ΤΟΠΙΚΑ

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα οινοποιεία της Γαλλίας

από-το-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-στα-οιν-209117

Είσοδο στην αγορά της Γαλλίας και συγκεκριμένα σε μικρές οινοποιητικές μονάδες, προκειμένου να ελέγχεται η αντιοξειδωτική δύναμη των κρασιών τους, ετοιμάζεται να κάνει από τον ερχόμενο Μάρτιο η συσκευή Biolab. Πρόκειται για συσκευή που αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με μια εγχώρια επιχείρηση την Polytech και η οποία έχει ήδη βραβευτεί ως καινοτόμο προϊόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η συσκευή βασίζεται στην εξής ιδέα: να μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί ή το γάλα. Πρόκειται για ροφήματα που λίγο πολύ όλοι καταναλώνουν στην καθημερινότητα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν αν η κατανάλωσή τους ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνουν την «ιδανική» ποσότητα.

Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών μπορούν να διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση στον χειρισμό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι που θα τους ενδιέφερε να μπορούν να ελέγχουν την αντιοξειδωτική ικανότητα, να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους.

Η συσκευή που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση (το κόστος απόκτησής της δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ).

Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή, ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του. Με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου βάσει του υπολογισμού των σημαντικών αντιοξειδωτικών του αίματος (γλουταθειόνη, ουρικό οξύ κ.λπ.) με ειδικές χρωματομετρικές αντιδράσεις που εκτελούνται στα πλαίσια των εφαρμογών του μηχανήματος.

Η προσπάθεια αυτή βραβεύτηκε τόσο στην Ελλάδα από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πριν ένα χρόνο, σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των Conde Nast Traveller Awards 2015.

Πρόσφατα ενδιαφέρθηκε το γαλλικό κράτος, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στην Γαλλία, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.

Σημειώνεται ότι ήδη η συσκευή που βρίσκεται στην αγορά 1,5 χρόνο περίπου, χρησιμοποιείται από μεγάλα ξενοδοχεία.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν σταματά εδώ: θα υλοποιήσει επίσης ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά στην εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε για την έγκαιρη συγκομιδή και δημιουργία χυμών από ελληνικά φρούτα, με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα σε διάφορους αγρούς της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου