ΤΟΠΙΚΑ

Μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Σκιάθο

μοριοδότηση-των-εκπαιδευτικών-που-υπ-204126

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ζητώντας το διαχωρισμό της εκπαιδευτικής περιφέρειας Μαγνησίας σε ηπειρωτική και νησιωτική, καθώς και την ένταξη της Σκιάθου στο καθεστώς των δυσπρόσιτων περιοχών, όπως ακριβώς ισχύει για τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος, «αποτελεί αίτημα σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού ο διαχωρισμός της εκπαιδευτικής περιφέρειας σε νησιωτική και ηπειρωτική Μαγνησία και η ένταξη της Σκιάθου στις δυσπρόσιτες περιοχές. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επανειλημμένως διαβιβαστεί προς το υπουργείο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως να έχει γίνει αποδεκτό.

Ο ενδεχόμενος διαχωρισμός της εκπαιδευτικής περιφέρειας Μαγνησίας σε Α΄ και Β΄, αναφορικά με την επιλογή περιφέρειας απόσπασης μονίμων εκπαιδευτικών, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την εκπαιδευτική κοινότητα, συντελώντας στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και ειδικότερα όσων βρίσκονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Με το διαχωρισμό της εκπαιδευτικής περιφέρειας, τα σχολεία της νησιωτικής Μαγνησίας θα γίνουν σαφώς πιο «ελκυστικά» εφόσον θα μοριοδοτούνται, ενώ συγχρόνως όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υπηρετήσουν στα νησιά θα μπορούν πλέον να το δηλώνουν εξαρχής.

Με αυτό τον τρόπο, θα περιοριστεί το φαινόμενο της ανάκλησης αποσπάσεων και των παραιτήσεων από όσους αδυνατούν να μετακινηθούν στα σχολεία των νησιών, γεγονός που παρεμποδίζει την έναρξη και τη λειτουργία των σχολείων της νησιωτικής Μαγνησίας. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί θα τοποθετούνται εκεί που πραγματικά δηλώνουν και κάποιος που επιθυμεί να υπηρετήσει στις Βόρειες Σποράδες θα προηγείται και θα αποσπάται στα σχολεία των νησιών. Με την ίδια λογική, όσοι εκπαιδευτικοί προέρχονται από τις νησιωτικές περιοχές και υστερούν σε μόρια, θα τους παρέχεται πλέον η δυνατότητα να δηλώσουν τη Β΄ Μαγνησίας που αντιστοιχεί στην νησιωτική περιφέρεια και να τοποθετηθούν στον τόπο επιλογής τους».

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας επισημαίνει ότι η ένταξη της Σκιάθου στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπως ακριβώς ισχύει για τη Σκόπελο και την Αλόννησο, θα την κατατάξει μεταξύ των πρώτων επιλογών των διδασκόντων, εφόσον οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα πριμοδοτούνται με διπλή μοριοδότηση. Με αυτό τον τρόπο το νησί των Βορείων Σποράδων θα αποτελέσει πόλο έλξης και για τους αναπληρωτές της Δευτεροβάθμιας, όπως ακριβώς ισχύει για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν διπλά μόρια για την τοποθέτησή τους στη Σκιάθο.

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει διεξοδικά το αίτημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για διαχωρισμό της εκπαιδευτικής περιφέρειας σε ηπειρωτική και νησιωτική, καθώς και την ένταξη της Σκιάθου στις δυσπρόσιτες περιοχές, δίνοντας με αυτό τον τρόπο λύση στο χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στα νησιά των Βορείων Σποράδων και συγκεκριμένα της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου