ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην «Επιστήμη Δεδομένων»

πρόγραμμα-εξειδίκευσης-στην-επιστή-206421

Ενα νέο πρόγραμμα εξειδίκευσης, που προσφέρει γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες στην «Επιστήμη Δεδομένων», δημιούργησε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα δεδομένα μεγάλου όγκου ή αλλιώς «Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)» που αξιοποιούνται για τη μοντελοποίηση και ανάλυση εμπορικών, επιχειρηματικών, βιομηχανικών, επιστημονικών, κοινωνικών και άλλων εφαρμογών με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους αποτελούν το νέο «μαζούτ» της «οικονομίας της γνώσης». Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγονται καθημερινά είναι πολύ μεγάλος και αντιστοιχεί σε πολλές δραστηριότητες, όπως τραπεζικές συναλλαγές, πιστωτικές κάρτες, δίκτυα αισθητήρων, κοινωνικά δίκτυα, δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων, δεδομένα διαδικτύου, μηχανές αναζήτησης πληροφορίας, εμπορικά δεδομένα, έξυπνα τηλέφωνα, φορητές συσκευές.

Η διαθεσιμότητα τεράστιας ποσότητας δεδομένων δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και επιστημονικές προκλήσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, χρειαζόμαστε τεχνικό προσωπικό εκπαιδευμένο στην αποθήκευση, διαχείριση, και ανάλυση μεγάλης κλίμακας δεδομένων. Τα άτομα με αυτές τις δεξιότητες προσδιορίζονται ως «Επιστήμονες Δεδομένων (Data Scientists)» και η επιστημονική περιοχή που υποστηρίζει τις τεχνολογίες που απαιτούνται αναφέρεται σαν «Επιστήμη Δεδομένων (Data Science)». Η εκπαίδευση στα αντικείμενα της «Επιστήμης Δεδομένων» και στις τεχνολογίες ανάλυσης μεγάλης κλίμακας δεδομένων δημιουργούν προοπτικές εργασίας σε μια εποχή όπου η ζήτηση για DataScientists αυξάνεται παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους, ακολουθούμενο από πρακτική ή διπλωματική ή ειδικό θέμα εργασίας. Αρχικά, απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιάσει στους καταρτιζόμενους τις βασικές θεωρητικές έννοιες στους τομείς που αφορούν την Επιστήμη των Δεδομένων και τα Μεγάλα Δεδομένα, και να τους εκπαιδεύσει σε σχετικές αλγοριθμικές τεχνολογίες, εργαλεία και γλώσσες προγραμματισμού. Επίσης, μεγάλη σημασία δίνεται σε ειδικές μελέτες που αφορούν εφαρμογές της Επιστήμης Δεδομένων. Το πρόγραμμα οδηγεί σε πιστοποίηση SaS.

Λεπτομέρειες για την δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος βρίσκονται στο ιστοχώροhttps://www.e-ce.uth.gr/data-science-certificate

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος (2018-2019), το πρόγραμμα εξειδίκευσης στην «Επιστήμη Δεδομένων» θα είναι ανοιχτό, μέσω της Σχολής Δια Βίου Μάθησης, σε αποφοίτους πανεπιστημιακών ή κολεγιακών σχολών Πληροφορικής, Πολυτεχνικών σχολών, σχολών Οικονομικών και Θετικών Επιστημών ή σε επαγγελματίες των παραπάνω κλάδων που επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις και να αυξήσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές στην Επιστήμη Δεδομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι (εκτός του Τμήματος ΗΜΜΥ) για το πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Επιστήμη των Δεδομένων, μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.e-ce.uth.gr/data-science-certificate/ei.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου