ΤΟΠΙΚΑ

Αγια Νύχτα…

αγια-νύχτα-210752

Του Γιάννη Μαντίδη

«Όταν πρόσμενες να πάρεις «κοινωνικό μέρισμα» και δεν το παίρνεις τελικά γιατί η φτώχεια σου «πλουτίζει» μ’ ένα (1) ευρώ επιπλέον, τότε, αντί να δώσεις ένα τέλος στη μνημονιακή ζωούλα σου, καλύτερα να βγεις έξω, να πας κάπου να ξεσκάσεις»… Μου το ‘πε φίλος, δημότης Βόλου που συνάντησα στην τελετή φωταγώγησης της πόλης. Και δεν ήταν ο μόνος με παρόμοιο σκεπτικό. Ηταν πολλοί. Και οπαδοί της «απαστράπτουσας» Δημοτικής Αρχής και φίλοι αμετανόητοι του «σάπιου κατεστημένου». Ας αφήσουμε όμως τους χαρακτηρισμούς κι ας πάμε στο ρεπορτάζ των εκδηλώσεων.

Προσωπικά πήγα για το μουσικό μέρος της φωταγώγησης. Ο Βόλος δεν μας «μαγεύει» μόνο με τους γιορταστικούς του φωτισμούς. Η μουσική δυναμική του Δήμου βασικά, αλλά και το Μουσικό Σχολείο, η Εστουδιαντίνα, η ομάδα της Τσιμπανούλη και τ’ άλλα μουσικά σχήματα της πόλης, είναι σε θέση να κάνουν επιτυχημένες εκδηλώσεις, χωρίς γνωστά ονόματα εκτός Βόλου καλλιτεχνών. Δεν εννοώ την Παπαρίζου. Η Έλενα είναι λίγο – πολύ βολιώτισσα, μπορώ να πω κι αγαπημένη και ας μη μας είπε «number one». Και κατατρόμαξα όταν ο Μπέος είπε ότι σ’ ένα σαφάρι στην Αφρική σταματούσαν να θαυμάσουν τις γάμπες της ως και τ’ άγρια θηρία της ζούγκλας, Θεός φυλάξοι!

Ανετος επί σκηνής ο εν αργία αιρετός, ο επικεφαλής της ομάδας πλειοψηφίας, ο ποδοσφαιρικός παράγων κ.λπ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παίρνει και το μικρόφωνο κι αναλαμβάνει ρόλο comperευσχήμως τον Σωτήρη που έδειχνε να τα χάνει. Αν μάλιστα τραγούδαγε το ρεφρέν κι έφερνε και δυο γύρους επί τόπου, θα ‘χαμε απολαύσει την πιο χαρούμενη attraction στην άχαρη ζωή μας. Πάντως κάποιοι περιμέναμε να κάνει στους βολιώτες έναν γιορταστικό χαιρετισμό και ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου ή και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δε νομίζω ν’ αφαιρούσε κάτι απ’ τα γνωστά χαρίσματα του comper. Αντίθετα θα του είχε προσθέσει…

Παρασυρμένοι απ’ το ανθρώπινο γιορταστικό «τσουνάμι» και υπό τον μπλε ουρανό για προστασία μας απ’ τα αιωρούμενα σωματίδια που εκτοξεύουν τα φουγάρα της ΑΓΕΤ και οι ξυλόσομπες της πόλης, πάμε να προσκυνήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που φέτος, λέει, ψήλωσε κατά τρία μέτρα! Ως που θα φτάσει τελικά; Να το μεταφυτέψουμε στο πάρκο της Καραμπατζάκη για να ψηλώνει και να στολίζεται επί τόπου, με την συναίνεση των οικολόγων βασικά, αλλά και των εκσκαφέων με τις σβησμένες μηχανές τους.

Κι εδώ θα θυμηθώ μια παρόμοια ενδιαφέρουσα, αλλά και διδακτική παλιότερη ιστορία. Όταν Δημοτική Αρχή, μηχανικοί και άλλοι «εμπειρογνώμονες», είχαν αποφασίσει από κοινού να επικαλύψουν τον Κραυσίδωνα για να τον κάνουν αρτηρία! Οι οικολόγοι και η Νέα Ιωνία ευρύτερα αντέδρασαν στο έγκλημα που, αν τελικά γινότανε, δεν θ’ αποφεύγαμε τις πλημμύρες. Και τότε ο Δήμαρχος εκείνων των ημερών (λέγε με Κουντούρη) ματαίωσε το έργο, με την εξής δήλωση, αν θυμάμαι καλά: «Δεν θα σταθώ κατά συμπολιτών μου ενισχυμένος με τα ΜΑΤ!».

Τελειώνοντας την πολύχρωμη βραδιά στο «χωριό του Αη Βασίλη», πήραμε δύο σαλέπια και κάτσαμε κάπου να τα πιούμε. Σε κάτι πεζούλια κυκλικά. Και νοσταλγήσαμε. Ηταν τ’ απομεινάρια απ’ τα λυόμενα απ’ τα λυόμενα περίπτερα της πλατείας Ρήγα Φεραίου, αυτά που είχαν φιλοξενήσει εκείνες τις περίφημες Βαλκανικές Εκθέσεις. Άλλος πολιτισμός, άλλοι άνθρωποι, άλλες, διαφορετικές μέρες κι εποχές… Καλά Χριστούγεννα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου