ΤΟΠΙΚΑ

Ο πρώτος τρύγος στην Κιβωτό του Κόσμου στον Βόλο

ο-πρώτος-τρύγος-στην-κιβωτό-του-κόσμου-209666

«Ο πρώτος που περνάει από τα αμπέλι είναι ο Θεός. Ό,τι αφήσει εκείνος, το τρυγάμε εμείς» έλεγαν οι παλιοί και δεν είχαν άδικο. Και σίγουρα αυτό σκέφτηκε ο πατέρας Αντώνιος, η ψυχή στο Σπίτι της Κιβωτού στον Βόλο, που πήρε την πρωτοβουλία να «μυήσει» τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό.

Αφού έμαθαν πώς να φροντίζουν το αμπέλι, που υπάρχει στο τεράστιο αγρόκτημα ιδιοκτησίας του γνωστού βολιώτη αλευροβιομηχάνου Κώστα Λούλη, που δωρίστηκε στην Κιβωτό, ήρθε η ώρα να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.

Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές του πατέρα Αντώνιου, μάζεψαν τα τρυγημένα σταφύλια, τα οποία συγκέντρωσαν σε ειδικά κοφίνια (τρυγοκόφινα) και σε μεγάλα πλαστικά δοχεία. Και μετά άρχισε το πάτημα, στο εργαστήριο που διαθέτει το αγρόκτημα.

Στην ελληνική ύπαιθρο ο τρύγος, μαζί με το πάτημα των σταφυλιών που τον ακολουθούσε, ήταν μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες και γινόταν αφορμή για γιορτή, συνοδευόμενος από τα ανάλογα έθιμα.

Περιχαρής ο πατέρας Αντώνιος απαθανάτισε το γεγονός και ανάρτησε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη νέα δραστηριότητα των παιδιών.

Η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των μικρών αλλά και μεγαλύτερων τροφίμων της εθελοντικής δομής, που μέσα από τη διαδικασία του τρύγου ένιωσαν δημιουργικοί.

«Όποιος έχει στάρι, κρασί και λάδι στο πιθάρι, έχει του κόσμου τα καλά και του Θεού τη χάρη» ήταν το σχόλιο του πατέρα Αντώνιου, που συνόδευε τις φωτογραφίες από τον τρύγο στο Σπίτι της Κιβωτού στον Βόλο.

Το γεγονός ότι επρόκειτο για τον πρώτο τρύγο στο «νέο σπίτι» των παιδιών, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στα ίδια τα παιδιά.

«Αφού μαζέψαμε τα σταφύλια από το αμπελάκι μας κάναμε τον τρύγο στο εργαστήριο μας. Τα παιδιά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μαθαίνουν να φροντίζουν το αμπελάκι μας, με αγάπη και σεβασμό προς όλη τη διαδικασία και με απώτερο σκοπό την παραγωγή του μούστου και του οίνου. Αναμένουμε να ωριμάσει για να το δοκιμάσουν όλοι οι καλοί μας φίλοι!!!» υπογράμμισε ο π. Αντώνιος, φανερά συγκινημένος.

Εν δυνάμει αγρότες

Η μύηση στον τρύγο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης που έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέσα στη δομή τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αγροτικές καλλιέργειες – και όχι μόνο. Η ύπαρξη λαχανόκηπου, ελαιοτριβείου, οινοποιείου και τυροκομείου στο αγρόκτημα παρέχει άλλωστε αυτή τη δυνατότητα. Μέσα από την εκπαίδευσή τους κατευθύνονται σε επαγγέλματα του πρωτογενή τομέα, μαθαίνοντας ευχάριστα και δημιουργικά βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής, τα οποία τους προσφέρουν τη δυνατότητα να λάβουν σημαντικά ερεθίσματα και δεξιότητες, πολύτιμά αγαθά που θα τους εξασφαλίσουν μελλοντικά ένα επάγγελμα ώστε να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Ετσι, αφού μάθουν να αγαπούν την ελιά, κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει ένα δένδρο για το οποίο θα έχει την ευθύνη της ανάπτυξής του. Έτσι τα παιδιά έμαθαν τη συγκομιδή του καρπού, που οδηγήθηκε στη μονάδα του σύγχρονου ελαιοτριβείου, για να παραχθεί εξαιρετικής ποιότητας αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Στο τυροκομείο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν στο παραδοσιακό επάγγελμα του τυροκόμου, ενώ αντίστοιχα με την αμπελοκαλλίεργεια τα παιδιά αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις στο κλάδεμα, συμμετέχουν στη συγκομιδή του σταφυλιού μέχρι και τη διαδικασία του τρύγου. Στο οινοποιείο πραγματοποιείται η επεξεργασία του σταφυλιού για την παραγωγή μούστου και οίνου. Επίσης, οι ποσότητες είναι αρκετές για την παραγωγή σταφίδας, χυμού σταφυλιού και ξυδιού.

Τέλος, στο σύγχρονο θερμοκήπιο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν και να πολλαπλασιάσουν τα φυτά από την τράπεζα σπόρων, και είναι υπεύθυνα για την καλλιέργεια και την παραγωγή κηπευτικών φυτών (λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, πατάτα, καρπούζι, φράουλές και πολλά άλλα, ανάλογα με την καλλιεργητική περίοδο).

Η Κιβωτός του Κόσμου, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στο Διμήνι Μαγνησίας και απέχει τρία (3) μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου. Η λειτουργία της καινούριας δομής πραγματοποιήθηκε χάρη στη μεγάλη δωρεά της κατοικίας του γνωστού Βολιώτη αλευροβιομηχάνου κ. Κώστα Λούλη. Στο σπίτι φιλοξενούνται αποκλειστικά αγόρια από τη νηπιακή ηλικία έως και την ενηλικίωσή τους. Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν είκοσι επτά (27) αγόρια ενώ η δυναμικότητα του σπιτιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τριάντα πέντε (35) παιδιά. Κύριο μέλημα της δομής, είναι τα παιδιά αυτά να μεγαλώσουν σε μια όμορφη και γεμάτη αγάπη οικογένεια μέσα από την οποία θα νιώσουν την ασφάλεια, τη στοργή, την γαλήνη, την προστασία, και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής με αξιοπρέπεια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου