ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές δίνουν τα… χέρια

μαθητές-δίνουν-τα-χέρια-213522

Μαθητές δίνουν τα… χέρια και σπάνε στερεότυπα και προκαταλήψεις στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού ΑμεΑ, μαθητές από γενικά και ειδικά σχολεία, θα συμμετέχουν σε κοινά δρώμενα και πρόγραμμα συνεκπαίδευσης, δείχνοντας εμπράκτως τον δρόμο της ισότιμης συνύπαρξης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μέρα ανοιχτής πόρτας» είναι ο τίτλος της δράσης που θα υλοποιήσουν σήμερα από κοινού το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας και το 1ο εξαθέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Οι Κένταυροι».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 10ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας Αναστάσιο Γούκο, οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου και οι μαθητές του Ειδικού, συνολικά 30 περίπου παιδιά, θα βγουν στον παράδρομο μπροστά από το σχολείο και θα παρουσιάσουν θεατρικό δρώμενο, ενώ στη συνέχεια θα ζωγραφίσουν. Εχει μάλιστα ζητηθεί η συνδρομή της Τροχαίας για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στον συγκεκριμένο παράδρομο, προκειμένου οι μαθητές με ασφάλεια να αναπτύξουν τις δράσεις τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Γούκος, το δρώμενο που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αποτελεί συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων, που καθημερινά επί σειρά ετών μοιράζονται το ίδιο προαύλιο. «Εχουμε διαχρονική συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο. Οι μαθητές μας συνυπάρχουν στην αυλή καθημερινά με τους μαθητές του ειδικού και ταυτόχρονα εκπονούμε από κοινού προγράμματα. Η πολύχρονη αυτή συνεργασία έχει εξαλείψει τα στερεότυπα και έχει οδηγήσει στην αποδοχή του διαφορετικού, ενώ ταυτόχρονα και οι μαθητές με αναπηρία κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα», σχολίασε ο κ. Γούκος.

Το μήνυμα αυτό άλλωστε, της ισότιμης συνύπαρξης, θέλουν να περάσουν οι μαθητές σε όλη την κοινωνία με τη σημερινή τους δράση που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

«Δωσ’ μου το χέρι σου και πάμε»

Τα δύο σχολεία δεν είναι τα μοναδικά που στέλνουν ηχηρό μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας.

«Δωσ’ μου το χέρι σου και πάμε» είναι το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης που εγκαινιάζουν στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας ΑμεΑ, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγριάς με το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

Οι δράσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης αφορούν αρχικά την επίσκεψη της Δ΄ τάξης του 1ου Δ.Σ Αγριάς Μαγνησίας στους χώρους του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Αγριάς, και στη συνέχεια τη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικης γιορτής με την συμμετοχή της Ε΄ τάξης του 1ου Δ.Σ Αγριάς.

Στην πρώτη δράση, πέραν των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς θα λάβουν μέρος και μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου, πλαισιώνοντας τους μαθητές τόσο του Ειδικού Σχολείου Αγριάς, όσο και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς. Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και βιωματικές δράσεις θα μάθουν να συνεργάζονται με διαφορετικά άτομα και ομάδες, στη συνέχεια θα οργανωθούν εργαστήρια στα οποία οι μαθητές από κοινού θα κατασκευάσουν στολίδια, κεραμικά αλλά και γλυκά. Ταυτόχρονα θα γίνει επικοινωνία μέσω Skype με το 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, αλλά και με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας – Σέσκλου.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή θα γίνει με την συμμετοχή της Ε΄ τάξης του 1ου Δ.Σ. Αγριάς. Οι μαθητές των δύο σχολείων θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο «Είναι πράγματι Χριστούγεννα;», την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 5:30μ.μ., στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου