ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος διδάσκει αστρονομία στο Ιράν!

ο-βόλος-διδάσκει-αστρονομία-στο-ιράν-206443

Τους νόμους του σύμπαντος και τα μυστικά της γέννησής του, μέσα από βιβλίο που έγραψε Βολιώτης καθηγητής φυσικής, μαθαίνουν οι μαθητές στο μακρινό Ιράν! Το βιβλίο του διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Σεραφείμ Σπανού, και του πρώην σχολικού συμβούλου φυσικών, Χρήστου Ξενάκη, προσφάτως μεταφράστηκε στα ιρανικά και έγινε διεθνές…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μαθαίνοντας αστρονομία με την ανακαλυπτική διαδικασία και μέσα από ιδιοκατασκευές», είναι ο τίτλος του βιβλίου που συνέγραψαν οι δύο Βολιώτες, που διδάσκουν στη Σχολή Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

«Το βιβλίο το γράψαμε το 2013, για τις ανάγκες της 7ης Αστρονομικής Ολυμπιάδας που είχε φιλοξενηθεί στον Βόλο. Το βιβλίο δόθηκε στις ομάδες από 34 χώρες του κόσμου και είναι αυτό που διδάσκεται και στα μαθήματα αστρονομίας που κάνουμε», ανέφερε ο κ. Σπανός. Σημειώνεται ότι είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι Ιρανοί… αγάπησαν περισσότερο το βιβλίο. Ετσι όταν πριν λίγους μήνες, Ιρανός εκπαιδευτικός αστρονομίας ζήτησε από τον κ. Σπανό τα δικαιώματα του βιβλίου, εκείνος με χαρά του έδωσε την άδεια να προχωρήσει στη μετάφραση του βιβλίου.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ιρανικά και χρησιμοποιείται για την προπόνηση των μαθητών που συμμετέχουν στην ολυμπιακή ομάδα αστρονομίας του Ιράν.

Όπως εξηγεί ο κ. Σπανός το βιβλίο χρησιμοποιεί την αρχή της ανακαλυπτικής μάθησης και προωθεί τη χρήση ιδιοκατασκευών για την κατανόηση του σύμπαντος. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται ένα μπαλόνι, στο οποίο μαθητές προσθέτουν κουκίδες και παρατηρούν τη διαστολή του, στα πρότυπα του big bang. «Δεν προσφέρουμε έτοιμη γνώση στους μαθητές. Οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα και προσπαθούν μόνοι τους να βρουν απαντήσεις. Γίνεται δηλαδή διδασκαλία της αστρονομίας με μοντέρνες μεθόδους, όπως είναι αυτή της ανακαλυπτικής μάθησης», επισημαίνει ο ίδιος.

Ηδη ο κ. Σπανός έχει στα χέρια του το εξώφυλλο του βιβλίου στην ιρανική μετάφραση και περιμένει ολόκληρο το αντίτυπο.

Το βιβλίο αστρονομίας από τον Βόλο που ταξίδεψε στο Ιράν

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου