ΤΟΠΙΚΑ

Φθορές και εγκατάλειψη στη «βιτρίνα» της πόλης

φθορές-και-εγκατάλειψη-στη-βιτρίνα-200615

Ήταν πριν 13 χρόνια, όταν η επονομαζόμενη και «βιτρίνα του Βόλου», το παραλιακό του μέτωπο, άλλαζε όψη. Το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που έγινε με αφορμή τη διοργάνωση στο Βόλο των προκριματικών αγώνων ποδοσφαίρου, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 2004, έδωσε νέα πνοή στην παραλία μπροστά από την κεντρική προβλήτα και μέχρι την πλατεία Τελωνείου. Δέκα-τρία χρόνια μετά, στο έργο… ολυμπιακών διαστάσεων άρχισαν να αποτυπώνονται τα σημάδια του χρόνου αλλά και… εγκατάλειψης.

Περπατώντας κανείς κατά μήκος της Αργοναυτών στο τμήμα της μετά το ύψος της Κ. Καρτάλη, και στο πεζοδρομημένο τμήμα της, θα βρεθεί αντιμέτωπος με παρκαρισμένα οχήματα: δίκυκλα μοτοποδήλατα και σταθμευμένα αυτοκίνητα, έχουν καταστήσει σημεία του πεζοδρόμου σε… παράνομο πάρκινγκ. Πολύτιμος χώρος στερείται από τους πεζούς, που κάνουν «σλάλομ» ανάμεσα σε παρκαρισμένα οχήματα και κολωνάκια.

Εμφανής είναι και η φθορά του πρασίνου στα πάρκα που χωρίζουν το πεζοδρομημένο τμήμα της Αργοναυτών με το τμήμα της στο οποίο επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων. Πολλοί φοίνικες που κάηκαν από τις χειμωνιάτικες παγωνιές ή κόλλησαν ασθένειες έχουν κοπεί ή αφαιρεθεί εντελώς, το γκαζόν παρουσιάζει φθορά σε μεγάλα τμήματά του, ενώ καλλωπιστικά λουλούδια, μόλις πρόσφατα φυτεύτηκαν κι αυτά λιγοστά.

Ανάμεσα στο λιγοστό πράσινο και σκουπίδια.

Εμφανείς ζημιές στο γκαζόν και σπασμένα πλακάκια διαδρόμων

Φθορές καταγράφονται τόσο στους διαδρόμους των γραμμικών πάρκων όσο και στον ίδιο τον πεζόδρομο: ξεκολλημένα και σπασμένα πλακάκια και κυβόλιθοι, κολωνάκια που έχουν «ξηλωθεί» ή έχουν σπάσει.

Αλλά και από την απέναντι πλευρά, στη μεριά της θάλασσας, οι φθορές είναι εμφανείς. Κυρίως στον ποδηλατόδρομο, που είναι γεμάτος λακκούβες και χρειάζεται άμεση επιδιόρθωση.

Ένα έργο που κόστισε χιλιάδες ευρώ όταν κατασκευάστηκε, μαραζώνει και κινδυνεύει να καταστραφεί, αν δεν γίνουν οι απαιτούμενες συντηρήσεις και επιδιορθώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου