ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση στα έσοδα των δικαστηρίων

πτώση-στα-έσοδα-των-δικαστηρίων-206332

Ολοένα και πιο αισθητή έχει αρχίσει να γίνεται η οικονομική κρίση στον κόσμο των δικαστηρίων. Η περιορισμένη δυνατότητα από τη μία και το υψηλό κόστος των δικαστικών εξόδων από την άλλη, έχουν ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Το 2017 εξάλλου, οι αιτήσεις για δωρεάν νομική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 50% από το 2016. Τα έξοδα για παράβολα και διπλότυπα «κράτησαν» τις αυξήσεις του 2011. Οι χρηματικές ποινές που βεβαιώθηκαν για πληρωμή σε καταδικασθέντες, μειώθηκαν κατά 186.739 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ποινικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου, το δικαστικό έτος 2016-2017 οι χρηματικές ποινές που βεβαιώθηκαν σε καταδικασθέντες ήταν συνολικού ύψους 763.803 ευρώ, ενώ το δικαστικό έτος 2015-2016 ήταν 950.541 ευρώ. Ωστόσο, οι ποινές που καταβλήθηκαν από τους καταδικασθέντες ήταν αισθητά αυξημένες. Το δικαστικό έτος 2016-2017 καταβλήθηκαν 125.887 ευρώ για ποινές, ενώ το δικαστικό έτος 2015-2016 καταβλήθηκαν 86.669 ευρώ. Το κυνήγι λοιπόν των καταδικασθέντων με τις συνεχόμενες συλλήψεις φυγόποινων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Η οικονομική αδυναμία που παρουσιάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκαιό τους, στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης είναι αδιαμφισβήτητα ορατή. Το δικαστικό έτος 2016-2017, 314 πολίτες αιτήθηκαν δωρεάν νομική συνδρομή (ευεργέτημα πενίας), το δικαστικό έτος 2015-2016 οι αιτήσεις ήταν 309 και το δικαστικό έτος 2014-2015 οι αιτήσεις ήταν 148. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες πολίτες χαίρουν αυτής της δυνατότητας που παρέχει το κράτος για μία δίκαιη δίκη, αρκετοί άλλοι, που δεν μπορούν να υπολογιστούν αριθμητικά, αποκλείονται από αυτή τη διαδικασία. Αν και έχουν παντελή οικονομική αδυναμία, δεν πληρούν τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρά και απαιτούν μηδενική περιουσιακή κατάσταση.

Ο αριθμός των αιτήσεων για το ευεργέτημα της πενίας δείχνει ότι βαίνουν ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες οι ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών για νομική προστασία χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ανέφερε σχολιάζοντας τα αυξημένα αιτήματα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι όσο η οικονομική κρίση παραμένει, τόσο οι αριθμοί αυτοί δεν θα μειώνονται σημαντικά, αλλά αντίθετα θα παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα. «Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι του Βόλου από την πλευρά τους, με ολοένα και περισσότερο αυξημένη συμμετοχή στον θεσμό της νομικής βοήθειας, θα βρίσκονται στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν ισότιμα με τους άλλους πολίτες τα προβλήματά τους» ανέφερε.

Μία κρίση εφτά συνεχόμενων ετών φτωχοποιεί ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, επισήμανε από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος. Μία λοιπόν εκδοχή αυτής της φτωχοποίησης, τόνισε, είναι και αυτή που εκδηλώνεται, η μη δυνατότητα της κάλυψης των δικαστικών εξόδων. Η μείωση των δικαστικών εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, δεν μπορεί προς στιγμήν να αποδοθεί τεκμηριωμένα σε κάποιο λόγο. Ίσως να είναι και συγκυριακή, σχολιάστηκε από δικηγορικούς κύκλους.

Αίσθηση πάντως, του δικηγορικού κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι οι δίκες έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ πολλές είναι και υποθέσεις που έχουν παραγραφεί σε εφαρμογή του Νόμου Παρασκευόπουλου. Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ζητάει αναβολή στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν οφειλές στο δημόσιο, καθώς πολλοί αναμένουν την έναρξη ρυθμίσεων. Αιτούνται λοιπόν συζήτηση της υπόθεσής τους σε άλλη δικάσιμο, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση ώστε να μην έχουν τις ποινικές συνέπειες του Νόμου για τις οφειλές αυτές.

Ακριβό το κόστος μίας δίκης

Την ίδια στιγμή πάντως που συμβαίνουν όλα αυτά, τα έξοδα για μία δίκη παραμένουν στις υψηλές αυξήσεις του 2011 καθιστώντας απαγορευτικές τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά, για τη συζήτηση μίας έφεσης στη Λάρισα στην απόφαση του Μονομελούς Πολιτικού Δικαστηρίου, το κόστος για τον πολίτη φτάνει περίπου στα 730 ευρώ, συνυπολογίζοντας παράβολα και διπλότυπα, για τη συζήτηση έφεσης στο Τριμελές Εφετείο περίπου στα 950 ευρώ, και στο ποινικό εφετείο επί πλημμελημάτων περίπου στα 610 ευρώ.

Μόνο τα παράβολα για τα Πολιτικά Δικαστήρια για εφέσεις κοστίζουν 200 ευρώ, εκ των οποίων τα 120 ευρώ είναι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων – συντήρηση κτιρίων) και 40 ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Για την υποβολή μηνύσεων κοστίζουν 100 ευρώ, εκ των οποίων τα 60 ευρώ προορίζονται υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ και τα 40 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Στην παράσταση πολιτικής αγωγής το κόστος είναι 60 ευρώ, 40 για το δικαστικό ένσημο και 20 υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ. Για την αναίρεση στον Άρειο Πάγο το κόστος είναι 300 ευρώ, εκ των οποίων τα 180 ευρώ είναι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ και τα 120 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η προσφυγή κοστίζει 100 ευρώ (υπέρ του Δημοσίου), ενώ η αίτηση αναστολής 100 ευρώ (υπέρ του Δημοσίου) και η αίτηση ακύρωσης επίσης 150 ευρώ (υπέρ του Δημοσίου). Στο Διοικητικό Εφετείο το παράβολο κοστίζει 150 ευρώ (υπέρ του Δημοσίου).

Ταυτόχρονα για οποιοδήποτε πιστοποιητικό, για διαθήκες, εταιρείες, καταθέσεις εγγράφων και επικυρώσεις, υπάρχει το κόστος του μεγαρόσημου, από 2 έως 3 ευρώ, συν άλλο τόσα περίπου χρήματα για τα αντίγραφα.

Για την υποβολή δηλαδή μίας μήνυσης, το ποσό που καταβάλλεται είναι 165 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ για την υποβολή μήνυσης, 60 ευρώ για την παράσταση πολιτικής αγωγής συν τα μεγαρόσημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου