ΤΟΠΙΚΑ

Καταλήψεις χθες στα σχολεία Βόλου -Ν. Ιωνίας στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου

καταλήψεις-χθες-στα-σχολεία-βόλου-ν-ιω-207944

Μπαράζ καταλήψεων χθες σε γυμνάσια και λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας. Συνολικά κλείδωσαν οκτώ λουκέτα σε ισάριθμες σχολικές μονάδες, με τους μαθητές να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που πριν εννέα χρόνια έπεφτε νεκρός από πυρά ειδικού φρουρού στο κέντρο της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι καταλήψεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έρχονται ως συνέχεια της προχθεσινής μαθητικής κινητοποίησης, οπότε και μαθητές από τρία σχολεία που κλείδωσαν λουκέτα, ξεχύθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας την επίλυση κτιριακών προβλημάτων αλλά και διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, και τη μη λειτουργία ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια.

Χθες, με αφορμή την σημερινή επέτειο των εννέα ετών (από το 2008) της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις. Μαθήματα δεν έγιναν στο 5ο, 6ο και 10ο Γυμνάσιο Βόλου, 4ο και 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου, 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ν. Ιωνίας και 3ο Επαγγελματικό Λύκειο Βόλου.

Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας

Στο μεταξύ, επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προωθώντας τα αιτήματα των μαθητών του νομού Μαγνησίας, απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία μαθητών, που την επισκέφθηκαν στο γραφείο της στην Περιφερειακή Ενότητα, κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου.

Οι μαθητές επέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη υπόμνημα με τα αιτήματά τους, το οποίο η κ. Κολυνδρίνη προώθησε στον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με την ικανοποίηση των αιτημάτων, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λειτουργούν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως των μαθητών, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της χώρας μας».

«Μερικά από τα βασικότερα αιτήματά τους, η άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, να έχουνε βιβλία και να μην επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά ξενόγλωσσων βιβλίων. Επίσης να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των σχολείων, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο των διπλών πανελληνίων εξετάσεων, να ξεκινήσει άμεσα στα γυμνάσια και τα λύκεια η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, στις σχολικές αίθουσες να μην είναι περισσότεροι από είκοσι μαθητές, με ευθύνη του Κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και να επιλυθούν άμεσα τα υλικοτεχνικά προβλήματα των σχολικών μονάδων.

Επίσης ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της μεταφοράς των μαθητών και η αναγκαιότητα τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ρυθμίζονται ζητήματα για τα οποία δεν λαμβάνεται μέριμνα από την υπάρχουσα ΚΥΑ, όπως η μεταφορά των μαθητών υπό προϋποθέσεις που αφορούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο, αλλά και η ώρα αναμονής», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Κολυνδρίνη.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Βόλο – Ν. Ιωνία

Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία σε Βόλο – Ν. Ιωνία, λόγω της γιορτής του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Βόλου.

Στη Ν. Ιωνία, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδη, τα σχολεία δεν λειτούργησαν, καθώς αρκετοί μαθητές είναι κάτοικοι Βόλου.

Στον υπόλοιπο Δήμο Βόλου και νομό Μαγνησίας, τα μαθήματα έγιναν κανονικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου