ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματικά σεμινάρια στο 7ο Γυμνάσιο με θέμα την αναπηρία

βιωματικά-σεμινάρια-στο-7ο-γυμνάσιο-με-205379

Από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 3η Δεκέμβρη έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Με άξονα το σεβασμό στις ατομικές ιδιαιτερότητες, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, υλοποιήθηκαν στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου δράσεις με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των μαθητών στο θέμα της Αναπηρίας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά μια κινηματογραφική ταινία. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, χωρίστηκαν σε 10 ομάδες και συμμετείχαν όλοι σε Βιωματικά Εργαστήρια διάρκειας 2 ωρών.

Συγκεκριμένα τη μέρα εκείνη λειτούργησαν:

  • Μουσικό Εργαστήρι για να συνθέσουν οι μαθητές το δικό τους τραγούδι για τη μέρα αυτή.
  • Εργαστήρι Εικαστικών για να βιώσουν τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες με αισθητηριακά και κινητικά προβλήματα δημιουργούν τα δικά τους έργα τέχνης.

Εργαστήρια για:

  • Γνωριμία & Εκμάθηση της Γραφής Βraille
  • Γνωριμία με τη Νοηματική Γλώσσα με καλεσμένο τον κ. Ρέτζιο και τη διερμηνέα κ. Κουρκουβέλου.
  • Τη ζωή με κινητικά προβλήματα – οι μαθητές σε αναπηρικά αμαξίδια προσπάθησαν να βιώσουν τις δυσκολίες προσβασιμότητας σε χώρους του σχολείου, αλλά και έξω από αυτόν.
  • Τη ζωή με προβλήματα όρασης – μαθήτρια, με προβλήματα όρασης, μίλησε στους μαθητές για τη ζωή της και τον τρόπο που η «αδυναμία» μετασχηματίζεται σε δύναμη δημιουργίας. Με μαντήλια στα μάτια και με τη χρήση βοηθητικού μπαστουνιού οι μαθητές μετακινήθηκαν στο χώρο του σχολείου και συζήτησαν για την εμπειρία τους.
  • Τη διαχείριση των συναισθημάτων: με συντονιστή τον κ. Β. Σπηλιωτόπουλο, Κοινωνικό Λειτουργό του Κ. Ψ. Υ. Βόλου, προσπάθησαν να ανιχνεύσουν το χώρο των συναισθημάτων τους.
  • Τη συνεκπαίδευση: Οι μαθητές επισκέφτηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς και ανέπτυξαν δημιουργικές συνεργατικές δράσεις με τους μαθητές του.
    • Επικοινωνία μέσω Τηλεδιάσκεψης με το Ειδικό Σχολείο Αγριάς.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου λειτούργησαν τη μέρα αυτή ως εμψυχωτές των Ομάδων, ενώ το συντονισμό της δράσης είχαν αναλάβει ο διευθυντής του σχολείου κ. Π. Φασουράκης, η υποδιευθύντρια κ. Ε. Πανάγου και η καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής κ. Ι. Μαντζαφλέρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου