρώμενα της πόλης του Βόλου. Στόχος μας είναι να ακουστούν οι φωνές των παιδιών μας και τα ίδια τα παιδιά μας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για τον κόσμο που θέλουν να ζουν. Ξεκινάμε τη μάχη για να ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο καλύτερο», τόνισε η κ. Ζωμένου.

Στην εκδήλωση πρωταγωνιστές ήταν τα ίδια τα παιδιά που παρουσίασαν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ενώ έγιναν ομιλίες για τα παιδικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, Βάσω Χατζή, και στους τέσσερις νομούς καταγράφεται κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού. «Δεχόμαστε καταιγισμό αιτημάτων από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας. Από το 2011 έως σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα περιστατικά που έχουμε κληθεί να χειριστούμε, και που αφορούν από ελλείψεις σε βασικά αγαθά τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, μέχρι φάρμακα ή μέριμνα σε σοβαρότερα περιστατικά υγείας. Περισσότερα είναι παράλληλα και τα περιστατικά βίας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. Ακόμη και από χρόνο σε χρόνο παρατηρείται αύξηση των αναφορών για παιδιά που πέφτουν θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας», τόνισε η κ. Χατζή.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικονομική κρίση πιθανόν να έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των περιστατικών που δέχεται το «Χαμόγελο του Παιδιού», ωστόσο όπως τόνισε «βία υπήρχε πάντα, και μπορεί κανείς να τη συναντήσει παντού».

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού

Τον Δεκάλογο των δικαιωμάτων του παιδιού παρουσίασε η μαθήτρια της Στ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Κατερίνα-Μαρκέλλα Καραγιάννη.

Η Χάρτα περιλαμβάνει τα εξής δέκα δικαιώματα του παιδιού:

-Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή, δικαιούμαι να υπάρξω

-Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βίας και φτώχεια

-Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον

-Δικαιούμαι να έχω πρόσβαση στο μαγικό κόσμο της γνώσης

-Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω

-Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την ψυχική και τη σωματική μου υγεία

-Δικαιούμαι να περνώ αρκετό χρόνο με τους γονείς μου

-Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια

-Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα

-Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσω αύριο τα δικά μου παιδιά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου