ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική μείωση επιχορήγησης

δραματική-μείωση-επιχορήγησης-202171

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία τετραετία

Δραματικά μειωμένη είναι η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, και τα έξοδα των σχολείων καλύπτονται με αιματηρές οικονομίες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αποστόλη Σουλδάτο, σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν τα κονδύλια έχουν μειωθεί κατά 50%, και πλέον δεν καλύπτουν το κόστος των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

Για παράδειγμα, η δημοτική επιτροπή πρωτοβάθμιας επιχορηγείται με το ποσό των 14.000 ευρώ κάθε τρίμηνο και έχει να καλύψει τα έξοδα για εννέα σχολικά κτίρια, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Σημειώνεται ότι τα έξοδα έχουν να κάνουν με το ΙΚΑ των καθαριστριών, τη γραφική ύλη, τα αναλώσιμα, την πυροπροστασία, την απεντόμωση, λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, το κυρίαρχο είναι όμως η θέρμανση.

«Στον δήμο δεν έχουμε δίκτυο φυσικού αερίου. Η θέρμανση γίνεται αποκλειστικά με πετρέλαιο και οι προμηθευτές πιέζουν για την άμεση πληρωμή τους», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Τα έξοδα του πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα χρήματα δεν αρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Για παράδειγμα, το Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, χρειάζεται κάθε μήνα 1.500 ευρώ για να γεμίσει η δεξαμενή πετρελαίου και να είναι ζεστό το σχολείο. Το Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας χρειάζεται περίπου 1.200 ευρώ τον μήνα, ενώ 1.000 ευρώ περίπου τον μήνα για πετρέλαιο, απαιτούνται για τα νηπιαγωγεία. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των σχολείων η θέρμανση λειτουργεί με χρονοδιακόπτη: τα σώματα ανάβουν στις 7 το πρωί και στη 1 το μεσημέρι κλείνουν. Μόνο στα ολοήμερα, παρατείνεται κατά δύο ώρες η θέρμανση.

Συνολικά το κόστος του πετρελαίου για το τρίμηνο κυμαίνεται από 18.000 έως 20.000 ευρώ, όταν η επιχορήγηση είναι μόλις 14.000 ευρώ.

«Τον Σεπτέμβριο εξοφλήσαμε το πετρέλαιο για το περασμένο σχολικό έτος, και όπως είναι φυσικό έχουμε γκρίνιες από τους προμηθευτές», σημείωσε ο κ. Σουλδάτος.

Η αύξηση της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών ήταν μάλιστα ένα από τα ζητήματα αιχμής που έθεσε ο κ. Σουλδάτος, στη συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου