ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερο χειμώνα χωρισμένος ο Κάλαμος

δεύτερο-χειμώνα-χωρισμένος-ο-κάλαμος-211853

Δεύτερο χειμώνα με τον οικισμό «κομμένο στα δύο» περνούν οι κάτοικοι στον Κάλαμο του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Η γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του οικισμού και η οποία είχε καταρρεύσει τον Μάρτιο του 2016 μετά από θεομηνία, μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί. Προ 10ημέρου, μετά από έντονη βροχόπτωση, το ρέμα «κατέβασε νερό» και ο πρόχειρος δρόμος που άνοιξε ο δήμος μέσα από την κοίτη, έκλεισε…

Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο σχεδόν χρόνια, τον Μάρτιο του 2016, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης κατέρρευσε η γέφυρα που συνέδεε τον Κάλαμο με τον οικισμό Καλογριά (Μπακαλώνη), και έκτοτε η επικοινωνία των δύο πλευρών του χειμάρρου γίνεται μόνο πεζή.

Τα ορμητικά νερά του μικρού χειμάρρου είχαν προκαλέσει μεγάλες διαβρώσεις στον οργανισμό της γέφυρας, με το οδόστρωμα να καταρρέει. Η μικρή γέφυρα που είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του ’80 και εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις μετά τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη του Καλάμου, υπέστη μεγάλες ζημιές.

Για την προσωρινή αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είχε ανοίξει πρόχειρο δρόμο μέσα… από το ρέμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι κάτοικοι του οικισμού Καλογριά θα ήταν αποκλεισμένοι. Μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι διέρχονται μέσα από την κοίτη του χειμάρρου για να επικοινωνήσουν με την απέναντι πλευρά και να έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους.

Ο δήμος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και εγκρίθηκε η επιχορήγησή του για την αποκατάσταση των μεγάλων καταστροφών που υπέστη.

Η μία περίπτωση αφορά στη γέφυρα του Καλάμου. Τον περασμένο Μάιο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατασκευή της γέφυρας του Καλάμου προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, και στόχος ήταν η αποκατάσταση του προβλήματα πριν το τέλος καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι έφυγε, ήρθε ο χειμώνας και το πρόβλημα παραμένει. Πριν από δέκα ημέρες, με τις έντονες βροχοπτώσεις, ο δρόμος μέσα από το ρέμα καλύφθηκε από νερό και ο οικισμός βρέθηκε και πάλι κομμένος στα δύο.

Σύμφωνα με τους κατοίκους συνεργεία δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους και εκφράζουν φόβους ότι και φέτος τον χειμώνα η επικοινωνία θα γίνεται μετ’ εμποδίων.

Μόλις στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, την περασμένη Τετάρτη, εγκρίθηκε το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών για την κατακύρωση του προσωρινού αναδόχου του έργου…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου