ΤΟΠΙΚΑ

Θεόδωρος Στάθης: «Η δημοκρατία μας σήμερα νοσεί»

θεόδωρος-στάθης-η-δημοκρατία-μας-σήμ-202993

«Ζοφερή» χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, ο πρώην υπουργός Γεωργίας Θεόδωρος Στάθης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί της ουσίας δεν έχουμε σήμερα δημοκρατία. Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας πρότυπο Δημοκρατίας για το σήμερα» στο Φόρουμ, ο πρώην βουλευτής, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την άποψη ότι: «Με αυτή τη μορφή διακυβέρνησης, δεν υπάρχει μέλλον στον πλανήτη», ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε ένα θεσμό δημοκρατίας, που θα μπορεί πραγματικά να εξυπηρετεί τους πολίτες».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχοντας ως σημείο αναφοράς την εμπειρία που αποκόμισε από τη μακρά του θητεία στον στίβο της πολιτικής, ο κ. Στάθης είπε ότι «οι αξιωματικές αρχές της δημοκρατίας δεν έχουν αλλάξει, αλλά στην πράξη διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια δημοκρατία, που έχει εξελιχθεί σε μονοδιάστατο θεσμό».

Ο ίδιος παρατήρησε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται στην εκλογική διαδικασία το πλαίσιο του θεσμού, ενώ προσέθεσε ότι «για να σωθεί ο κόσμος, χρειάζεται τη δημοκρατία σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα. Ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας, την Ελλάδα, και ας πάμε παρακάτω». Ο πρώην υπουργός δήλωσε προβληματισμένος για τη σημερινή πολιτική κατάσταση, που μέχρι στιγμής δεν δημιουργεί συνειρμικά σκέψεις αισιοδοξίας ή ελπίδας, όπως παρατήρησε, ενώ διατύπωσε την πρόταση αλλαγής του εκλογικού συστήματος, σε ένα άλλου τύπου ενισχυμένης αναλογικής, στο οποίο θα επιβραβεύεται η συνεργασία των κομμάτων που θα συγκροτούν κυβέρνηση συνεργασίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Παπαϊωάννου, συγγραφέας, Νίκος Πιτσούλης, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα» και Θεόδωρος Στάθης, συγγραφέας του βιβλίου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βασιλική Σαμακοβλή, διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η οποία ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ικανό να ανάψει τη σπίθα του προβληματισμού, προκειμένου να διαχυθεί, στη συνέχεια, η πληροφορία στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, από την πλευρά του τόνισε ότι «το βιβλίο αναφέρεται στα κακώς κείμενα της δημοκρατίας, και σύμφωνα με τον συγγραφέα, τόσο για το τις πταίει, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι. Κάθε αφορμή για διάλογο σχετικά με τν δημοκρατία και τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι μια καλή αφορμή που προβληματίζει το κοινωνικό σώμα, αναζητώντας τις λύσεις για τα προβλήματα που περιγράφει και το συγκεκριμένο βιβλίο του κ. Στάθη».

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, μιλώντας για το βιβλίο επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ συνοπτικό βιβλίο, πάρα πολύ καλό, διότι συνδέει τη δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδος με το τι μπορεί να γίνει σήμερα, και διατυπώνει ορισμένες προτάσεις που είναι ενδιαφέρουσες. Το βιβλίο, μας δίνει τη γνώση και τους δρόμους για να προβληματιστούμε. Ο συγγραφέας μπορεί και συνθέτει στοιχεία, και αυτό φαίνεται».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Πιτσούλης υπογράμμισε ότι «το βιβλίο προσφέρει άφθονη τροφή για προβληματισμό, σε μια κρίσιμη εποχή για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας. Περιγράφει με την πολιτική διαύγεια που τον διακρίνει, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και την αδιαφορία, διαχρονικά, των κυβερνήσεων, για αυτά τα κυρίαρχα θέματα».

Ως επωδός της χθεσινής εκδήλωσης, καταγράφεται η θέση του συγγραφέα ότι «με το εκλογικό σύστημα που υιοθετείται, δίνεται τεχνητή πλειοψηφία στη Βουλή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου