ΤΟΠΙΚΑ

Ματαιώθηκαν δυο πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Βόλου

ματαιώθηκαν-δυο-πλειστηριασμοί-στο-ε-215017

Κανένα αναγκαστικό πρόγραμμα εκτέλεσης πλειστηριασμών δεν πραγματοποιήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Βόλου.

Οι διαμαρτυρίες από μέλη του Κινήματος Πολιτών κατά των Κατασχέσεων και Πλειστηριασμών συνεχίστηκαν. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν επέτρεψαν σε κανένα συμβολαιογράφο να εισέλθει στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου Βόλου όπου πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου ήταν συγκεντρωμένοι πάνω από πενήντα διαμαρτυρόμενοι, ανάμεσά τους και επαγγελματίες που ζουν υπό τον φόβο της κατάσχεσης των ακινήτων τους.

Χθες ήταν προγραμματισμένο να εκτελεστούν τρεις πλειστηριασμοί. Ωστόσο, ο ένας από τους τρεις ανεστάλη, καθώς όπως έγινε γνωστό η οφειλέτης εντάχθηκε στον Νόμο Κατσέλη.

Οι άλλοι δύο ματαιώθηκαν εν μέσω διαμαρτυριών. Οι συμβολαιογράφοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τα δικαστήρια, καθώς δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλειστηριασμοί που αναβλήθηκαν αφορούσε σε δύο οικόπεδα εταιρείας με βιομηχανικά κτίρια στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου για ποσό οφειλής 913.185 ευρώ, και σε επαγγελματικό χώρο επιχειρηματία σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου με τριώροφη οικοδομή για ποσό οφειλής περίπου 900.000 ευρώ.

Να επισημανθεί ότι πολλά από τα ακίνητα των πλειστηριασμών βγαίνουν προς εκποίηση για πολλοστή φορά. Ο πλειστηριασμός που αφορούσε στον επαγγελματικό χώρο, ενδεικτικά διεξαγόταν για τέταρτη φορά.

Με την επανάληψη των πλειστηριασμών οι τιμές πρώτης προσφοράς μειώνονται και τελικά πέφτουν κάτω από την αξία των ακινήτων. Στο εν λόγω ακίνητο ενδεικτικά (επαγγελματικό χώρο) η αξία του ακινήτου είναι άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς που είχε οριστεί ήταν 1 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός

Στο μεταξύ, διάχυτος προβληματισμός επικρατεί στους συμβολαιογράφους για το μέλλον των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι συμβολαιογράφοι του Βόλου, όπως είναι γνωστό απέχουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και γι’ αυτό κανένας δεν έχει πιστοποιηθεί για την εν λόγω διαδικασία.

Ωστόσο, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησαν όντως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί -όπως εξάλλου είχε ανακοινωθεί- σε άλλες όμως πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Κρήτη κ.ά.

Συμβολαιογράφοι εξέφραζαν λοιπόν τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες διενέργειας αυτών των πλειστηριασμών, καθώς τα μέτρα προστασίας που ζητούν δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Από συμβολαιογράφους πάντως, επισημαινόταν ότι δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ακίνητα του Βόλου από συναδέλφους τους εκτός Μαγνησίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο -τόνιζαν- χρειάζεται να γίνει τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου