ΤΟΠΙΚΑ

Νεαρός Βολιώτης χωρίς εισόδημα… και χωρίς μέρισμα

νεαρός-βολιώτης-χωρίς-εισόδημα-και-χ-210242

Να μη δικαιούται κάποιος κοινωνικό μέρισμα διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, μπορεί και να το πάρει απόφαση. Να το δικαιούται όμως και να το χάνει… εξαιτίας λάθους δημόσιας υπηρεσίας, αυτό δεν χωνεύεται. Αυτό έπαθε ένας νεαρός Βολιώτης όταν ανακάλυψε, πως από λάθος στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, φαίνεται πως η μητέρα του είναι ανασφάλιστη και ως εκ τούτου χάνει το κοινωνικό μέρισμα!!!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο νεαρός Βολιώτης ζει μαζί με τη μητέρα του σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Βιοπορίζονται μέσα από το πρόγραμμα διανομής τροφίμων, καθώς δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα.

Το κοινωνικό μέρισμα για τους δύο τους, όπως τόνισε ο Κ.Κ. στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, θα ήταν μία πραγματική ανάσα. Δεν είχαν ωστόσο υπολογίσει… τη συνέχεια. Όταν ο νεαρός απευθύνθηκε στον λογιστή της οικογένειας για να υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό της μητέρα του στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανακάλυψε πως δεν είναι δικαιούχος.

Σύμφωνα με το σύστημα, η μητέρα του δεν πληρούσε τα κριτήρια του τουλάχιστον ενός ασφαλίσιμου μήνα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. «Δεν προκύπτει από τον ΕΦΚΑ» υπογραμμιζόταν χαρακτηριστικά, «ότι έχετε υπάρξει ασφαλισμένος για τουλάχιστον 1 μήνα πριν την 1-1-2017. Αν θεωρείται ότι αυτό είναι λάθος, παρακαλούμε απευθυνθείτε άμεσα στον ΕΦΚΑ. Αν δεν έχετε ασφαλιστεί ποτέ δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις» κατέληγε το απορριπτικό μήνυμα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Ο νεαρός με την προτροπή και του λογιστή του, απευθύνθηκε αμέσως στον τοπικό ΕΦΚΑ. Εκεί τον περίμενε μία πιο δυσάρεστη έκπληξη. Υπάλληλος του μηχανογραφικού, αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο, αποφάνθηκε πως στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν υπάρχει καταγραφή στο συγκεκριμένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Με λίγα λόγια η μητέρα του Κ.Κ. δεν καταγραφόταν πουθενά ως ασφαλισμένη. Και όμως στο βιβλιάριο που έχει στην κατοχή τους φαίνεται ως έμμεσα ασφαλισμένη μέσω του γιου της.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ.Κ., υπάλληλος του ΕΦΚΑ παραδέχτηκε πως το λάθος οφείλεται στην υπηρεσία, ωστόσο πλέον δεν μπορεί να διορθωθεί αφού έχει καταχωρηθεί με την ένδειξη «ανασφάλιστη».

«Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Είναι απαράδεκτο. Να μην είχε ασφαλιστεί η μητέρα μου, να το αποδεχτώ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για να πάρει κοινωνικό μέρισμα. Όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν είναι δυνατόν για το λάθος ενός υπηρεσιακού παράγοντα, να στερούμαστε το κοινωνικό μέρισμα. Δεν έχουμε κανένα άλλο εισόδημα, και αυτό το ποσό θα αποτελούσε για εμάς μία μεγάλη ανάσα», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ.Κ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η προαναφερθείσα περίπτωση δεν είναι η μοναδική συμπολιτών οι οποίοι αποκλείστηκαν από το δικαίωμα του κοινωνικού μερίσματος. Πρόκειται για αδύναμους πολίτες, που αν και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση, «μπλοκάρονται» εξαιτίας των αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σημειώνεται, πως για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από αποζημίωση απόλυσης, διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει. Ωστόσο, υπολογίζονται το κοινωνικό μέρισμα του 2016, το επίδομα ανεργίας, τα αναπηρικά επιδόματα, τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες κατηγορίες πολιτών να μη λαμβάνουν το μέρισμα.

Μεγάλα θύματα είναι, μεταξύ άλλων, άνεργοι με ακίνητο αξίας άνω των 120.000 ευρώ, φορολογούμενοι με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό, χαμηλοσυνταξιούχοι που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα, το οποίο προστίθεται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο, αλλά και χήρες που εμφανίζονταν ως φιλοξενούμενες στη φορολογική δήλωση του θανόντος.

Τα προβλήματα αυτά ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές των κριτηρίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης θα μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις, ενώ την ίδια δυνατότητα θα έχει και ο φιλοξενούμενος θανόντος.

Υπογραμμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για το «κοινωνικό μέρισμα» λήγει την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ενώ η καταβολή του θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου