ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα του Π.Θ. με χειροπιαστά αποτελέσματα

ερευνα-του-π-θ-με-χειροπιαστά-αποτελέσ-210229

Τον φυσικό πλούτο της γης του Βουνού των Κενταύρων για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων από την ελιά και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, θα αξιοποιήσουν από κοινού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων, που συμπράττουν στο πλαίσιο της έρευνας Eco Πήλιο. Πρόκειται για ερευνητική πρόταση η οποία θα βρει εφαρμογή στους ελαιώνες της μονής Πάου Αργαλαστής που θα καταστούν πρότυποι πιλοτικοί ελαιώνες στους οποίους θα εφαρμοστούν καινοτόμες πρακτικές, όπως ζεόλιθος στο έδαφος, με στόχο τη βελτιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων όπως η επιτραπέζια κονσερβολιά Π.Ο.Π. και το ελαιόλαδο Πηλίου, αλλά και την ανάδειξη νέων eco-προϊόντων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η «συνάντηση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Βορείων Σποράδων είναι μία μόνο από τις συμπράξεις του θεσσαλικού ΑΕΙ και παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το ίδρυμα έχει ήδη «σηκώσει» χρηματοδότηση ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου για την εκπόνηση έρευνας σε 55 (!) διαφορετικές προτάσεις. Σε αρκετές από αυτές ενώνει τις δυνάμεις του με παραγωγικούς φορείς για να δώσει λύσεις σε προβλήματα αλλά και να αναδείξει νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρμόδιο για θέματα έρευνας, Ζήση Μαμούρη, μέσα από τη νέα ερευνητική περίοδο που ξεκινά και είναι διάρκειας τριών ετών, επιστήμονες θα συμπράξουν με επαγγελματίες και θα δώσουν «απαντήσεις» καλύπτοντας όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας: από την ιατρική έως τον πολιτισμό και την αγροτοδιατροφή.

Η έρευνα της επόμενης τριετίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα έχει για πρώτη φορά χειροπιαστά αποτελέσματα…

Η έρευνα «ακουμπά» στην παραγωγή

  • Eco Πήλιο

Στους ελαιώνες της Μονής Πάου Αργαλαστής και σε ελαιώνες συνεταιριστών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, συναντιούνται τρία εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Δενδροκομίας, Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας, Αξιολόγησης Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων και η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με συντονιστή την εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας του Π.Θ., και με χρηματοδότηση ύψους 875.000 ευρώ, θα επιχειρηθεί η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών καλλιέργειας.

Θα επιλεγούν διαφορετικοί ελαιώνες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους: αρδευόμενοι ή μη, σε επίπεδο ή επικλινές έδαφος, συμβατικοί ή βιολογικοί. Σε αυτούς τους ελαιώνες θα εφαρμοστούν καινοτόμες πρακτικές καλλιέργειας: ορθολογική λίπανση, μη αναμόχλευση του εδάφους, εφαρμογή ζεόλιθου στο έδαφος και κλάδεμα διαφορετικό σε σχέση με το παραδοσιακό.

Εκτιμάται ότι μέσω των συγκεκριμένων πρακτικών θα αυξηθεί η παραγωγικότητα του ελαιώνα, η ποιότητα των καρπών της ελιάς και του ελαιολάδου, ενώ υπολογίζεται ότι οι νέες πρακτικές θα είναι συμφέρουσες και από άποψη οικονομίας.

Δεν θα σταματήσουν όμως εκεί. Θα δημιουργηθούν πρότυπα για την πιστοποίηση του «αποτυπώματος άνθρακα» και για την παραγωγή «προϊόντος φιλικού προς τη βιοποικιλότητα».

Δεύτερος στόχος θα είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από την ελιά και τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που θα υπάρχουν στο οικοσύστημα των ελαιώνων.

  • The Summer Cow

Η… καλοκαιρινή αγελάδα, είναι σε μετάφραση το ερευνητικό έργο προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, στο οποίο συμπράττουν ο συνεταιρισμός ΘΕΣΑΓΑΛΑ, η μαιευτική κλινική και το εργαστήριο μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το εργαστήριο γενετικής συγκριτικής και εξελικτικής βιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Π.Θ. Υπεύθυνος καθηγητής είναι ο Γιώργος Αμοιρίδης.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και της παράτασης της διάρκειας του καλοκαιριού, καταπονούν θερμικά τις αγελάδες και μειώνεται η παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν αγελάδες που δεν επηρεάζονται. Είναι τα λεγόμενα «θερμοάντοχα ζώα» τα οποία θα ερευνηθούν και θα αναζητηθούν μοριακοί δείκτες που ελέγχουν τις παραμέτρους της θερμοαντοχής. Μέσω του εντοπισμού των συγκεκριμένων δεικτών, θα επιλέγονται θερμοάντοχα ζώα, που θα αποτελέσουν έναν αρχικό πυρήνα, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η διασπορά του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να απειλείται η παραγωγή γάλακτος.

«Αργοναυτική κρουαζιέρα»

Ερευνα για τον πολιτισμό και τουρισμό από το Π.Θ. και τη VarietyCruises

Με όχημα την Αργώ, σήμα κατατεθέν του Βόλου, το ερευνητικό έργο Argo, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας διαφορετικής «κρουαζιέρας», βασισμένης στην Αργοναυτική Εκστρατεία στην οποία συμπράττουν τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης, ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και ιστορίας, αρχαιολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας. Στο ερευνητικό πρόγραμμα προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ με επικεφαλής τον πρύτανη του Π.Θ. Γιώργο Πετράκο συμμετέχει και η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της θεματικής κρουαζιέρας Variety Cruises.

Μέσα από το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, το πανεπιστήμιο σχεδιάζει κρουαζιέρα στα χνάρια των Αργοναυτών που θα αποτελεί τουριστική πρόταση. Η κρουαζιέρα θα ακολουθεί τη διαδρομή της Αργούς από τον Βόλο έως την Τιφλίδα, θα περνά από τα παράλια της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν θα είναι όμως μόνο αυτό. Στόχος, είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσα από την οποία ο κάθε επισκέπτης θα ζει μια εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. Θα επιλέγει τι θέλει να δει, τι αξιοθέατα να επισκεφθεί στην κάθε στάση της κρουαζιέρας, τι γεύσεις να δοκιμάσει και πού, και τι υπηρεσίες θέλει να έχει στη διάθεσή του. Θα προσφέρεται δηλαδή ένα πακέτο σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, με υψηλή τοπική προστιθέμενη αξία και θα συνδέει την κρουαζιέρα με τον πολιτισμό, την ιστορία και το παραγωγικό σύστημα κάθε σημείου της διαδρομής. «Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο πολλαπλασιαστικής αξίας που θα δημιουργήσει μια νέα αγορά στον χώρο της θεματικής κρουαζιέρας. Επίσης με μικρές προσαρμογές, θα είναι εφαρμόσιμο σε κάθε μορφή θεματικού τουρισμού», αναφέρει ο κ. Πετράκος.

Αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών

Στη σύγχρονη κοινωνία, η αδυναμία τεκνοποίησης αποτελεί πολυδιάστατο πρόβλημα με ποικίλες κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές προεκτάσεις. Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών, με τον ανδρικό παράγοντα να ευθύνεται σε ποσοστό 50% περίπου.

Εδώ έρχεται το ερευνητικό έργο Fertilaid προϋπολογισμού 544.000 ευρώ, που αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η ερευνητική κοινοπραξία, που θα υλοποιήσει το έργο αποτελείται από μια ιδιαιτέρως καινοτόμο μικρομεσαία επιχείρηση το Embryolab, και το Εργαστήριο Γενετικής, Εξελικτικής και Συγκριτικής Βιολογίας (BIOZ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή Πρύτανη έρευνας, Ζήση Μαμούρη.

Η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί ένα από τα κλινικά χαρακτηριστικά κάποιων συνδρόμων ή το μεμονωμένο εύρημα μιας γενετικής βλάβης. Σε περιπτώσεις όπου τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί, η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων μεθόδων στον τομέα της γενετικής, πρωτεομικής και μεταβολομικής, ίσως να αποτελέσουν το κλειδί για την ακριβή διάγνωση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Ο πρωταρχικός στόχος του ερευνητικού έργου είναι να προσδιορίσει ένα οικονομικά αποδοτικό και ακριβές σύνολο δεικτών για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας, με εργαλεία της γενετικής, γονιδιωματικής και πρωτεομικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου