ΤΟΠΙΚΑ

Αιωρούμενα σε… χαμηλές πτήσεις στον Βόλο

αιωρούμενα-σε-χαμηλές-πτήσεις-στον-β-207588

Αιωρούμενα σωματίδια σε… χαμηλές πτήσεις τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 είναι πολύ κάτω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Η ατμόσφαιρα σε τίποτα δεν θυμίζει τον… θάλαμο αερίων του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταγράφει ο σταθμός μέτρησης της αέριας ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο δείκτης δεν ξεπέρασε προχθές Δευτέρα τα 26μgr/m3. Αντίστοιχα χαμηλές ήταν οι συγκεντρώσεις και τις προηγούμενες ημέρες, με τον δείκτη να μην ξεπερνά το όριο των 50μgr/m3.

Στην «καθαρή» ατμόσφαιρα, παρά το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών, εκτιμάται ότι συμβάλλουν οι δυτικοί και βόρειοι άνεμοι που επικρατούν.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, εντατικοί είναι και οι έλεγχοι μικτών κλιμακίων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που εργάζονται ακόμη και ξημερώματα μη εργάσιμων ημερών για να εντοπίσουν πιθανές παράνομες εστίες καύσης υλικών μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη από το περασμένο Σάββατο το βράδυ έως την Κυριακή το πρωί, δύο μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από εργαζόμενους των διευθύνσεων περιβάλλοντος και βιομηχανίας εργάστηκαν από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 9:30το πρωί υπερωριακά. «Οργωσαν» περιοχές όπου πιθανόν να αναπτύσσονται παράνομες εστίες υπαίθριας καύσης: στη βιομηχανική περιοχή, στην περιοχή της Βαμβακουργίας, στη Νεάπολη, στην Αγία Παρασκευή.

«Δεν διαπιστώθηκε κάποια παράνομη εστία, ούτε υπολείμματα καύσης υλικών. Εχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα είμαστε αμείλικτοι αν διαπιστώσουμε εστία παράνομης υπαίθριας καύσης», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

Στο μεταξύ, με έγγραφό της προς τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη ΒΙ.ΠΕ. ο φορέας διαχείρισης της Α’ ΒΙ.ΠΕ. εφιστά την προσοχή στους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με επιστολή του φορέα, σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες παρατηρείται δυσοσμία από την καύση διαφόρων υλικών, που όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν είναι από εστίες εντός της ΒΙ.ΠΕ. ή από κάποια παρακείμενη έκταση.

Σε κάθε περίπτωση ο φορέας ενημερώνει ότι «απαγορεύεται ρητώς η καύση πλαστικών, ελαστικών ή παραγώγων τους» και ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί καύση απορριμμάτων θα επιβληθούν κυρώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου